Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ανεξάρτητη εταιρεία του Δημοσίου ο ΑΔΜΗΕ

Ανεξάρτητη εταιρεία του Δημοσίου ο ΑΔΜΗΕ

Της Μανταλένας Πίου

Διευκρινίσεις για το σχήμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ έδωσε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, αναφέροντας ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω αλλά είναι ανοικτό το θέμα των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα γίνει ανεξάρτητη εταιρία του δημοσίου με τα πάγια όμως να παραμένουν στην κυριότητα της ΔΕΗ. Αφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο συμπράξεων του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.
«Δεν θα γίνει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα διατηρήσουμε την πλειοψηφία» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ .
«Δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο.. Ας δούμε και άλλες μορφές σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα» είπε, επαναφέροντας στο προσκήνιο σενάρια για σύμπραξη ιδιωτών στις μονάδες της ΔΕΗ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές στην πώληση ενός επιπλέον μεριδίου 17% από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, ενδεχομένως το 2016.
Σήμερα το δημόσιο κατέχει λίγο πάνω από το 51% των μετοχών..
της ΔΕΗ, ενώ από το μερίδιο αυτό ένα πακέτο 17% να έχει ήδη περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.
Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ, ο υπουργός σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι ο Διαχειριστής Δικτύων πρόκειται να μετατραπεί σε ανεξάρτητη εταιρία του δημοσίου, με τα πάγια περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή τα δίκτυα μεταφοράς, να παραμένουν στην κυριότητα της ΔΕΗ
«Υπήρχε ένα αίτημα από τους δανειστές να ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ. Η αντιπρότασή μας είναι να ιδρύσουμε έναν ξεχωριστό από τη ΔΕΗ Διαχειριστή δικτύου, ο οποίος θα ελέγχεται από το δημόσιο» είπε.
Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ.
Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή την εύρεση «ισοδύναμης» λύσης.
Ας σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπρόταση έχει σταλεί στις Βρυξέλλες από το καλοκαίρι αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση και σύμφωνα με του όρους του Μνημονίου αν ως τα τέλη Οκτωβρίου δεν έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί από την ΕΕ η «φόρμουλα» για τον ΑΔΜΗΕ τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, με πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται ουσιαστικά για επανεκκίνησή του διαγωνισμού που είχε κάνει η ΔΕΗ για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ενός διαγωνισμού ο οποίος πάγωσε εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου 2015.
Το σχήμα που προτείνει ως «ισοδύναμο» η ελληνική πλευρά δεν είναι νέο. Επί της ουσίας πρόκειται για το παλαιό μοντέλο του ΔΕΣΜΗΕ με ελαφρές παραλλαγές, καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας του δημοσίου δεν θα συμμετέχει η ΔΕΗ ( Στον ΔΕΣΜΗΕ η ΔΕΗ είχε το 49% και το 51% ανήκε στο δημόσιο). Η κυριότητα των δικτύων θα συνεχίσει να ανήκει στη ΔΕΗ, -όπως και στην περίπτωση του ΔΕΣΜΗΕ- όμως το μάνατζμεντ και η συντήρηση θα γίνονται από τη νέα ανεξάρτητη εταιρία
Ωστόσο είναι αμφίβολο αν η ΕΕ θα το δεχθεί, καθώς οι Βρυξέλλες φαίνεται να προτιμούν τη λύση της ιδιωτικοποίησης, γι' αυτό και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξετάζεται η δυνατότητα να εισέλθουν ιδιώτες στη νέα εταιρία.
Ας σημειωθεί ότι τόσο το σημερινό σχήμα του ΑΔΜΗΕ όσο και το προτεινόμενο είναι συμβατά με το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, που επιβάλλει τον διαχωρισμό της μεταφοράς ηλεκτρισμού από την παραγωγή.
Όσον αφορά στην ίδια τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το σκόπελο της πώλησης του πακέτου ?17%?, που προβλεπόταν τόσο στην προηγούμενη συμφωνία όσο και στο 3ο Μνημόνιο.
Μείωση μεριδίου 
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών το σχέδιό της για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού κατά 25% σε πρώτη φάση. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού παραγόμενου από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ ή οι συμπράξεις με ιδιώτες σε υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ.

Περισσότερες λεπτομέρειες ο υπουργός ίσως δώσει στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, αύριο Τετάρτη ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, στην πρώτη του συνάντηση με τους εργαζόμενους μετά την επανατοποθέτησή του στο υπουργείο.
Η συμφωνία
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές στην πώληση ενός επιπλέον μεριδίου 17% από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, ενδεχομένως το 2016.



«Ισοδύναμο»
«Υπήρχε ένα αίτημα από τους δανειστές να ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ. Η αντιπρότασή μας είναι να ιδρύσουμε έναν ξεχωριστό από τη ΔΕΗ Διαχειριστή Δικτύου, ο οποίος θα ελέγχεται από το Δημόσιο» είπε ο Π. Σκουρλέτης. Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ. Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή την εύρεση «ισοδύναμης» λύσης. Ας σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπρόταση έχει σταλεί στις Βρυξέλλες από το καλοκαίρι αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση.


  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113758373

Αρχειοθήκη ιστολογίου