Η παγκόσμια στροφή σε επενδύσεις μηδενικών ρύπων και οι χρηματοδοτικές ανάγκες που αυτές συνεπάγεται, αλλάζει τις αγορές χρήματος, δημιουργεί νέες τάσεις και στρέφει το ενδιαφέρον και των ελληνικών επιχειρήσεων σε καινούργια προϊόντα, όπως τα ομόλογα με «ρήτρα αειφορίας».
Αποτελώντας την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα επιχειρήσει κάτι παρόμοιο και μια από τις λιγοστές, προς το παρόν, διεθνώς, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να εκδώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ένα Sustainability-Linked Bond (SLB), όπως ονομάζεται, δηλαδή ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, πιο σύνθετο από τα «πράσινα» ομόλογα, καθώς συνδέεται με τις μελλοντικές επιδόσεις του εκάστοτε εκδότη.
Στο δια ταύτα, μέσω της συγκεκριμένης έκδοσης, της οποίας η ημερομηνία μένει να καθοριστεί, η ΔΕΗ θα δεσμεύεται απέναντι στους επενδυτές ότι θα βελτιώνει τις επιδόσεις αειφορίας της εντός προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Δηλαδή ότι κάθε χρόνο θα εκπέμπει και λιγότερες ποσότητες CO2 σε σχέση με τον προηγούμενο, όπως ακριβώς προβλέπει και το νέο της business plan.
Αυτή είναι, όπως λένε, όσοι παρακολουθούν τις νέες τάσεις και η διαφορά ανάμεσα στα «πράσινα» ομόλογα και τα SLB's, όπως ονομάζονται. Τα πρώτα συνδέονται με συγκεκριμένα έργα τα οποία δεσμεύεται να φέρει σε πέρας ο εκδότης τους, ενώ τα SLB's είναι «δεμένα», δηλαδή παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες σε ολόκληρο το business plan μιας εταιρείας, όπως η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Εταιρεία με χαμηλές εκπομπές, σημαίνει εταιρεία με μικρότερο ρίσκο, άρα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να την δανείσει με καλύτερους όρους. Βέβαια, όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι με γνώση των διεργασιών, μια τέτοια έκδοση δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πετύχει και κάποιο υπερβολικά καλύτερο επιτόκιο. Η πιστοληπτική της αξιολόγηση βρίσκεται στο ΒΒ-, μέχρι πριν ένα χρόνο πάσχιζε να σταθεί στα πόδιά της και μπορεί να έχει βγάλει την μύτη της από το νερό, ωστόσο έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά, προτού να μετατραπεί στην δυναμική «πράσινη» επιχείρηση την οποία περιγράφει το νέο της επιχειρηματικό πλάνο.
Τα οφέλη
Στην προκειμένη περίπτωση το όφελος για την ΔΕΗ από την έκδοση ενός Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομόλογου (ΣΡΑΟ), δεν θα είναι τόσο το pricing. Είναι ότι στην δευτερογενή αγορά όπου θα συνεχίσει μετά την έκδοση να διαπραγματεύεται, το συγκεκριμένο προϊόν έχει όλες τις προοπτικές μιας πολύ καλής μελλοντικής πορείας. Και όταν επομένως κάποια στιγμή αργότερα, η επιχείρηση θελήσει να βγει ξανά στις αγορές για να δανειστεί, τότε θα το κάνει ακόμη πιο φθηνά. Κτίζει δηλαδή με τον τρόπο αυτό ένα «μονοπάτι« στις αγορές, κάτι φυσικά που ισχύει για όλους τους εκδότες παρόμοιων προϊόντων.
Συνολικότερη τάση
Συνολικά η στροφή στην έκδοση πράσινων ομολόγων και εν γένει αναζήτησης κεφαλαίων συνδεδεμένων με φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις αφορά μεγάλο μέρος των ενεργειακών εταιρειών της χώρας.
Σημειωτέον ότι η πρώτη ελληνική επιχείρηση που μπήκε στην αναζήτηση «πράσινων κεφαλαίων» ήταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η πρεμιέρα έγινε το 2017 με μια έκδοση 60 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που αξιοποιήθηκαν από την εταιρεία για έργα ανανεώσιμων πηγών και διαχείρισης απορριμμάτων. Η δεύτερη κίνηση από την ΤΕΝΕΡΓ έγινε στα τέλη του 2019, οπότε και άντλησε από τις αγορές 150 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 680 εκατ. και το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικά στο 2,6%. Οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρέτησαν μόνο τον σχεδιασμό της εταιρείας, αλλά βοήθησαν στο να στρέψει το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας και όχι μόνο, στα «πράσινα» ομόλογα.
Σήμερα, η συγκυρία της εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας διεθνώς και το ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού που πέτυχε το ελληνικό Δημόσιο στην πρόσφατη έξοδό του στις αγορές με 10ετές, μόνο αδιάφορες δεν αφήνουν τις διοικήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που παρακολουθούν τις εξελίξεις, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό παράθυρο.
Αντίστοιχες κινήσεις, για παράδειγμα, βρίσκονται στην φιλοσοφία και του ομίλου των ΕΛΠΕ στο βαθμό που εντάσσονται στην στρατηγική μείωσης του ανθρακικού τους αποτυπώματος μέχρι το 2030. Συνεπώς είναι κάτι που αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης του πετρελαϊκού ομίλου, χωρίς προς το παρόν ακόμη να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Απλώς μια παρόμοια έκδοση σε μελλοντικό χρόνο είναι μέσα στις προθέσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ.