Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Χατζηαργυρίου: Μέσα στο 2018 ο διαγωνισμός για το έξυπνο νησί





Μέσα στο 2018 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έξυπνο νησί που ετοιμάζει ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.
Οπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, μιλώντας στο συνέδριο για τα έξυπνα νησιά και τις έξυπνες πόλεις, ο Διαχειριστής έχει καταλήξει σε δύο νησιά (ένα από τα οποία είναι η Αστυπάλαια) που καλύπτουν τις προδιαγραφές προκειμένου να εφαρμοστούν πιλοτικά οι καινοτόμες τεχνολογίες που απαιτούνται, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφερθούν και στα υπόλοιπα νησιά που θα παραμείνουν ενεργειακά αυτόνομα, δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διασυνδέσεων.

Οι εν λόγω προδιαγραφές είναι κυρίως το μέγεθος, καθώς θα πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο αλλά ούτε πολύ μικρό, με ισχύ μεταξύ 5 και 10 μεγαβάτ, αλλά και η χαμηλή επί του παρόντος διείσδυση ανανεώσιμων πηγών.
Στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, σε ποσοστό πάνω από 60%, με αντίστοιχη υποκατάσταση του diesel που τροφοδοτεί σήμερα τις αυτόνομες μονάδες των νησιών.
Η τελική επιλογή του νησιού θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ ο διαγωνισμός για την υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος θα γίνει από τη ΡΑΕ.
Την παρουσιάση του κ. Χατζηαργυρίου μπορείτε να τη δείτε εδώ.


 https://energypress.gr/news/hatziargyrioy-mesa-sto-2018-o-diagonismos-gia-exypno-nisi

Αρχειοθήκη ιστολογίου