Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Νέες ρυθμίσεις για τις ρευματοκλοπές σχεδιάζει η ΡΑΕ – «Παθητική στάση» καταλογίζει η αγορά στον ΔΕΔΔΗΕ

Την ανάγκη επανεξέτασης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις απώλειες δικτύου ή/και λήψης ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών αναγνωρίζει η ΡΑΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης ενόψει λήψης απόφασης για την έγκριση Συντελεστών Απωλειών του Διασυνδεδεμένου Δικτύου.
Γενικότερος στόχος των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η ΡΑΕ είναι ο περιορισμός και η διατήρηση των απωλειών σε οικονομικά αποτελεσματικά επίπεδα.
Το ζήτημα των ρευματοκλοπών, άλλωστε, απασχόλησε σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων της αγοράς στη διαβούλευση, οι οποίοι καταλογίζουν «παθητική στάση» στο ΔΕΔΔΗΕ, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και καλούν τη ΡΑΕ να παρέμβει.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, το τρέχον μοντέλο οργάνωσης της αγοράς και συγκεκριμένα το σχήμα εκκαθάρισης συναλλαγών, σύμφωνα με το οποίο το κόστος των απωλειών στο δίκτυο διανομής επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου το ανταγωνιστικό σκέλος του κόστους ενέργειας,  καθιστά, όπως γίνεται αντιληπτό, άνευ ουσίας τον καθορισμό άνω ορίου στους συντελεστές προσαύξησης, αν αυτός δεν συνοδεύεται από ανάλογες διαρθρωτικές αλλαγές. Ότι οι αλλαγές εκείνες που είναι αναγκαίες στη λειτουργία της αγοράς έτσι ώστε να προάγεται η ουσιαστική διαχείριση των απωλειών δεν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο 2018. Επιπλέον, η ΡΑΕ κρίνει ορθότερο η πιθανότητα μιας τέτοιας προσέγγισης του ζητήματος διαχείρισης των απωλειών, δηλαδή μέσω της αγοράς, να διερευνηθεί στο πλαίσιο της προωθούμενης αναδιοργάνωσης σύμφωνα με το μοντέλο-στόχο.
Σε ό,τι αφορά τα πιο άμεσα μέτρα που θα λάβει, η ΡΑΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση,  σκοπεύει να προσεγγίσει το ζήτημα με παροχή κινήτρου προς τον Διαχειριστή Δικτύου για τη μείωση των απωλειών, συναρτώντας κατά βάση μέρος του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή με το παρατηρούμενο επίπεδο απωλειών ενέργειας στο Δίκτυο.
Η ΡΑΕ σημειώνει ότι η σύνδεση του ρυθμιζόμενου εσόδου με την απόδοση του Διαχειριστή προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου σε σχέση τόσο με τις απώλειες όσο και με την ποιότητα υπηρεσιών, ενώ η μη εμπλοκή του σχήματος με το σύστημα συναλλαγών της αγοράς καθιστά, κατά την άποψη της Αρχής, εφικτή την εφαρμογή του από το 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντός των επόμενων μηνών η ΡΑΕ θα επεξεργαστεί και θα διαβουλευτεί με τους συμμετέχοντες της αγοράς επί της διαμόρφωσης, των παραμέτρων και των λεπτομερειών εφαρμογής του εν λόγω σχήματος, με στόχο την ολοκλήρωση και θέσπιση της σχετικής ρύθμισης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.


 https://energypress.gr/news/nees-rythmiseis-gia-tis-reymatoklopes-shediazei-i-rae-pathitiki-stasi-katalogizei-i-agora-ston

Αρχειοθήκη ιστολογίου