Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Φυσικό αέριο, υπηρεσίες και συνεργασίες το κλειδί για την ανάπτυξη της ΔΕΗ

Το μήνυμα ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να επικεντρώσει την αναπτυξιακή της στρατηγική στην αγορά φυσικού αερίου, στη βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και στις συνεργασίες που θα την πάνε στην επόμενη μέρα έστειλε η Ράνια Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και πρήν αναπ. διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ, κατά την τελετή κοπής της πίτας της επιχείρησης που έλαβε χώρα τη Δευτέρα.
Η κα Αικατερινάρη επέστησε παράλληλα την προσοχή στην αξιοποίηση της ενοποιημένης ευρωπαϊκής και περιφερειακής ηλεκτρικής αγοράς μέσα και στα πλαίσια του target model. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για δράσεις για την καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας και των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης όπως επίσης και στη χρηματοδότηση.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία της κας Αικατερινάρη:

Είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, αυτή τη φορά με μια διαφορετική ιδιότητα. Είμαι μαζί με τους ανθρώπους της ΔΕΗ που έζησα τόσα χρόνια μαζί τους, περισσότερο από 5 χρόνια και θέλω σήμερα να σας ευχηθώ απ’ την καρδιά μου καλή χρονιά, να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας και κάθε προσωπική κι επαγγελματική επιτυχία. Έχω εργαστεί με τους περισσότερους από εσάς, όπως είπα για πολλά χρόνια και μάλιστα σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλές και καταφέραμε να τις αντιμετωπίσουμε μέσα από συλλογική προσπάθεια, αντοχή και σκληρή δουλειά, πολλά βράδια. Είπαμε ότι θ’ αντέξουμε και δε θα το βάλουμε κάτω, με πολλούς από σας και πάνω απ’ όλα μέσα από κοινές αξίες και κοινό όραμα που μας οδήγησαν στην επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι οι δυσκολίες μας έκαναν πιο δυνατούς και θεωρώ ότι τελικά αντέξαμε γιατί μάθαμε κάτι πολύ σημαντικό: Ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να στηριζόμαστε στον εαυτό μας, στους δικούς μας ανθρώπους και στις δικές μας δυνάμεις. Όπως γνωρίζετε, σήμερα είμαι εδώ ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
Είναι ένα νέο εγχείρημα το οποίο θα είναι κάτω από μια κοινή στέγη, συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι η καρδιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες θα είναι κομβικής σημασίας για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
Η ΔΕΗ είναι μια τέτοια εταιρεία, είναι μια εταιρεία κομβικής σημασίας καθώς επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία μας μέσα από τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες και τους καταναλωτές, είναι μια εταιρεία που έχει μια πάρα πολύ μεγάλη ιστορία, εγώ το κατάλαβα 10 χρόνια που ήμουν εδώ, μπορεί να μη θυμάμαι το χωριό μου που πήρε ρεύμα, αλλά θυμάμαι ότι η ΔΕΗ από το 1950 έδωσε ρεύμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει.
Και είναι μια εταιρεία η οποία πρέπει να διαχειριστεί σήμερα την επόμενη μέρα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και το κύρος που έχει στο στρατηγικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Καταλαβαίνω ότι βρίσκεται σήμερα στο στάδιο ολοκλήρωσης του νέου στρατηγικού σχεδίου, φαντάζομαι ότι θα μας τα πει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ενός σχεδίου που πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα αλλά και τις προκλήσεις που δεν είναι λίγες και πρέπει ν’ αντιμετωπίσει μ’ επιτυχία ώστε να μετασχηματιστεί σ’ έναν σύγχρονο όμιλο. Έναν σύγχρονο όμιλο που θα χαιρόμαστε όλοι να βλέπουμε τις επόμενες δεκαετίες.
Προφανώς η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει αλλάξει ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα επιπλέον η οικονομική κρίση δημιούργησε και επιπρόσθετες προκλήσεις σε μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ, που δε νομίζω ότι χρειάζεται ν’ αναλύσουμε, τις έχουμε αναλύσει κι άλλες φορές και νομίζω τις γνωρίζετε όλοι.
Σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον η ΔΕΗ θα πρέπει να διαμορφώσει τη νέα της στρατηγική με έμφαση οπωσδήποτε στην επιτάχυνση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην επέκταση σε νέες αγορές και σε νέα προϊόντα, για παράδειγμα την αγορά φυσικού αερίου, στη βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, στην αξιοποίηση, είδαμε, πολύ σημαντικών συνεργειών και συνεργασιών που θα την πάνε στην επόμενη μέρα και γενικότερα στην αξιοποίηση της ενοποιημένης ευρωπαϊκής και περιφερειακής ηλεκτρικής αγοράς μέσα και στα πλαίσια του target model.
Ταυτόχρονα νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να επικεντρώνετε σε δράσεις για την καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας και των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης όπως επίσης και στη χρηματοδότηση που όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η σημερινή εποχή να διαχειριστούμε.
Όσον αφορά γενικότερα τις δημόσιες επιχειρήσεις νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσω κάτι: Σήμερα καλούμαστε να επιτύχουμε μέσα από τη διαχείριση εμείς σαν Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, οι δημόσιες επιχειρήσεις να έχουν μια καλύτερη εσωτερική και εξωτερική ισορροπία. Εσωτερική ισορροπία διατηρώντας μια υγιή, υπεύθυνη και διαφανή εσωτερική διαχείριση ώστε να εμπλουτίζεται η αξία τους, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργούν και αξία στην κοινωνία και στην οικονομία, όντας μοχλός ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης και αυτό θα πρέπει να συνδέεται ξεκάθαρα με την αποστολή τους, με το όραμά τους και με τους στρατηγικούς στόχους που θέτουν.
Εξίσου σημαντικό για τη δημιουργία αξίας είναι και η προώθηση όπως είπα των κατάλληλων επενδύσεων αλλά και συνεργειών και στρατηγικών συμμαχιών για ν’ αξιοποιήσουν καλύτερα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Για τις δημόσιες επιχειρήσεις, εκτός από την αποδοτικότητα που είναι προφανές ότι επιζητούμε όλοι, καλύτερη οικονομική και διοικητική αποδοτικότητα, νομίζω ότι υπάρχει κι ένα ιδιαίτερο φάσμα παραμέτρων που θα πρέπει ν’ αξιολογηθούν και που συνδέονται με τα οφέλη από τον εκσυγχρονισμό αυτών των εταιριών για να μπορέσουν να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου αλλά και με τις δημόσιες υπηρεσίες που αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στην κοινωνία και στο κοινωνικό σύνολο.
Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει ν’ αποτελέσουν καταλύτες ανάπτυξης, απασχόλησης, πρέπει ν’ αποτελέσουν καταλύτες τεχνογνωσίας και καινοτομίας και πάνω απ’ όλα πρέπει να γίνουν παραδείγματα σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως κάτι το οποίο είναι και το πιο πολύτιμο στοιχείο, περιουσιακό στοιχείο για μια επιχείρηση. Και αυτό είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό του.
Από τους ανθρώπους εξαρτάται η πορεία μιας εταιρείας, εξαρτάται η πορεία ενός κλάδου, μιας οικονομίας και μιας χώρας γενικότερα. Οι άνθρωποι είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο και αυτό εγώ σ’ αυτή την εταιρεία το έχω βιώσει περισσότερο απ’ όλα. Με τους ανθρώπους καταφέραμε να κάνουμε, με τις ομάδες, με ισχυρές ομάδες, με ομάδες που είχαν αντοχή, να καταφέρουμε τα περισσότερα απ’ αυτά που τουλάχιστον όσον καιρό ήμουν εγώ εδώ, καταφέραμε.
Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτό λοιπόν στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε, ν’ αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, ν’ αναδείξουμε τα ταλέντα και να τους δώσουμε σύγχρονα πρότυπα ηγεσίας, οργάνωσης και διοίκησης. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε στους ανθρώπους μας. Χρειάζεται όραμα, στρατηγικό σχεδιασμό, επίμονη προσπάθεια, ανάληψη ευθύνης. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, πρέπει ν’ αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, εξωστρέφεια και ανοιχτή επικοινωνία με όλους.
Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης σήμερα και με πλήρη επίγνωση των μεγάλων απαιτήσεων και των μεγάλων προκλήσεων της σημερινής εποχής, είμαι εδώ προκειμένου να εργαστώ και να εργαστούμε μαζί ώστε να κάνουμε τη ΔΕΗ μια σύγχρονη εταιρεία σε μια σύγχρονη εποχή. Οι στόχοι μας είναι σαφώς υψηλοί αλλά μπορούμε να τους πετύχουμε μέσα από συλλογική προσπάθεια και έχοντας χτίσει μεταξύ μας σχέσεις εμπιστοσύνης. Σας ευχαριστώ πολύ. 

 https://energypress.gr/news/aikaterinari-fysiko-aerio-ypiresies-kai-synergasies-kleidi-gia-tin-anaptyxi-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου