Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ρεκόρ για το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Στο υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής ανάμεσα στα καύσιμα για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή έφτασε το φυσικό αέριο.

Όπως φανερώνει η επεξεργασία των στοιχείων των μηνιαίων δελτίων ενέργειας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών τον Οκτώβριο κυριάρχησαν και διεύρυναν τη διαφορά τους σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα , το φυσικό αέριο ανέβασε το μερίδιο του στο 56,64% ποσοστό ρεκόρ, το οποίο δεν έχει καταγραφεί ξανά στη διάρκεια της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού. Το αμέσως υψηλότερο μερίδιο καταγράφηκε τον Αύγουστο με 53,76%, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε υποχωρήσει ελαφρώς στο 51,74%. Τον αντίστοιχο περσινό μήνα το φυσικό αέριο ήταν κάτω από το 50% στο 49,86%, όταν το μερίδιο των λιγνιτών κινούταν πέριξ του 22%.

Επανερχόμενοι στον προηγούμενο μήνα, αμέσως μετά το φυσικό αέριο ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 33,86%, ο λιγνίτης συρρικνώθηκε περαιτέρω στο 4,25% και η υδροηλεκτρική παραγωγή στο 3,21%.

Οι μονάδες φυσικού αερίου κατέγραψαν και κορυφαίο ποσοστό στην ηλεκτροπαραγωγή ρεύματος για την κάλυψη της ζήτησης του φορτίου, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών κι εξαγωγών. Η παραγωγή φυσικού αερίου κάλυψε το 44,44% του φορτίου, η παραγωγή των ΑΠΕ το 26,56%, η έγχυση ενέργειας από Εισαγωγές το 21,55%, η παραγωγή των Λιγνιτικών Μονάδων το 4,25%. και η Υδροηλεκτρική Παραγωγή το 3,21%.

 Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η Παραγωγή από Μονάδες Φυσικού Αερίου σημείωσε αύξηση (10%). Οι Εισαγωγές σημείωσαν μείωση (-6%) και οι Εξαγωγές σημείωσαν σημαντική μείωση (-56%). Η Λιγνιτική Παραγωγή σημείωσε σημαντική μείωση (-76%) και η Υδροηλεκτρική Παραγωγή σημείωσε μείωση (-11%). Τέλος, η Παραγωγή των ΑΠΕ σημείωσε σημαντική αύξηση (37%).

Η εκτόξευση του μεριδίου του φυσικού αερίου οφείλεται στο σβήσιμο της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, η οποία ενδεχομένως να ανακάμψει ελαφρώς τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες με τη μερική περαιτέρω λειτουργία των μονάδων της Δ. Μακεδονίας για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου στη μεταβατική περίοδο για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ αναμένεται να είναι καθοριστικός για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος.

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου