Την αντίδραση της κινεζικής πλευράς, προκαλεί σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress η απόφαση της ΔΕΗ να θέσει εκτός διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ τη State Grid, με το αιτιολογικό ότι είναι στρατηγικός μέτοχος μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ και άρα υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κινεζική πλευρά έχει ήδη κινηθεί στις Βρυξέλλες ενημερώνοντας μέσω επιστολής για τη σχετική εξέλιξη τις αρχές της Κομισιόν, θεωρώντας ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να καταδείξει ότι από πλευράς κινέζων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο (και τα έργα) του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Όπως αναφέρουν πηγές σε γνώση των σχεδιασμών της κινεζικής πλευράς, το μεγάλο δέλεαρ αφορά στην επένδυση για την εγκατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών, συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ. Ωστόσο πέραν των ψηφιακών μετρητών, υπάρχει ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες επενδύσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της ΔΕΗ, ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ έχει παραταθεί για τις 19 Φεβρουαρίου, προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Στο διαγωνισμό φέρεται να έχει ήδη καταγραφεί σημαντικός αριθμός εταιρειών που προτίθενται να δώσουν το παρών. Ωστόσο η πρόσκληση του διαγωνισμού έχει θέσει φραγμό για τη συμμετοχή της State Grid καθώς προβλέπει ρητά ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, δεν πρέπει να εμφανίζουν ουσιώδη σύγκρουση συμφερόντων με το ΔΕΔΔΗΕ. Εξειδικεύοντας περαιτέρω η πρόσκληση αναφέρει πως κάθε εταιρική οντότητα που ασκεί άμεσα ή έμμεσα έλεγχο στον ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης και όλες οι θυγατρικές της, εμπίπτει στην κατηγορία της σύγκρουσης συμφερόντων.