Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η αυξημένη απόδοση της «χρέωσης προμηθευτή» μηδενίζει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Θοδωρής Παναγούλης
Μηδενισμό του ελλείμματος – και μάλλον μικρό πλεόνασμα – για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2017 φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η αυξημένη απόδοση της χρέωσης που πληρώνουν οι προμηθευτές μετά το νόμο του καλοκαιριού για τις ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο τα στοιχεία δίνουν νέο πλεόνασμα περί τα 16 εκατ.ευρώ ενώ και οι πληρωμές του Δεκεμβρίου έχουν την ίδια τάση, πράγμα που σημαίνει ότι θα καλυφθεί ακόμα και το «κρυφό έλλειμμα» των 90 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστρέψει στη ΔΕΗ, έστω και λογιστικά, ο Ειδικός Λογαριασμός, για τα έτη 2014 και 2015.
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να αποτυπωθούν και στο Δελτίο που θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες ο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος στις προβλέψεις που είναι υποχρεωμένος να κάνει για το ποια θα είναι η ταμειακή κατάσταση του Ειδικού Λογαριασμού στο
τέλος του 2017, θα πρέπει να εμφανίζει προβλεπόμενο πλεόνασμα πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ που είναι το «κρυφό έλλειμμα» που προαναφέρθηκε. Συνεπώς, ακόμα και αν συνυπολογιστούν τα 90 εκατ. ευρώ, θα υπάρχει μηδενισμός ή και μικρό πλεόνασμα (Το τελευταίο Δελτίο του ΛΑΓΗΕ, με στοιχεία Οκτωβρίου, έδειχνε ότι ο Λογαριασμός το 2017 θα κλείσει με πλεόνασμα 71,8 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζει τα 90 εκατ.ευρώ).
Μια τέτοια εξέλιξη, μια πρόβλεψη δηλαδή του ΛΑΓΗΕ για πλεόνασμα πάνω από 90 εκατ. ευρώ,  θα δικαιώσει τη ΡΑΕ η οποία έλαβε ήδη απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ (η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες) κρατώντας μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα το Τέλος, κάνοντας όμως μια μικρή αύξηση για τη βιομηχανία και μια μικρή μείωση, επιπέδου 1%, για τους οικιακούς καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να αναθεωρεί το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οικιακοί, επαγγελματικοί και λοιποί καταναλωτές ρεύματος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Κριτήριο για τις αποφάσεις που παίρνει είναι η μνημονιακή υποχρέωση να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2017.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, οι ευνοϊκές εξελίξεις σχετικά με το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού οφείλονται κυρίως στην υπεραπόδοση, σε σχέση με τις προβλέψεις, της «χρέωσης προμηθευτή» η οποία θεσμοθετήθηκε με το νόμο του καλοκαιριού και καλύπτει το όφελος που έχουν οι ίδιοι οι προμηθευτές από την είσοδο των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα (διαφορά ανάμεσα στο ύψος που θα είχε η Οριακή Τιμή Συστήματος αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ και σε εκείνο που διαμορφώνεται με τη συμμετοχή και των ΑΠΕ).
Οι πληροφορίες, συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η χρέωση προμηθευτή ήταν το Νοέμβριο πάνω από 20 εκατ.ευρώ, ενώ είχαν υπολογιστεί 10 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με το Δεκέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «χρέωση προμηθευτή» απέφερε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου περί τα 13 εκατ.ευρώ, όταν έχει προϋπολογιστεί  ποσό περί τα 10 εκατ. ευρώ για όλον το Δεκέμβριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοέμβριο η χρέωση (η οποία σημειωτέον υπολογίζεται ανα εβδομάδα) ήταν μεσοσταθμικά  10,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Οκτώβριο είχε κλείσει στα 4,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία έγιναν οι υπολογισμοί της ΡΑΕ και ελήφθησαν οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ, «δίνει» μέση επιβάρυνση για τους προμηθευτές σε ετήσια βάση περί τα 6,5 ευρώ ανα Μεγαβατώρα.

 http://energypress.gr/news/i-ayximeni-apodosi-tis-hreosis-promitheyti-midenizei-elleimma-toy-eidikoy-logariasmoy-ape

Αρχειοθήκη ιστολογίου