Συνέχισε να αυξάνεται και τον Νοέμβριο ο αριθμός των καταναλωτών που «επαναπατρίζεται» στη ΔΕΗ από τους ιδιώτες παρόχους, επιβραδύνοντας έτσι έτι περαιτέρω το ρυθμό μείωσης του μεριδίου της επιχείρησης στην προμήθεια.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το energypress, οι αποχωρήσεις από τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας άγγιξαν τον περασμένο μήνα τις 7.500, με συνέπεια να είναι ενισχυμένες κατά 44% έναντι του προηγούμενου μήνα. Όπως έχει γράψει το energypress, τον Οκτώβριο επέστρεψαν στη ΔΕΗ περίπου 5.200 πελάτες, ένας αριθμός που με τη σειρά του ήταν αυξημένος κατά 41% σε μηνιαία βάση, δηλαδή έναντι του Σεπτεμβρίου.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, στο πρώτο 11μηνο του έτους, περίπου 29.800 καταναλωτές έφυγαν από τους ιδιώτες προμηθευτές, για να επανενταχθούν στο πελατολόγιο της ΔΕΗ. Ένα νούμερο περίπου 5πλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, καθώς οι «επαναπατρισμοί» φέτος είναι αυξημένοι κατά 490%.
Οι «επαναπατρισμοί» αυτοί εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο κινητικότητας στην αγορά, με την αύξηση των μετακινήσεων των καταναλωτών από εταιρία σε εταιρία, όσο παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος και, κατά συνέπεια, τόσο μεγάλες οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς που λαμβάνουν. Επίσης, ακόμη και με τα υφιστάμενα δεδομένα, το ισοζύγιο νέων πελατών – αποχωρήσεων παραμένει αρνητικό για τη ΔΕΗ.
Ωστόσο, η διαφορά αυτή μειώνεται σε μηνιαία βάση, με συνέπεια να επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση του ποσοστού της. Είναι ενδεικτικό ότι τον Νοέμβριο αποχώρησαν από την επιχείρηση μόλις 21.000 πελάτες, για να «μεταφερθούν» σε κάποιον ιδιώτη προμηθευτή, έναντι 42.000 τον περασμένο Νοέμβριο.
Μάλιστα, η ελάττωση του αριθμού «φυγής» από τη ΔΕΗ σημειώνεται παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ έχουν αυξηθεί τα κανάλια πωλήσεων. Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην προέλκυση νέων παροχών που ενεργοποιούνται, με αισθητά μεγάλα ποσοστό στη σύναψη νέων συμβολαίων.
Στελέχη του κλάδου προέβλεπαν από τον Οκτώβριο την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιστροφών στη ΔΕΗ, με δεδομένη τη συνέχιση των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Ερωτηματικό αποτελεί αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, με δεδομένο ότι η επιχείρηση έχει από τις αρχές του μήνα λανσάρει νέα σταθερά τιμολόγια, με χρέωση ενέργειας 18 λεπτά η κιλοβατώρα (ή 17 λεπτά για online αίτηση).
Σε συνέντευξή του πάντως σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γ.Στάσσης, αντέκρουσε τις εκτιμήσεις για τον κίνδυνο να «κλείσει» ξανά ο κλάδος προμήθειας στην Ελλάδα. «Η αγορά ενέργειας έχει απελευθερωθεί πλήρως και έχει τηδική της δυναμική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το μερίδιο της ΔΕΗ εκτιμούμε ότι σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθεί κοντά στο 50%», σημείωσε χαρακτηριστικά.