Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Ποιοί προτιμούν να οδηγήσουν την "αποεπένδυση" των λιγνιτών σε προδιαγεγραμένο φιάσκο;

Η πολιτική των κυβερνήσεων όλων των κομμάτων στο τέλος του 20ού και στον 21ο αιώνα προωθεί σταθερά την ηλεκτροδότηση της χώρας απ' το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, αδιαφορώντας για το ότι είναι πανάκριβη και θα τινάξει στον αέρα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 
Πότε αρχικά επιβάλλοντας να καίγεται το αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και με ρήτρες "take or pay", πότε απαγορεύοντας στη ΔΕΗ ακόμα και το ν' αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες που σταδιακά συμπλήρωναν το όριο ζωής
τους με νέες (άρθρο 23 ν.3175/2003), πότε χορηγώντας άδειες για θερμικές μονάδες μόνο με καύσιμο φυσικό αέριο, πότε κοροϊδεύοντας την κοινωνία λέγοντας πως θα βάλουν "ΑΠΕ", προκειμένου να καίνε όλο και περισσότερο αέριο, πότε μεταφέροντας τις μονάδες αερίου της Κορακιάς Κρήτης στη Μεγαλόπολη και βαφτίζοντάς τες "Μεγαλόπολη 5", πότε ανακοινώνοντας επισήμως πλήρη αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο, πότε κάνοντας ό,τι περνούσε απ' το χέρι τους για να μην ξαναδουλέψει ποτέ το λιγνιτωρυχείο της Βεύης και πότε ανακοινώνοντας "ανεπίσημα" ημερομηνία κλεισίματος των Ελληνικών λιγνιτωρυχείων, πριν το ανακοινώσει οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, που να εξακολουθεί να έχει σημαντικά αποθέματα.

Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται η πολιτική χαρακτηρισμού του λιγνίτη ως "δυσβάστακτου" για τη ΔΕΗ και η προώθηση της περίφημης "αποεπένδυσης", προκειμένου να μοιραστούν κι άλλοι το "βάρος". Τώρα το πώς ακριβώς ο λιγνίτης που είναι "δυσβάστακτος" για τη ΔΕΗ δεν θα είναι "δυσβάστακτος" για οποιονδήποτε άλλον, ε, αυτό μην περιμένετε να μας το εξηγήσουν αυτοί που προωθούν σταθερά την ηλεκτροδότηση της κατά τα λοιπά χρεοκοπημένης χώρας με ένα 100% εισαγόμενο και πανάκριβο καύσιμο, τινάζοντας στον αέρα και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και διαιωνίζοντας το καθεστώς εξάρτησης της χώρας από νέο δανεισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε στην περιοχή της Φλώρινας η διαδικασία "ενημέρωσης" των "επενδυτών" για τη νέα "Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη ΑΕ", μόνο που ξεκίνησε με πολλά "παρατράγουδα". Κάθε μέρα επισκεπτόταν και διαφορετικός "επενδυτής" και κάθε μέρα κατέληξαν περιφερόμενοι να "ενημερώνονται" σε διαφορετικά σημεία, γνωρίζοντας η κάθε ομάδα και διαφορετικές πτυχές της υπέροχης Φλωρινιώτικης ή και Κοζανίτικης φύσης, καθώς η ΓΕΝΟΠ φρόντισε να κλείσει την πύλη του ΑΗΣ Μελίτης, κάνοντας ξεκάθαρο στη διοίκηση "ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο". Σε μια οποιαδήποτε σοβαρή χώρα και σε μια οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία αυτοί που "τρέχουν" την "αποεπένδυση" θα ... είχαν σπεύσει να διασφαλίσουν την είσοδο στους "επενδυτές", σε όλους κι όχι μόνο επιλεκτικά σε κάποιους "τυχερούς", αλλά εδώ είναι Ελλάδα και ΔΕΗ, είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Μόνο που τα διαφορετικά σημεία της όπως-όπως "ενημέρωσης" της κάθε διαφορετικής ομάδας δημιουργούν εξαρχής συνθήκες ανισότητας στην αντιμετώπιση των "επενδυτών" και υπονομεύουν την όλη διαδικασία.

Ακόμα χειρότερα, ερώτημα αποτελεί το τι είδους "ενημέρωση" έγινε, καθώς η σύνθεση αυτών που είχαν αναλάβει να ενημερώσουν ήταν εξαιρετικά ολιγομελής και δεν είχε και πολλή σχέση με την ομάδα που ένα χρόνο πριν είχε ενημερώσει τους Κινέζους της CMEC, μια ενημέρωση που δεν είχε συναντήσει το παραμικρό εξωγενές πρόβλημα. Επιπλέον προέκυψε πως τώρα έστειλαν να "ενημερώσει" στέλεχος που δεν ήταν το ίδιο ενημερωμένο και κατέληξε να ενημερώνεται όπως-όπως τελευταία στιγμή. Φυσικά αυτό δεν είναι ευθύνη του στελέχους, αλλά της κεντρικής διοίκησης που το έστειλε. 

Οι δυο Τσέχικες εταιρείες φαίνεται πως είχαν "ψυλλιαστεί" το φιάσκο και δεν ανηφόρισαν απ' τους πρώτους στη Φλώρινα, έτσι κι αλλιώς τα ουσιαστικά δεδομένα τέτοιων διαγωνισμών βρίσκονται πάντα στα data rooms, όχι στην ύπαιθρο. Οι Τσέχοι δεν είναι τυχαίοι, και οι δυο εταιρείες είναι πλήρως καθετοποιημένες, έχουν τόσο λιγνιτωρυχεία όσο και εργοστάσια λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε χώρα/ες της ΕΕ, όχι στην Άπω Ανατολή, είναι αυτό που λέμε "ξέρουν τη δουλειά" καλύτερα απ' όλους τους υπόλοιπους. Αυτό από μόνο του τους δίνει ένα μικρό προβάδισμα, οπότε η ΤΕΡΝΑ έσπευσε να συμμαχήσει με τη Seven Energy για την τελική φάση του διαγωνισμού. Πολύ πιθανό να δούμε και την ΕΡΗ, την έτερη και πιο μεγάλη τσέχικη εταιρεία, να συμμαχεί με μεγάλο Ελληνικό όμιλο που έχει ήδη θερμικές μονάδες, αλλά δεν έχει σχέση με λιγνίτες. 
Πάντως η μια τσέχικη εταιρεία, που ανηφόρισε στις 23/7 στη Δυτική Μακεδονία, "ενημερώθηκε" για τη "Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη ΑΕ" σε ...ξενοδοχείο της Κοζάνης και τελικά επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Μελίτης απόγευμα και με συνοδεία ΜΑΤ. Η προθυμία να δείξουν στους Τσέχους αυτά που ΔΕΝ έδειξαν στους Έλληνες αποτελεί δείγμα της κλασσικής Ελληνικής φιλοξενίας ή απλά δείγμα της οσφυοκαμψίας κάποιων απέναντι στους ξένους;


Μετά τα "ωραία" της Φλώρινας, ακόμα πιο "ωραία" ξεκίνησε η σειρά ενημέρωσης για τη "Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη ΑΕ": σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, ο πρώτος εκπρόσωπος "επενδυτή" ήδη ξεναγήθηκε στον τοπικό λιγνιτικό ΑΗΣ "εν κρυπτώ και παραβύστω", απόγευμα και ως "συγγενικό πρόσωπο" του τοπικού διευθυντή. Και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι "ενημερώσεις" των "επενδυτών" συνεχίζονται σε ...ξενοδοχείο της Αθήνας! Μένει να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν οι περιφερόμενοι από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Και είναι ακόμα μακριά και οι Απόκριες!

Το μόνο ερώτημα ωστόσο που αιωρείται και ζητά απαντήσεις είναι το πολύ απλό "ποιος ωφελείται αν, με όλα τα πιο πάνω κι όσα ακόμα μένουν να δούμε καλοκαιριάτικα, η "αποεπένδυση" των λιγνιτών οδηγηθεί σε αποτυχία;" Μήπως κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για ν' αποτύχει η τρέχουσα διαδικασία, ώστε στη συνέχεια, ανεμίζοντας πάλι στον αέρα ως πρόφαση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο η δημιουργία "πακέτου" των λιγνιτών με υδροηλεκτρικά, ακριβώς όπως ήταν στην εκτρωματική "Μικρή ΔΕΗ"; Μπα, με "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση δεν γίνονται αυτά! 

"Καπάκι" στα πιο πάνω ήρθε το "περίεργο" δημοσίευμα στο "Κεφάλαιο" της 14/7/2018 για "εθελουσία" 3.000 ατόμων στη ΔΕΗ "με ένα ευρύ πρόγραμμα παροχής κινήτρων", δημοσίευμα που δίνει την εντύπωση πως διοχετεύτηκε απ' την ίδια τη ΔΕΗ. Ο Σταθάκης έσπευσε να διαψεύσει αμέσως τις αυξήσεις τιμολογίων, που ανέφερε το δημοσίευμα, αλλά άφησε το θέμα της "εθελουσίας" εντελώς ασχολίαστο. Και η ΔΕΗ απ' την πλευρά της δεν διέψευσε αμέσως την "εθελουσία", αλλά μόνο αφού το θέμα αφέθηκε να αιωρείται για 8 μέρες. Μετά απ' αυτά, φυσικά, όσοι έσπευδαν να συνταξιοδοτηθούν, τώρα πια μάλλον θα αναμένουν τα κίνητρα για την "εθελουσία", άλλη μια ζημιά για τη ΔΕΗ, άλλο ένα βήμα για την ηλεκτροδότηση της χώρας με το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου