Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Έντονη κινητικότητα αλλά χαμηλά ο πήχης του τιμήματος για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Θοδωρής Παναγούλης
Ιδιαίτερη κινητικότητα έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς αυτό να έχει γίνει γνωστό, κυρίως ανάμεσα στους παίχτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία αποεπένδυσης των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Οι διεργασίες αυτές που βασικό αντικείμενο έχουν τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για δημιουργία συμμαχικών σχημάτων, αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα μετά και το πράσινο φως που δόθηκε σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν, εάν το επιθυμούν, και στο δεύτερο γύρο των δεσμευτικών προσφορών.
Από σήμερα οι εταιρείες θα κληθούν να υπογράψουν το σύμφωνο εμπιστευτικότητας και θα
αποκτήσουν έτσι για 2 μήνες πρόσβαση στο data room του διαγωνισμού, με όλες τις οικονομικές και τεχνικές πληροφορίες για τις υπό πώληση εταιρείες.
Παράλληλα όμως με τον τεχνικοοικονομικό έλεγχο που θα διενεργήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, τρέχουν οι διεργασίες και οι συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες και συμμαχίες.
Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο οι συζητήσεις με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές όσο και οι επαφές με τις ξένες εταιρείες που μετέχουν στο διαγωνισμό. Οι  βιομηχανίες (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Μυτιληναίος) διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς βάσει των ευρωπαϊκών νόμων δικαιούνται αντιστάθμισης του κόστους ρύπων και άρα βελτιώνεται σημαντικά το προφίλ βιωσιμότητας των λιγνιτικών μονάδων στο πιθανό σενάριο της εκτίναξης του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 τα επόμενα χρόνια.
Αλλά και οι δύο τσέχικες εταιρείες που κατέβηκαν αυτόνομα στο διαγωνισμό (EPH και Czech Coal) εμφανίζονται εξαιρετικά κινητικές και φέρονται να έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με όλους τους  Έλληνες επενδυτές.
Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν οι Τσέχοι στο όλο project είναι το γεγονός ότι η μία τουλάχιστον εταιρεία (η Czech Coal του Ομίλου Seven Energy) έχει προσλάβει ενόψει του διαγωνισμού νομικούς και τεχνικούς συμβούλους στην Αθήνα, ενώ έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη ελληνική εταιρεία την επικοινωνία της σχετικά με τη συμμετοχή στη διαδικασία.
Εάν κάποιες από τις συνεργασίες που επιδιώκονται  ευοδωθούν, τότε ενισχύονται οι πιθανότητες για καλύτερο (σχετικά πάντα) τίμημα. Γιαυτό άλλωστε και η ΔΕΗ ζήτησε από τους συμβούλους της στην προκήρυξη να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν κονσόρτιουμ μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Οκτωβρίου.
Για να διευκολυνθούν, δε, οι συμπράξεις, στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα επιτραπεί να υποβληθεί μια ενιαία προσφορά και για τις δύο εταιρείες, καθώς θα χρησιμοποιηθεί ειδική φόρμουλα αξιολόγησης.
Το τίμημα
Παρά το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται, ο πήχης για το προσδοκώμενο τίμημα τίθεται εκ των πραγμάτων χαμηλά. Τα μηνύματα που εισπράττει η διοίκηση της ΔΕΗ από τους επενδυτές δείχνουν ότι για να πετύχει ο διαγωνισμός θα πρέπει να δοθούν κίνητρα αλλά και διαβεβαιώσεις στους επενδυτές ότι οι προς πώληση εταιρείες είναι βιώσιμες. Η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ δια στόματος Παναγιωτάκη ζητά να υπάρξουν μια σειρά από διευθετήσεις που θα περιορίσουν τις αβεβαιότητες γύρω από την επένδυση και ενδεχομένως να οδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν τα… πορτοφόλια τους.
Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές και θετικές αποφάσεις σε σχέση με τη συμμετοχή του λιγνίτη στο νέο μοντέλο της αγοράς και την ελκυστικότητα των προς πώληση εταιρειών, τότε υπάρχει ορατός κίνδυνος τον Οκτώβριο να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΔΕΗ.
Τα μηνύματα αυτά έχουν φτάσει και στη διοίκηση της ΔΕΗ, γεγονός που εξηγεί και τις πρόσφατες ανεπίσημες τοποθετήσεις του επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος επανέφερε το ζήτημα της αποζημίωσης ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες. Καθώς ο παλιός μηχανισμός έχει λήξει βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το νέο σχήμα, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.στο οποίο η συμμετοχή των μονάδων λιγνίτη είναι σήμερα αδύνατη (οι συζητήσεις βέβαια σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζονται), λόγω του ανώτατου ορίου εκπομπών που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε..
Σημειώνεται ότι με βάση τον παλιό μηχανισμό ΑΔΙ η μονάδα της Μελίτης λάμβανε 13,95 εκ. ετησίως, η Μεγαλόπολη 3 11,51 εκ. ευρώ και η Μεγαλόπολη 4 12,91 εκ. ευρώ.  Οριστική απόφαση για το νέο μηχανισμό δεν αναμένεται να υπάρξει πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό και για αυτό το λόγο η ΔΕΗ ζητά από την κυβέρνηση και την Κομισιόν να δώσουν μια σαφή ένδειξη των τελικών προθέσεών τους, ενώ εξετάζει μια σειρά από λύσεις, ακόμα και την περίπτωση να υπάρξει σχετική ρήτρα στο σύμφωνο πώλησης, που να συνδέει το τίμημα με την έγκριση των ΑΔΙ.
Παράλληλα με το μηχανισμό επάρκειας ισχύος, πάντως, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και για άλλα κίνητρα, που ενδεχομένως να καταστήσουν την επένδυση στους λιγνίτες πιο ελκυστική και να αυξήσουν το τίμημα που θα εισπράξει η ΔΕΗ. Μια τέτοια πρόταση που έχει κατατεθεί από επενδυτές και εξετάζεται από την εταιρεία, αφορά στο να προικοδοτήσει η ΔΕΗ τις υπό πώληση μονάδες με το δικό της ανθρακικό αποτύπωμα που είναι χαμηλότερο αφού περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικές μονάδες με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Μια τέτοια απόφαση, με δεδομένο το μονοπώλιο της ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
Τα επόμενα βήματα
Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με την έγκριση της short list των επενδυτών, ανοίγει την αυλαία της δεύτερης και κρισιμότερης φάσης των δεσμευτικών προσφορών. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κριθούν τα πάντα γύρω από το εγχείρημα, που εάν δε στεφθεί με επιτυχία θα κλονίσει σημαντικά τις προοπτικές βιωσιμότητας συνολικά της ΔΕΗ, η οποία ποντάρει στα έσοδα που θα εισπράξει ώστε να κάνει ένα restart και να προσαρμοστεί στο νέο ρόλο της στην αγορά.
Παράλληλα ο σύμβουλος θα γνωστοποιήσει στους συμμετέχοντες τους όρους της πρόσκλησης για τη β φάση του διαγωνισμού. Οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ενώ οι πλειοδότες θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της ΔΕΗ έκρινε ότι και τα έξι σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον (όμιλος Κοπελούζου και Beijing Guohua Power, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ,  EPH, Czech Coal Investmetns και Μυτιληναίος) πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό.


Αρχειοθήκη ιστολογίου