Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί τα σημερινά επίπεδα των τιμών ενέργειας απειλούν την βιωσιμότητα έργων ΑΠΕ


 ΡΕΝΑ ΓΑΛΙΩΤΟΥ   - www.energymag.gr

Ρεκόρ αρνητικών τιμών ενέργειας καταγράφονται  φέτος στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, φαινόμενο που προκαλεί προβληματισμό για τη βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ που αμείβονται με όρους αγοράς, ενώ καταδεικνύει ότι η ταχεία διείσδυση της πράσινης ενέργειας υπερκαλύπτει κατά πολύ τη ζήτηση, με την Ευρώπη να μην φαίνεται να διαθέτει επαρκή εργαλεία (αποθήκευση, διασυνδέσεις) για να αντιμετωπίσει την υπερπροσφορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής ICIS που παρουσιάζουν οι Financial Times, οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος για 7.841 ώρες το πρώτο οκτάμηνο του έτους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν σε…πολύ αρνητικό έδαφος, φτάνοντας ακόμα και τα -100 ευρώ/MWh. Για όλο το 2023, οι ώρες αρνητικών τιμών ήταν  6,428 hours, ενώ πέντε χρόνια πριν  οι «αρνητικές ώρες» ήταν μόλις 675, δείχνοντας την εκθετική αύξηση του φαινομένου.

Δυναμικά τιμολόγια: Πρεμιέρα από τη Μέση Τάση και εντός του 2024

 


Σε τροχιά επίσπευσης της θεσμικής και τεχνικής προεργασίας για τα δυναμικά τιμολόγια, ώστε οι πάροχοι να είναι σε θέση να λανσάρουν τα πρώτα εξ’ αυτών ακόμη και εντός του 2024, με αποδέκτες τις επιχειρήσεις της μέσης και υψηλής τάσης, κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχευση διπλή, που αφορά τόσο τη παροχή στις επιχειρήσεις ενός εργαλείου για να συγκρατήσουν το ενεργειακό τους κόστος, όσο και μια προσπάθεια να μετατοπιστεί μέρος της ζήτησης στα μεσημέρια, και άρα να συγκρατηθούν οι περικοπές πράσινης ενέργειας, που θεωρείται δεδομένο ότι θα κινηθούν αυξητικά, πυροδοτώντας δυσαρέσκεια στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Ν. Παππάς: Πρέπει να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο

 

Ν. Παππάς: Πρέπει να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο

«Πρέπει να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές και ο αριθμός των golden boys» τόνισε ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε ερώτηση της Αυγής και του Κώστα Πουλακίδα, στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ επί Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτοπόρα στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Νίκος Παππάς αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει μία πρόταση θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό απέναντι στις αυξήσεις στο ρεύμα τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, είπε:

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Αμείωτος ο καταιγισμός αιτημάτων για όρους συνδεσης στον ΑΔΜΗΕ

 

Αμείωτος ο καταιγισμός αιτημάτων για όρους συνδεσης στον ΑΔΜΗΕ - Επιπλέον 1,36 GW τον Σεπτέμβριο -  Στην ουρά σχεδόν… 11.000 έργα, μια ανάσα από τα 50 GW

Εικόνα παγωμένη στο χρόνο, παρ’ ότι εδώ και κάμποσο καιρό το story των ΑΠΕ ξαναγράφεται από την αρχή, δείχνει η κατάσταση με τα νέα αιτήματα για έργα που υποβάλλονται κάθε μήνα στον ΑΔΜΗΕ.

Απτόητοι από τα νέα δεδομένα που έχουν φέρει οι περικοπές και οι αρνητικές τιμές, σαν να μη δέχονται να πιστέψουν τις ανατροπές, οι επενδυτές συνεχίζουν τον καταιγισμό αιτημάτων για όρους σύνδεσης νέων έργων, «φουσκώνοντας» κι άλλο την πράσινη δεξαμενή στην ουρά του Διαχειριστή, η οποία πλησιάζει αισίως το φράγμα των 50 GW.

Στον κύκλο του Σεπτεμβρίου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες υποβλήθηκαν αιτήματα για 1,36 GW, όσα περίπου και τον Ιούνιο, αλλά και όσα κατατίθεντο ανά μήνα στις αρχές του έτους, όταν ακόμη δεν είχε προσλάβει δημοσιότητα το θέμα των περικοπών και των αρνητικών τιμών.

«Τελευταίες πινελιές» για τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

 Πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος: Διαφορετική χρέωση στη διάρκεια της μέρας -  Τι πρέπει να γνωρίζετε 

του Κώστα Δεληγιάννη - από το insider.gr

Στις ράγες έχουν μπει τα δυναμικά («πορτοκαλί») τιμολόγια ρεύματος, τα οποία θα προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ωρου, με συνέπεια να δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους σε όσους καταναλωτές μπορούν να «μεταφέρουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησής τους σε αυτές τις ζώνες.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, ήδη από τον Ιούλιο η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ξεκινήσει να καταρτίζει τις παραμέτρους που θα διέπουν τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων, δηλαδή το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης. Η βασική «αρχιτεκτονική» του Πλαισίου είναι ήδη έτοιμη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα βρεθεί για αυτό τον σκοπό στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ.

Τι ζητάει ο Μητσοτάκης στην επιστολή προς Φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ενέργειας

www.energymag.gr

mitsotakis
Η Ελλάδα προειδοποίησε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές συνέβαλαν στο να υπερδιπλασιαστούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τα τρωτά σημεία των ενεργειακών αγορών της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως την «παρατεταμένη κρίση» δυναμικότητας που έχει οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας σε τόσο ακραία επίπεδα που απαιτεί επείγουσα «πολιτική απάντηση».

Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh. Κάλεσε την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρου της Κομισιόν για να «αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής δυναμικότητας», ώστε να αποφευχθούν τέτοια ζητήματα στο μέλλον.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΗ: Αιτήματα για παράταση λειτουργίας μονάδων σε Σαντορίνη, Ρόδο και Μήλο

 


Την παράταση λειτουργίας μονάδων σε νησιά ζητάει η ΔΕΗ από τη ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες εποχιακές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κατέθεσε 3 αιτήματα που αφορούν το ηλεκτρικό σύστημα της Σαντορίνης και την παράταση μονάδας 34 MW, από την 1η έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, της Ρόδου, για μονάδα 24 MW, από την 1η έως και τις 20 Σεπτεμβρίου και της Μήλου, για παράταση μονάδας 2 MW, από την 1η έως και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Μαζική είσοδος 2,7 Γιγαβάτ από «μικρά» φωτοβολταϊκά – Έρχεται νέο κύμα έργων έως 3,4 Γιγαβάτ από τα «βιομηχανικά PPAs» και το «Απόλλων»


Την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, που προέβλεπε το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την κατακύρωση διοικητικά οριζόμενης Τιμής Αναφοράς από εξαιρούμενα φωτοβολταϊκά, πρόλαβαν παραγωγοί για τη συντριπτική πλειονότητα των έργων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μέχρι το τέλος Αυγούστου κατάφεραν να κλειδώσουν ταρίφα έργα συνολικής ισχύος 2,7 Γιγαβάτ. 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διορία αφορούσε σταθμούς ισχύος έως 500 κιλοβάτ (για ιδιώτες) και 1 Μεγαβάτ (για ενεργειακές κοινότητες και αγρότες), με εξαίρεση τα έργα σε Φλώρινα και Κοζάνη, τις επιλέξιμες μονάδες στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», καθώς και οι μονάδες έως 400 κιλοβάτ που θα πάρουν (αν πάρουν) όρους σύνδεσης μέσα από τους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ στα κορεσμένα, δηλαδή σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες.

ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ: Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιοχή Περιστερίου

 

Σας προσκαλούμε την ΤΕΤΑΡΤΗ  25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2024 στη ΠΕΡΙΟΧΗ    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ   από ώρα 08.30 – 13.30 π.μ. να αφιερώσετε δέκα λεπτά από το χρόνο σας,  στην ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ που πραγματοποιούμε και να στρατευθείτε μαζί μας σε έναν αγώνα πολύ δύσκολο μεν, αλλά συνάμα  και πολύ όμορφο που είναι ΘΕΜΑ ΖΩΗΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ  ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ  να  

  • ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ   ΚΟΙΝΩΝ.ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΜΚΑ
  • ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (ΑΔΤ)
  • ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

( π.χ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ), ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ και email

ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΥΤΕ   ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ

ΜΟΝΟ  ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ 

ΕΙΝΑΙ  ΖΗΤΗΜΑ  ΖΩΗΣ 

ΕΙΝΑΙ  ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΜΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑ

ΣΑΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Η Ελλάδα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταικά παγκοσμίως!

 


ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΝΤΗ - www.energymag.gr

Ένα σημαντικό ορόσημο πέτυχε η Ελλάδα, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του think tank για το κλίμα, Ember.

Το 2023, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, με την Χιλή να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η έκθεση επισημαίνει την ισχυρή απόδοση της Ελλάδας στα φωτοβολταϊκά, κατατάσσοντάς την τέταρτη παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά ανά κάτοικο με 899 κιλοβατώρες ανά έτος. Η Αυστραλία ηγείται αυτής της κατηγορίας με 1.810 kWh, ακολουθούμενη από την Ολλανδία με 1.208 kWh και την Ισπανία με 949 kWh.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Τιμές ρεύματος: Στη γραμμή Ντράγκι ο Σκυλακάκης για αλλαγές στο target model


ΡΕΝΑ ΓΑΛΙΩΤΟΥ   - www.energymag.gr

Αντικείμενο της πρωτοβουλίας -που θα εξειδικευθεί σε συνάντηση των τριών Υπουργών που προετοιμάζεται κα αναμένεται να λάβει χώρα το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης, κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές  που οφείλονται στην αποκοπή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή, ενεργειακή αγορά. 

Tο θέμα της αλλαγής του μοντέλου τιμολόγησης των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, γνωστού ως target model, έθεσε ο Μάριο Ντράγκι στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας που δημοσιεύθηκε χθες.  Μεταξύ των συστάσεων στο «ενεργειακό κεφάλαιο» της έκθεσης που καταλαμβάνει εξέχουσα θέση (118 αναφορές στο θέμα της ενέργειας υπάρχουν στο 69 σελίδων κείμενο), περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση της αγοράς, ώστε η τιμή της φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ να μην υπαγορεύεται πλέον από το κόστος των ακριβότερων ορυκτών καυσίμων.

Μανιάτης: Το ενεργειακό κόστος πλήττει υπέρμετρα την ελληνική βιομηχανία

 

Μανιάτης: Το ενεργειακό κόστος πλήττει υπέρμετρα την ελληνική βιομηχανία - Να εξασφαλίσει η Κομισιόν ισότιμους όρους ανταγωνισμού

Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της της ελληνικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος ζητάει ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του προς την Κομισιόν.

όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής, επικαλούμενος την κοινή παρέμβαση 12 βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας, εγείρεται θέμα ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω του σημαντικά υψηλότερου κόστους που επωμίζονται σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μανιάτης καλεί την Επιτροπή να λάβει μέτρα για τη στήριξη συνολικά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς και τη μείωση της ψαλίδας στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των κρατών μελών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Τι θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού - Παραμένουν ψηλά οι τιμές χονδρικής


Του Χάρη Φλουδόπουλου -
capital.gr

Απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού καθώς σήμερα παρατηρούνται στρεβλώσεις που οδηγούν σε άνοδο των τιμών. Όταν οι ΑΠΕ βγαίνουν εκτός συστήματος παρατηρείται μια μεγάλη άνοδος των τιμών που τελικά οδηγεί υψηλά και τις μεσοσταθμικές τιμές. Εδώ έχουμε μια στρέβλωση και υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό, είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δυσλειτουργία στο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού το target model και προανήγγειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Φοντερ Λάιεν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα να παρατηρούνται στη χώρα μας τιμές που είναι 10 φορές υψηλότερες από τη Δ. Ευρώπη. 

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Παΐζης (ΔΕΗ): Ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου

 

Παΐζης (ΔΕΗ): Ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου

Την αναγκαιότητα να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου, «μιας και θα είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη για να μας βοηθούν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αλέξιος Παΐζης, λέγοντας ότι η ενέργεια από λιγνίτη ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της, ο οποίος και θα διακοπεί οριστικά μέχρι το 2026. Αυτά επισήμανε ο ίδιος από το βήμα του συνεδρίου «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit - Making pathways to prosperity, solidity and cohesion for south-east Europe» και συγκεκριμένα στη διάρκεια διαλόγου που διεξήχθη με θέμα «Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στο ενεργειακό σύστημα: Τι πρέπει να γίνει».

ΔΕΗ: Όχι στην περικοπή των λιγνιτορυχείων – Αναγκαία σε περίπτωση κρίσης


Τα λινγιτορυχεία πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περίπτωση βλάβης του ηλεκτρικού συστήματος καθώς από αυτά εξαρτάται η τροφοδοσία μονάδων παραγωγής που ενδεχομένως να είναι απολύτως απαραίτητα για την ευστάθεια του συστήματος.
Αυτό επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς η ΔΕΗ σχολιάζοντας στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης του σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για την «άμυνα και την αποκατάσταση» του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας σε περίπτωση κινδύνου black out.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ υπολειτουργούν εν όψει της πλήρους απολιγνιτοποίησης και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο μίγμα παραγωγής είναι κατά μέσο όρο κάτω του 10%, η ΔΕΗ θεωρεί ότι η συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτορυχείων σε μια ενδεχόμενη κρίση του συστήματος είναι αναγκαία.

