Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Κοντά στο ένα εκατομμύριο όσοι χρωστούν στη ΔΕΗ έως 1.000 ευρώ


Γιώργος Φιντικάκης



Στο ένα περίπου εκατομμύριο ανέρχονται οι πελάτες της ΔΕΗ με οφειλές έως 1.000 ευρώ, αριθμός δυσθεώρατος που εξηγεί και την αγωνία της επιχείρησης να τους παράσχει επιπλέον κίνητρα, προκειμένου να διακανονίσουν τα χρέη τους. 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σκέψεις για χορήγηση στους οφειλέτες αυτούς που βρίσκονται σε ρύθμιση αλλά εξοφλούν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, επιπλέον έκπτωσης, πέραν του 15% που ούτως ή άλλως απολαμβάνουν.
 Εδώ και καιρό η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι μιλά για μια περαιτέρω μικρή έκπτωση, μεταξύ 6% και 10%, προκειμένου ακόμη περισσότεροι να σπεύσουν να διακανονίσουν το ληξιπρόθεσμο χρέος τους.
Το θέμα έχει κατ’ επανάληψη συζητηθεί σε συσκέψεις εντός ΔΕΗ, και θα απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης,  ενώ
νωρίτερα θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα εννεαμήνου.
Ναι μεν η κίνηση έχει οφέλη για τη ΔΕΗ, εγκυμονεί ωστόσο και κινδύνους. Τα οφέλη αφορούν καταρχήν στο μεγάλο "βραχνά" της επιχείρησης, δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τυχόν παροχή επιπλέον έκπτωσης σε όσους όντας σε ρύθμιση πληρώνουν τη δόση πριν την ημερομηνία λήξης, τους ελαφρύνει περαιτέρω. Και αυξάνει τις πιθανότητες οι καταναλωτές αυτοί να συνεχίσουν να τηρούν το διακανονισμό, εξοφλώντας την οφειλή με συνέπεια.
Στον αντίποδα βέβαια υπάρχει ένα "αλλά". Ηδη η ΔΕΗ βλέπει τον αντίκτυπο από την παροχή έκπτωσης 15% στα μειωμένα της έσοδα. Τόσο η απώλεια πελατών από τον ανταγωνισμό, όσο όμως και η παροχή της έκπτωσης 15%, έχουν σαν αποτέλεσμα τα φετινά της έσοδα να καταγράφουν σχεδόν διψήφια πτώση. Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Axia, ο τζίρος εννεαμήνου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4,02 δισ. έναντι 4,45 δισ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή με μείωση της τάξης του 9,6%.
Είναι το τίμημα της μάχης ενάντια στα φέσια, αλλά και της προσπάθειας να εμποδίσει η επιχείρηση "διαρροές" πελατών στον ανταγωνισμό. Διεύρυνση των εκπτώσεων ενέχει τον κίνδυνο, εκεί που η ΔΕΗ πήγαινε να συμμαζέψει την καταστάση, να δει τη ρευστότητά της να μειώνεται περαιτέρω, αφού προκειμένου να συγκρατήσει το πελατολόγιο της, θα δει ακόμη μεγαλύτερη βουτιά στον κύκλο εργασιών. Αυτός ακριβώς ήταν και ο προβληματισμός που διατυπώθηκε κατά τις συζητήσεις οι οποίες έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες εντός επιχείρησης.
Ο αντίλογος βέβαια λέει, ότι η πολιτική των 36 δόσεων αρχίζει να φέρνει καρπούς. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση πάνω από 600.000 καταναλώτές, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα τα οποία ανακοινώνει σήμερα η ΔΕΗ. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Axia, τα αποτελέσματα εννεαμήνου θα αποτυπώνουν μια σημαντική αποκλιμάκωση των προβλέψεων της επιχείρησης για τις επισφαλείς απαιτήσεις των πελατών της, που από 690,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015, αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος σε 472,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά 32% χαμηλότερα.
Σε επίπεδο μάλιστα τρίτου τριμήνου, η Axia εκτιμά ότι οι προβλέψεις της ΔΕΗ, θα είναι 65% χαμηλότερες συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Και ότι θα διαμορφωθούν γύρω στα 130,9 εκατ. ευρώ έναντι 374 εκατ. ευρώ το περυσινό τρίμηνο, οπότε και οι προβλέψεις είχαν πιάσει "ταβάνι", έχοντας διαμορφωθεί στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα για την επιχείρηση.

 http://energypress.gr/news/konta-sto-ena-ekatommyrio-osoi-hrostoyn-sti-dei-eos-1000-eyro-meiosi-provlepseon-sto-9mino

Αρχειοθήκη ιστολογίου