Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

«Κρυφές» οφειλές 90 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ επαναφέρουν τον κίνδυνο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ – Τα αγκάθια που πρέπει να ξεπεράσει η ΡΑΕ

Θοδωρής Παναγούλης
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι, ως γνωστόν, εκ του νόμου υποχρεωμένη να αναθεωρήσει το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οικιακοί, επαγγελματικοί και λοιποί καταναλωτές ρεύματος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Κριτήριο για τις αποφάσεις που οφείλει να πάρει είναι ένα: Η μνημονιακή υποχρέωση να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2017.
Η δουλειά της ΡΑΕ αυτή τη φορά θα μπορούσε να ήταν εύκολη, καθώς τα στοιχεία και οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ σχετικά με την πορεία των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού είναι για πρώτη φορά ενθαρρυντικά, κυρίως επειδή άρχισε να εισρέει χρήμα από τους Προμηθευτές ρεύματος.
 Τα στοιχεία δείχνουν, για την ακρίβεια, ότι ο Λογαριασμός το 2017 θα κλείσει με πλεόνασμα 71,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η ΡΑΕ θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και
σε μειώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, για κάποιες τουλάχιστον κατηγορίες καταναλωτών.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του energypress, ισχύει ακριβώς το αντίθετο εξαιτίας μιας σοβαρής «κρυφής» εκκρεμότητας, η οποία δεν έχει μεν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, είναι όμως απολύτως γνωστή στους εκπροσώπους της τρόικας και η οποία επαναφέρει την πίεση  για αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.
Πρόκειται για ένα ποσό 90 εκατ. ευρώ που έχει πληρώσει η ΔΕΗ προς τον Ειδικό Λογαριασμό, παραπάνω από ότι όφειλε στην πραγματικότητα, για τα έτη 2014 και 2015. Με βάση τις εκκαθαρίσεις που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ στα δύο αυτά έτη, προκύπτει ότι αυτό το ποσό πρέπει να επιστραφεί στη ΔΕΗ (λογιστικά βεβαίως, γιατί και η ΔΕΗ χρωστάει στον ΛΑΓΗΕ). Η διαφορά προέκυψε κατά τις εκκαθαρίσεις διότι οι προμηθευτές πληρώνουν το ΕΤΜΕΑΡ βάσει εκτίμησής τους για την κατανάλωση των εκπροσωπούμενων πελατών τους και στη συνέχεια ο ΑΔΜΗΕ κάνει εκ των υστέρων εκκαθάριση με βάση την πραγματική κατανάλωση.Και η πραγματική κατανάλωση αποδείχτηκε μικρότερη...
Πρέπει να σημειωθεί ότι, επειδή ο ΑΔΜΗΕ κάνει τις εκκαθαρίσεις με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι προμηθευτές, έχει ήδη ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να «τρέξει» την εκκαθάριση με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (και μόνον) και όχι με εκείνα της ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα αναμένεται, αλλά δεν θεωρείται ότι θα είναι ριζικά διαφορετικό.
Η ουσία είναι ότι αν συνυπολογίσει κανείς «επιστροφές»  90 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, τότε στο τέλος του 2017 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ όχι μόνον δεν θα έχει το πλεόνασμα των περίπου 72 εκατ. ευρώ, αλλά αντίθετα θα έχει έλλειμμα περί τα 18 εκατ. ευρώ. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, παρόλα αυτά η ΡΑΕ θα είναι υποχρεωμένη να το καλύψει με μικρή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Το ενδεχόμενο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί, είτε επειδή θα υπάρξει αίτημα προς τους δανειστές για μικρή ανοχή στο χρόνο μηδενισμού του ελλείμματος, είτε επειδή το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε κάποια απόφαση (για τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων, για παράδειγμα) που θα «μπαλώνει» την τρύπα.
Συνεπώς το πιθανότερο ενδεχόμενο, και εκείνο προς το οποίο φαίνεται να δουλεύουν όλοι, είναι οι αλλαγές του Δεκεμβρίου στο ΕΤΜΕΑΡ να είναι μηδενικές: Ούτε αύξηση, ούτε μείωση.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και ειδικά για το ΕΤΜΕΑΡ των βιομηχανικών και ενεργοβόρων καταναλωτών, όπου δεν έχει καταλήξει το θέμα της εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε., δεν υπάρχει έγκριση της Κομισιόν για το Σχέδιο Προσαρμογής που έχει κατατεθεί και συνεπώς οι όποιες αλλαγές κατά πάσα πιθανότητα θα παραπεμφθούν σε επόμενη κρίση της ΡΑΕ, το επόμενο τρίμηνο.

 http://energypress.gr/news/kryfes-ofeiles-90-ekat-eyro-pros-ti-dei-epanaferoyn-ton-kindyno-ayxisis-toy-etmear-ta-agkathia

Αρχειοθήκη ιστολογίου