Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Την «σφραγίδα» του ΑΔΜΗΕ ότι οι λιγνιτικές είναι απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος ζητά η ΔΕΗ


Γιώργος Φιντικάκης
energypress.gr

Αίτημα να απαντήσει εγγράφως στην ΔΕΗ κατά πόσο οι λιγνιτικές της μονάδες είναι απαραίτητες ή όχι για την επάρκεια του συστήματος, έχει παραλάβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ.

Στόχος της κίνησης δεν είναι προφανώς να κλείσει η δημόσια επιχείρηση τις ζημιογόνες της μονάδες νωρίτερα από το πλάνο που έχει ανακοινώσει. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να χρησιμοποιήσει την «σφραγίδα» του διαχειριστή του εθνικού συστήματος της χώρας, ως ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στις Βρυξέλλες, προκειμένου εκείνες να ικανοποιήσουν το αίτημα αποζημίωσης που τους έχει υποβάλει, για όσο καιρό οι μονάδες θα συνεχίζουν να λειτουργούν και κατ' επέκταση να την ζημιώνουν.

Το αίτημα βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στο μικροσκόπιο της κοινοτικής γραφειοκρατίας, αρχικά ως «πακέτο» με την υπόθεση του antitrust case και εν συνεχεία -μετά την επίλυση του τελευταίου- αποσυνδεδεμένο από αυτό, χωρίς ωστόσο και πάλι να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η ελληνική πλευρά αλληλογραφεί συνεχώς και έχει κληθεί να απαντήσει σε εκτενή ερωτηματολόγια των Βρυξελλών, οι οποίες, λέγεται ότι  απέστειλαν πρόσφατα email, όπου αναφέρουν ότι αφού επεξεργαστούν τις θέσεις της, θα της κοινοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν την απάντησή τους.

Σε αυτό το γαϊτανάκι, τελευταία εξέλιξη αποτελεί η κίνηση της ΔΕΗ να αποστείλει στον ΑΔΜΗΕ επιστολή, ζητώντας του να μάθει κατά πόσο οι λιγνιτικές της μονάδες είναι απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος, έως ότου αντικατασταθεί το δυναμικό τους από τους νέους σταθμούς που πρόκειται σταδιακά να μπουν σε λειτουργία. Σύμφωνα πάντα με την επιστολή, η ΔΕΗ ενημερώνει τον διαχειριστή ότι διαφορετικά, δηλαδή αν εκείνος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται τις μονάδες, τότε η ίδια είναι διατεθειμένη να τις κλείσει, καθώς ζημιώνεται καθημερινά από τη λειτουργία τους. 

Είναι σαφές ότι η επιχείρηση δεν πρόκειται να κάνει κάτι παρόμοιο. Επιδιώκει ωστόσο να πάρει από τον διαχειριστή του συστήματος την έγγραφη διαβεβαίωση ότι μέχρις ότου τεθούν σε λειτουργία οι καινούργιες θερμικές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 2.150 μεγαβάτ, (η «Πτολεμαΐδα V» & της «Mytilineos»), οι λιγνιτικές της μονάδες θα είναι απαραίτητες, όπως εξάλλου ανέδειξε την προτελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου η κακοκαιρία «Μήδεια».

Συμπληρώνοντας τον φάκελο του αιτήματος για αποζημίωση με ένα τέτοιο έγγραφο, η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ ενισχύεται περαιτέρω, αφού αντί να είναι η ίδια που θα ισχυρίζεται πως είναι απαραίτητη η λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων, θα το λέει ο διαχειριστής μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Τα κρίσιμα έτη 2021-2024

Σε αυτή την φάση βρίσκεται η υπόθεση με το λεγόμενο «state aid» που διεκδικεί η ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι με βάση τη μελέτη επάρκειας 2020-2030 που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, ως κρίσιμα έτη για την επάρκεια του συστήματος αξιολογούνται αυτά από το 2021 έως και το 2024, δεδομένου ότι προβλέπεται η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων και συνεπώς η ασφάλεια του συστήματος συναρτάται από το κατά πόσον θα μπουν έγκαιρα σε λειτουργία οι τρεις παραπάνω καινούργιες θερμικές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 2.150 Μεγαβάτ.

Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των νέων εργοστασίων, δεν συντρέχει κανένας λόγος να πάει πίσω το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης. Εάν πάλι υπάρξει καθυστερήση, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί παράταση για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων από την Κομισιόν κατά ένα ακόμη έτος.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ έχει κάνει την άσκηση ότι το δυναμικό που θα αποσυρθεί από το σύστημα καλύπτεται από την «Πτολεμαΐδα 5» και τη μονάδα αερίου της Mytilineos, χωρίς να χρειάζεται αυτή της ΤΕΡΝΑ.

Όσον αφορά την αποζημίωση, με βάση όσα είχαν διαρρεύσει παλαιότερα, η δημόσια επιχείρηση ζητούσε για κάθε μια από τις χρονιές 2021-2023, περίπου 180,150 και 200 εκατ ευρώ αντίστοιχα. Το ελληνικό αίτημα είχε υποβληθεί τον περασμένο Αύγουστο και η εμπειρία έχει δείξει ότι για να κλείσει οριστικά μια τέτοια υπόθεση, απαιτούνται αρκετές φορές πάνω από έξι μήνες, παρ' ότι στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αυτό τακτοποιήθηκε νωρίτερα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου