Το «manual» της λιανικής ρεύματος με όλες τις προβλέψεις για το σύνολο των τιμολογίων ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σε μια προσπάθεια να «ξεκαθαρίσει» το ρυθμιστικό τοπίο ως προς το τι ισχύει και το τι δεν ισχύει.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που συνομίλησαν με το energypress, η πρόθεση της Αρχής είναι να συγκεντρώσει σε μια απόφαση όλες τις αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα στη λιανική ρεύματος και έχουν αποτυπωθεί κατά καιρούς σε αποφάσεις και ερμηνευτικά κείμενα του Ρυθμιστή.
Τα παραπάνω θα αποτελούν επιμέρους «κεφάλαια» της απόφασης που επεξεργάζεται ο Ρυθμιστής για την νέα κατηγορία τιμολογίων (αυτά που έχει καθιερωθεί να λέγονται "κόκκινα", τα οποία ωστόσο ...δεν θα έχουν κόκκινο χρώμα). Η απόφαση του Ρυθμιστή όπως έχει γράψει το energypress, θα ενσωματώνει και τις ρυθμίσεις που είχαν τεθεί υπό διαβούλευση και αφορούσαν επιμέρους αλλαγές στην λειτουργία της λιανικής ρεύματος με σκοπό την διαφάνεια και την προστασία του καταναλωτή.
Σε αυτή την βάση, η επιδίωξη της αρχής είναι να προχωρήσει με μια συνταγή «όλα σε ένα», διαμορφώνοντας έτσι ένα «κοινό τόπο» για προμηθευτές και καταναλωτές που με την σειρά του θα επιτρέψει «όλοι να μιλούν την ίδια γλώσσα» χωρίς παρερμηνείες και παρανοήσεις τόσο ως προς το «γράμμα του νόμου» όσο και ως προς το τι τελικά ισχύει στην πληθώρα ρυθμίσεων που έχουν μεσολαβήσει για ένα θέμα.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το εν λόγω εγχείρημα συνιστά «υποχρεωτικά» προσωρινή λύση μιας και η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας περνάει μέσα από την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με την σχετική εξουσία και αρμοδιότητα να διατηρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι η τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας, με σκοπό να ενσωματώσει όλες τις νέες ρυθμίσεις και διατάξεις, όπως έχουν προκύψει στη λιανική ρεύματος τόσο σε συνέχεια σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών όσο και σε συνέχεια θεμάτων που έχουν προκύψει από την ωρίμανση της αγοράς, αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, με το ΥΠΕΝ, ωστόσο, να διατηρεί στάση «αναμονής», αφήνοντας την «άσκηση» για αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς που συνομίλησαν με το energypress, η συγκέντρωση της πληροφορίας, ουσιαστικά, σε δύο κείμενα, θα ενισχύσει, αν μη τι άλλο, την διαφάνεια στην αγορά τόσο για τους προμηθευτές όσο κυρίως για τους καταναλωτές, με τους τελευταίους σήμερα να συνεχίζουν να "χάνονται" στο πλήθος των αποφάσεων και τα «ψιλά γράμματα» των προμηθευτών.
Ως προς το διαδικαστικό της υπόθεσης, όπως προαναφέρθηκε, η όλη υπόθεση αφορά μία ενιαία απόφαση με επιμέρους μέρη τις διατάξεις για την νέα κατηγορία τιμολογίων, τα λεγόμενα «ευέλικτα προϊόντα ενέργειας», τις νέες ρυθμίσεις που εισηγήθηκε προ μηνών η ΡΑΑΕΥ και βαίνουν πλέον προς κατοχύρωση, καθώς και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη και μένει να συγκεντρωθούν στην ενιαία «πλατφόρμα» απόφασης.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το κείμενο της απόφασης εξετάζεται αυτή την στιγμή από την Νομική Υπηρεσία της Ρυθμιστικής Αρχής με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει να προχωρά προς έκδοση μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ως προς την νέα κατηγορία τιμολογίων, η μόνη εκκρεμότητα αφορά στο χρώμα με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Αρχής, αποκλείοντας, ωστόσο, με σιγουριά το ενδεχόμενο να μιλάμε για «κόκκινα» τιμολόγια μετά και τις ενστάσεις των προμηθευτών στα πλαίσια της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης ως προς την συγκεκριμένη χρωματική σήμανση.