Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Εγκαταλείπει η ΔΕΗ το business plan της McKinsey; - Τα αποσπάσματα του σχεδίου για την εθελουσία

Mε συνέντευξή του στο Βήμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί εθελούσιας και αύξησης των τιμολογίων. Αφορμή για τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ ήταν η αποκάλυψη από την εφημερίδα Κεφάλαιο του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδίου και των προτάσεων του συμβούλου που έχει προσλάβει η εταιρεία. Μετά μάλιστα τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των εισηγήσεων της McKinsey, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, έδωσε την περασμένη Κυριακή συνέντευξη στο ΑΠΕ αποδοκιμάζοντας πολιτικά, τις εισηγήσεις περί αυξήσεων
στα τιμολόγια.
Στη χθεσινή συνέντευξη πάντως ο κ. Παναγιωτάκης, μπορεί για λόγους επικοινωνίας να μίλησε για διάψευση δημοσιευμάτων, στην πραγματικότητα όμως κάτω από την πίεση του πολιτικού του προϊσταμένου ανέκρουσε πρύμναν σε σχέση με τις εισηγήσεις του συμβούλου. Και αυτό διότι η πρόταση για μείωση του προσωπικού μέσα από δύο προγράμματα εθελούσιας, όπως και η εισήγηση για αύξηση στα τιμολόγια, αποτελούσαν κεντρικούς πυλώνες του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδίου που εκπονήθηκε από το σύμβουλο της ΔΕΗ. 
Το capital.gr φέρνει στο φως τα επίμαχα αποσπάσματα από το επιχειρησιακό πλάνο του συμβούλου που αναφέρονται στην ανάγκη να μειωθεί το προσωπικό κατά 5860 άτομα μέχρι το 2022, μέσα από την αποεπένδυση, την απόσυρση μονάδων και από την επιχειρησιακή αποδοτικότητα. Ο σύμβουλος μάλιστα κάνει λόγο για δύο σχήματα εθελούσιας εξόδου:
• το πρώτο (VRS Voluntary Retirement Scheme) για άτομα που θα έχουν θεμελιώσει την προσεχή 5ετία δικαίωμα σύνταξης που αφορά σε 1510 εργαζόμενους και
• το δεύτερο (VES Volutary Exit Scheme) για άτομα που δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και το οποίο αφορά σε 1360 εργαζόμενους. 

Με την εφαρμογή των δύο προγραμμάτων εθελούσιας αλλά και με τις αποχωρήσεις που θα προέλθουν από την αποεπένδυση, τις αποσύρσεις μονάδων και τις κανονικές συνταξιοδοτήσεις, ο σύμβουλος καταλήγει στο ότι η ΔΕΗ μπορεί το 2022 να έχει μείνει με 5860 άτομα προσωπικό.
Αλλά και στο σκέλος των τιμολογίων, ο σύμβουλος αναφέρεται ρητά σε επανατοποθέτηση της στρατηγικής της ΔΕΗ στην αγορά, με στόχευση σε συγκεκριμένους πελάτες, αναθεώρηση της πολιτικής branding, της τιμολόγησης, της προσφοράς νέων προϊόντων κλπ. Από την αλλαγή στη λιανική το όφελος που θα προκύψει για την κερδοφορία είναι 75 έως 97 εκατ. ευρώ με το σύμβουλο να σημειώνει ότι τα 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή το χαμηλό σενάριο αντανακλά το όφελος μόνο εάν εφαρμοστεί η αλλαγή στα τιμολόγια. 
Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους
Με αφορμή πάντως τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη από πλευράς ΔΕΗ των δύο βασικών εισηγήσεων του συμβούλου για εθελούσια και αύξηση των τιμολογίων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταγγελίες των εργαζόμενων της ΔΕΗ για το κόστος της μελέτης της  McKinsey. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ το αρχικό κόστος της μελέτης ήταν 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εξάμηνη παράταση το κόστος αυξήθηκε κατά 600 χιλιάδες ευρώ, φτάνοντας συνολικά το 1,8 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι ο σύμβουλος προχώρησε σε προτάσεις που είναι αυτονόητες και θα μπορούσαν να κατατεθούν από έμπειρα στελέχη της ΔΕΗ που γνωρίζουν τη λειτουργία, τα κενά και τις αδυναμίες της επιχείρησης από μέσα. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου