Στην αποδοχή του αιτήματος των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας (ή τουλάχιστον ορισμένων εξ αυτών) προχώρησε η ΔΕΗ για παράταση του χρόνου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στην υψηλή τάση.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του energypress, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ και οι πελάτες της στην υψηλή τάση θα έχουν στη διάθεσή τους ένα τρίμηνο ακόμα ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων προκειμένου να καταλήξουν σε νέες συμβάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η (σε αυστηρούς τόνους) προθεσμία που είχε δώσει η ΔΕΗ για να αποδεχθούν οι βιομηχανίες τη νέα φόρμουλα τιμολόγησης, με τα παλιά τιμολόγια να έχουν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η τιμολόγηση των βιομηχανιών κατά το πρώτο δίμηνο του έτους έγινε με βάση όσα προέβλεπαν οι παλιές, «ληγμένες» συμβάσεις.
Οι δύο πλευρές αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού και με δεδομένη την πρόθεσή τους να βρουν συμβιβαστικές λύσεις συμφώνησαν ώστε οι συζητήσεις να συνεχιστούν.
Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων δεν είναι τόσο το ύψος των τιμολογίων όσο η νέα δομή που επιδιώκει η ΔΕΗ, η οποία ουσιαστικά θα κλείνει τον πολυετή κύκλο της πεπατημένης, που ήθελε σταθερές τιμές και εκπτώσεις όγκου.
Όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, η λειτουργία του target model και των χρηματιστηριακών αγορών που το συνοδεύουν, όπως η αγορά εξισορρόπησης, πρέπει να λαμβάνονται κατά κύριο λόγο υπόψη για τις νέες τιμές προμήθειας ρεύματος. Το ζητούμενο στις συζητήσεις ΔΕΗ και βιομηχανιών είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τελευταίων, αλλά χωρίς η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού να οδηγείται σε λύσεις κάτω του κόστους.
Να σημειωθεί ότι ο χρόνος που... αγοράστηκε, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει και υπέρ της λύσης που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα κίνητρα μέσω των «πράσινων» PPAs. Σχετική πρόταση έχει αποστείλει η πολιτική ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMP).
Άξια υπόμνησης αποτελούν και τα δύο αγκάθια που είχαν εντοπίσει οι βιομηχανίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις προτάσεις της ΔΕΗ για την τιμολόγηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα:
Το πρώτο αφορά στην κατάργηση των χαμηλών τιμολογίων στη νυχτερινή ζώνη που αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο από τις χαλυβουργίες.
Το δεύτερο αφορά στις δύο ρήτρες προσαύξησης που είναι συνδεδεμένες με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης και take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης. Ειδικά η δεύτερη ρήτρα θεωρείτο από πλευράς βιομηχανίας ότι αντίκειται στους κοινοτικούς κανόνες με δεδομένο ότι πρακτικά εμποδίζει τη συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης.
ΔΕΗ και βιομηχανίες θα επιδιώξουν να βρουν κοινό έδαφος επί των σημείων αυτών λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα του target model.