Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΗ: Κωδικός "αυξήστε τα αποθέματα λιγνίτη"

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Την επίταξη με δαπάνες της ΔΕΗ μιας σειράς από εκτάσεων
συνολικού εμβαδού 1.141.519,22 τετραγωνικών μέτρων στη Μαυροπηγή Εορδαίας, ενέκρινε σε μια από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Η επίταξη γίνεται προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες εξόρυξης λιγνίτη, που θα διασφαλίσουν την τροφοδοσία 3 συγκροτημάτων μονάδων της εταιρείας και συγκεκριμένα των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς.
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των λιγνιτικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και ειδικότερα για την αύξηση της απόδοσης του τομέα των ορυχείων, όπου εντοπίζονται και τα σοβαρότερα προβλήματα. Θυμίζουμε ότι στο θέμα είχε αναφερθεί μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, προαναγγέλλοντας μάλιστα κινήσεις για την..
αύξηση της απόδοσης των ορυχείων. 
Η αλήθεια είναι ότι προϊόντος του χρόνου, η ποιότητα του λιγνίτη έχει αρχίσει να χειροτερεύει γεγονός που μειώνει σημαντικά την απόδοση των μονάδων της ΔΕΗ, ορισμένες εκ των οποίων λειτουργούν με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά απόδοσης. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με βαθμό απόδοσης 41,5% και σήμερα υπάρχουν μονάδες που λειτουργούν με απόδοση πολύ κάτω του 30%. 
Σημειώνεται ότι στο ορυχείο Μαυροπηγής, για το οποίο υπεγράφη η υπουργική απόφαση, έχουν καταγραφεί κατά καιρούς σοβαρά προβλήματα κατολισθήσεων που παρεμποδίζουν τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Εκτός από τη Μαυροπηγή, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει προβλήματα και σε άλλα ορυχεία όπως το Κλειδί στη Φλώρινα, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω κατολισθήσεων που δεν αποκαταστάθηκαν. Προβλήματα υπάρχουν και με τη Βεύης, όπου υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με το διαγωνισμό για το τμήμα του ορυχείου που δεν ανήκει στη ΔΕΗ.
Το πρόβλημα των ορυχείων γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό καθώς τους τελευταίους δύο μήνες εξαιτίας των capital controls έχει μειωθεί δραστικά το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του συστήματος από τις μονάδες παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λιγνιτική παραγωγή τον Αύγουστο έφτασε να καλύπτει το 42% της ζήτησης όταν πριν τον Ιούλιο είχε πέσει μέχρι και το 30%.
Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα των ορυχείων η ΔΕΗ ενέκρινε πρόσφατα μια σειρά από επενδύσεις και παρεμβάσεις (συντηρήσεις εξοπλισμού, ανταλλακτική για εκσκαφείς και ταινιοδρόμους, καθαρισμός ορυχείων) με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Τέλος όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Παναγιωτάκης, η εταιρεία σχεδιάζει την αξιοποίηση εξοπλισμού που διαθέτει και ο οποίος παραμένει σε αδράνεια καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης υπάρχει η δυνατότητα με τις παρεμβάσεις αυτές να αυξηθεί έως και 6% η παραγωγή από τα εργοστάσια λιγνίτη της εταιρείας. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου