Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ηλεκτροσόκ διάλυσης της ΔΕΗ: Εκδιώκονται και βγαίνουν στο δρόμο 6.000 εργαζόμενοι



Την εφαρμογή αδίστακτων και πρωτοφανώς σκληρών πολιτικά και κοινωνικά μέτρων προωθούν οι εξωνημένες κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ με στρατηγικό μνημόνιο και πρόσχημα την εξυγίανση της εταιρείας.
Προβλέπεται να εφαρμοστούν δυο προγράμματα εκδίωξης και δήθεν «εθελούσιας» εξόδου μέχρι το 2022, με στόχο η ΔΕΗ να μείνει με μόλις 6.300 εργαζόμενους, ενώ έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, ώστε να ενισχυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατά 100 εκατ. ευρώ η κερδοφορία.
Μια ΔΕΗ με το μισό προσωπικό σε σχέση με σήμερα, αυξήσεις – «φωτιά» στα τιμολόγια και ανελέητο «κυνήγι» για τις ανεξόφλητες οφειλές προς την εταιρεία, προβλέπει η πρόταση της McKinsey, προκειμένου η δημόσια επιχείρηση να οδηγηθεί σε, δήθεν, αναδιάρθρωση και στην
πραγματικότητα σε εκποίηση, τεμαχισμό και διάλυση.
Έπειτα από μια διαχρονική πολιτική διαρκούς απαξίωσης, κατά την οποία έγιναν καταστροφικές επιλογές και υπήρξε εμμονή σε πολιτικές που οδήγησαν την ΔΕΗ αντιμέτωπη με πραγματικό κίνδυνο κατάρρευσης, το νέο επιχειρησιακό πλάνο περιλαμβάνει συνταγές λιτότητας που δίνουν την χαριστική βολή στον ενεργειακό γίγαντα της χώρας.
Τι αποκαλύπτει το Business Plan που δημοσιεύει σήμερα το “Κεφάλαιο” για ομαδικές εκδιώξεις, απολύσεις και αποχωρήσεις, που θα συνοδεύονται και με αυξήσεις –φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Ενδεικτικά, οι ενέργειες που αφορούν τους εργαζομένους, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το “Κεφάλαιο“, είναι οι εξής:
– Σήμερα το προσωπικό της ΔΕΗ είναι 10.600 υπάλληλοι, ενώ ακόμα 1.500 υπάλληλοι είναι έκτακτο προσωπικό.
– Εντός του 2018, 1.300 άτομα θα αποχωρήσουν, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των λιγνιτών, ενώ, εάν περιληφθούν και οι συμβασιούχοι, ο αριθμός ανεβαίνει πάνω από 1.500 άτομα.
– Εντός του 2019, πάνω από 500 άτομα θα αποχωρήσουν εξαιτίας της απόσυρσης των μονάδων σε Καρδιά και Αμύνταιο.
– Σειρά θα πάρουν περίπου 1.000 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν, καθώς η εσωτερική αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών λειτουργιών θα φέρει συγχωνεύσεις και οικονομίες κλίμακας.
– 900 υπάλληλοι οδηγούνται σε συνταξιοδότηση.
– Ο κύκλος κλείνει με ένα ευρύ πρόγραμμα παροχής κινήτρων για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, που εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει κατά περίπου 3.000 άτομα το προσωπικό.
Η, δήθεν, ”εθελούσια” θα συνδυαστεί και με προσλήψεις με αναλογία 3 προς 1, δηλαδή για κάθε τρία άτομα που αποχωρούν θα γίνει μία πρόσληψη. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ πάνω από 6.000 άτομα (!), ενώ θα υπάρξουν και προσλήψεις περίπου 1.000 νέων υπαλλήλων.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια των προτάσεων είναι ότι ο σύμβουλος θεωρεί πως θα πρέπει το προσωπικό των μονάδων που θα πουληθούν, εάν δεν μετακινηθεί στις νέες εταιρείες που θα περάσουν σε ιδιώτη, να αποχωρήσει επίσης από τη ΔΕΗ μέσα στην επόμενη 5ετία!
Πρακτικά, δηλαδή, η θεραπεία-σοκ που θα εφαρμοστεί έγκειται στο να μειώσει κατά 50% και το προσωπικό της, καθώς η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να χάσει το 50% του τζίρου της.
Και οι πλέον αδίστακτοι αποικιοκράτες διαχειριστές δεν θα είχαν ποτέ διανοηθεί να εφαρμόσουν με τόσο μίσος ένα τόσο μακιαβελικό και κυνικό σχέδιο διάλυσης μιας δημόσιας εταιρείας για να μοιράσουν τα ιμάτια της σε πολυεθνικά συμφέροντα και εγχώρια τρωκτικά.

iskra.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου