Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Με ΣΔΙΤ νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας και ΑΠΕ

Στη δημιουργία μίας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με συμμετοχή του Δημοσίου και των ιδιωτών, στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στα νησιά ώστε να αποκτήσουν τη δική τους ενεργειακή αυτάρκεια ενδεχομένως με τη συμμετοχή της τοπικής ..
αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα ισοδύναμα που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για συμπράξεις με..
ιδιώτες στις υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ, κάτι που θα σήμαινε τη μεταβίβαση ενός μεριδίου -μειοψηφικού ή πλειοψηφικού- ούτε προσδιόρισε αν το κοινοπρακτικό σχήμα αφορά στη μονάδα της Πτολεμαΐδας, που αποτελεί και τη μόνη νέα επένδυση της ΔΕΗ.
Μνημόνιο 
Είπε ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις του υπουργείου ως τις 15 Οκτωβρίου είναι τα ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τον ΑΔΜΗΕ -Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας- και τη ΔΕΗ. Πρόσθεσε ότι την εναλλακτική πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο, την είχε συζητήσει με τους δανειστές πριν από τη συμφωνία. «Και τότε είχαμε πάρει το ''πράσινο φως'' ότι ''ναι'' προχωρήστε και παρουσιάστε πια ολοκληρωμένη αυτή την πρόταση, μετά την ψήφιση της συμφωνίας και κατά την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης διευκρίνισε ότι στο τραπέζι δεν υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», τονίζοντας ότι αφορούσε σε σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα μιλάμε πάνω στο πολύ συγκεκριμένο που έχει να κάνει με τον ΑΔΜΗΕ και με κάποιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν στην αγορά ενέργειας, αλλά δεν πλήττουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», είπε, και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μία από κοινού δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού, όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών».
Διευκρίνισε δε ότι το υπουργείο δεν μιλά για εκχώρηση κάποιων από τις παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ. «Δεν μιλάμε για εκχώρηση. Μιλάμε για νέες επενδύσεις. Ενδεχομένως, λέω. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στον ορίζοντα», είπε.
Όταν δε αναφέρθηκε στα σχέδια του υπουργείου για ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε σχέση με τα νησιά ώστε να αποκτήσουν τη δική τους ενεργειακή αυτάρκεια είπε ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει με επιχειρήσεις, με συμπράξεις ή και με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών και προφανώς με κεφάλαια της ΔΕΗ, αν χρειαστεί...», διευκρινίζοντας ότι αυτή η συζήτηση είναι πρώιμη ακόμα.
Τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός δύσκολα καλύπτουν το βασικό προαπαιτούμενο του 3ου Μνημονίου που είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Γιατί την πρόταση αυτή είναι που πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές μέσα στον Οκτώβριο όσον αφορά στη ΔΕΗ, διαφορετικά μπορεί η ΔΕΗ να υποχρεωθεί από τις Βρυξέλλες σε πώληση μονάδων ή στην ολική επαναφορά του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», δηλαδή την πώληση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμπράξεις με ιδιώτες σε συνδυασμό με τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ μοιάζει να είναι το μείγμα της πολιτικής που τελικά θα ακολουθήσει το υπουργείο.
Το γαλλικό μοντέλο
Το γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ, που προβλέπει τις δημοπρασίες, ήταν το μόνο που τα τελευταία χρόνια φαινόταν να συζητά η ΔΕΗ για τη διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στα φθηνά εγχώρια καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής, τον λιγνίτη και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, που μετ' επιτάσεως ζητούσε η Ε.Ε. Με την προϋπόθεση πάντα, ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων του ΝΟΜΕ θα καλύπτουν το κόστος της ΔΕΗ. Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών είναι ένα από τα επίμαχα ζητήματα, καθώς οι τιμές που θα ικανοποιούσαν τη ΔΕΗ -και τη ΓΕΝΟΠ που έχει δηλώσει ρητά ότι δεν δέχεται κάτι λιγότερο από την κάλυψη του κόστους παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος- κάθε άλλο παρά φαίνεται να ικανοποιούν την αγορά, με ορατό τον κίνδυνο οι δημοπρασίες να μείνουν στα «αζήτητα» και οι Βρυξέλλες να παρέμβουν και πάλι.
Η ΡΑΕ, πάντως, έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τις δημοπρασίες και περιμένει από τον υπουργό τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης.
Μ. Πίου, Ημερησία

Αρχειοθήκη ιστολογίου