Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας σε Σκουρλέτη: Να έχουμε σύντομα το εναλλακτικό σχέδιο για ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ


Ο πρωθυπουργός θέλει επιτάχυνση των διαδικασιών, ούτως ώστε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα τηρώντας τις δεσμεύσειςΤην ανάγκη να παρουσιαστεί σύντομα το εναλλακτικό σχέδιο για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ επεσήμανε κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη να επιταχύνει τις διαδικασίες, ούτως ώστε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα τηρώντας τις δεσμεύσεις. 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι θα στηρίζεται στο σεβασμό και προστασίας της εργασίας και στην αναδιανομή των ..
βαρών και θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των Ελλήνων. Ακόμη, δεν παρέλειψε να πει πως αποτελεί υποχρέωση η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα σε αυτόν τον στόχο την ταχύτατη υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης για να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αναφερόμενος στη λειτουργία του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και έκανε λόγο για η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των Δικτύων, όπου πρέπει άμεσα να παρουσιάσουμε άμεσα εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές.

Το 30% των δεσμεύσεων του Μνημονίου στις πλάτες του Σκουρλέτη 

Ενεργειακές δεσμεύσεις οι οποίες θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιέχονται στο Μνημόνιο 3, με βασικότερη την απόφαση για ιδιωτικοποίηση  του ΑΔΜΗΕ αλλά και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται ο νέος υπουργός Ενέργειας να επαναφέρει το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ».

Ακόμα ένα «καυτό» ζήτημα για την κυβέρνηση  είναι οι αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και εντυπωσιάζει η διαπίστωση πως από τις 25 συνολικά δράσεις που καλείται να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση έως τον Οκτώβριο, οι οκτώ, δηλαδή το 30%, αφορούν την ενέργεια.

Ίσως η τρόικα δώσει παράταση ωστόσο το ημερολόγιο του υπουργείου θα είναι πλούσιο όλο το φθινόπωρο. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία τις επτά επιτροπές που συστάθηκαν τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές με κύριο καθήκον να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα της Ενέργειας και να καταθέσουν προτάσεις.

Για τον ΑΔΜΗΕ έχει καταρτιστεί εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η παραμονή των παγίων στη ΔΕΗ και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τον ανταγωνισμό, όπως του Κέντρου Κατανομής Αγ. Στεφάνου στον ΛΑΓΗΕ, που ανήκει 100% στο Δημόσιο και θα μετεξελιχθεί σε Διαχειριστής Συστήματος. Το εν λόγω σχέδιο θα παρουσιαστεί στην τρόικα και εκείνη θα κρίνει αν είναι αρκετό ισοδύναμο για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση.

Δεύτερο «αγκάθι», το σχέδιο που θα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020 ώστε να μην προβεί σε παραχώρηση του παραγωγικού δυναμικού  σε ιδιώτες. Κρίσιμος και ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κυρίως για την  τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι δημοπρασίες θα πρέπει να ξεκινούν από κάποια τιμή βάσης, η οποία έχει άμεση σχέση με το κόστος του ρεύματος που παράγεται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Επίσης, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν τα ΝΟΜΕ, τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα ισοδύναμα, με το σενάριο της «Μικρής ΔΕΗ» να μην έχει απομακρυνθεί.

Ακόμα ένα «καυτό» θέμα είναι η καθιέρωση μόνο κοστοβαρών τιμολογίων από τη ΔΕΗ. Αυτό τι σημαίνει; Αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια. Αποτελούν τη τελευταία κατηγορία τιμολογίων της ΔΕΗ που παραμένουν ακόμη κάτω του κόστους και τα επιδοτούν οι άλλες κατηγορίες καταναλωτών. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακοινώσει τιμολόγια για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, μετά και από τη κατάργηση των εκπτώσεων 20% που απολάμβαναν και οι οποίες τους είχαν δοθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της επιχείρησης.


 http://www.protothema.gr/politics/article/512536/tsipras-se-skourleti-sudoma-enallaktiko-shedio-gia-dei-admie-/

Αρχειοθήκη ιστολογίου