ΕΝΩΣΗ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ…

 


Συναδέλφισσες –οι:
Στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ανακοινώσει μέτρα, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής οικογένειας διότι, το κύμα ακρίβειας σαρώνει πλέον όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων & χαμηλοσυνταξιούχων.
Βιώνουμε καθημερινά την αύξηση της ακρίβειας, τα πανάκριβα τιμολόγια του ρεύματος, την στεγαστική κρίση με τις τιμές των ενοικίων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας λόγο της αύξησης του χρόνου, με τα μεροκάματα καθηλωμένα.
Συναδέλφισσες –οι:
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι που έχουν πληγεί και έχουν πληρώσει πολύ σκληρά τις πολιτικές των τελευταίων ετών, διεκδικούν :

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Με έλλειμμα ισχύος τα επόμενα χρόνια τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά – Οι προτάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για κάθε νησί στο πρόγραμμα ανάπτυξης παραγωγής για την περίοδο 2024-2030


Με έλλειμμα ισχύος τα επόμενα χρόνια τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά – Οι προτάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για κάθε νησί στο πρόγραμμα ανάπτυξης παραγωγής για την περίοδο 2024-2030

Την ανάγκη ανάπτυξης πρόσθετου παραγωγικού δυναμικού στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά εντοπίζει το νέο επταετές πρόγραμμα ανάπτυξης παραγωγής των ΜΔΝ του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2024-2030 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Σημειώνεται ότι η επάρκεια ισχύος εξετάζεται σε συσχέτιση με την προγραμματισμένη απόσυρση των παλιών συμβατικών μονάδων που συντηρεί η ΔΕΗ στα νησιά την ηλεκτροδότησή τους και πλέον βάσει και κοινοτικών οδηγιών θα πρέπει να τεθούν σταδιακά εκτός λειτουργίας.

Ακολουθεί η εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ για κάθε νησί ξεχωριστά:

Ρόδος

Στην περίπτωση της Ρόδου παρουσιάζεται έλλειμμα ισχύος από το έτος 2024 και βαίνει αυξανόμενο τα επόμενα έτη μέχρι το 2028.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσλήψεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Γρεβενά

 

ΔΕΔΔΗΕ: Προσλήψεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Γρεβενά -Δείτε τις θέσεις

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει την πρόσληψη  δέκα οκτώ (18) ατόμων, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, διάρκειας 8 (οκτώ) μηνών, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των μονάδων της Διεύθυνσης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης/Περιοχής Κοζάνης (για τις ανάγκες αυτής στην Περιοχή Κοζάνης και του Πρακτορείου Πτολεμαϊδας) που εδρεύει στο Νομό Κοζάνης και για το Πρακτορείο Γρεβενών που εδρεύει στο Νομό Γρεβενών και συγκεκριμένα: ένας (1) Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΠΕ (Έδρα Περιοχής Κοζάνης), ένας (1) Υπάλληλος Γραφείου ΠΕ (Έδρα Περιοχής Κοζάνης), ένας (1) Υπάλληλος Γραφείου ΠΕ (Πρακτορείο Γρεβενών), ένας (1) Υπάλληλος Γραφείου ΤΕ (Έδρα Περιοχής Κοζάνης), ένας (1) Υπάλληλος Γραφείου ΤΕ (Πρακτορείο Γρεβενών), ένας  (1)  Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ (Πρακτορείο Πτολεμαϊδας), δύο (2) Ηλεκτροτεχνικοί Δικτύων ΔΕ (Έδρα Περιοχής Κοζάνης), τρείς (3) Ηλεκτροτεχνικοί Δικτύων ΔΕ (Πρακτορείο Πτολεμαϊδας), τρείς (3) Ηλεκτροτεχνικοί Δικτύων ΔΕ (Πρακτορείο Γρεβενών), ένας (1) Οδηγών-Μηχανοδηγών-Χειριστών ΔΕ (Έδρα Περιοχής Κοζάνης), ένας (1) Οδηγών-Μηχανοδηγών-Χειριστών ΔΕ (Πρακτορείο Πτολεμαϊδας), ένας (1) Οδηγοί-Μηχανοδηγοί Χειριστές Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων ΔΕ (Έδρα Περιοχής Κοζάνης) και ένας (1) Οδηγοί-Μηχανοδηγοί Χειριστές Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων ΔΕ (Πρακτορείο Πτολεμαϊδας).

Στάσσης: Ενεργειακή ασφάλεια και πράσινη μετάβαση πάνε μαζί - Περισσότερες συνεργασίες για τη ΔΕΗ

 

Στάσσης: Ενεργειακή ασφάλεια και πράσινη μετάβαση πάνε μαζί - Περισσότερες συνεργασίες για τη ΔΕΗ στο εξής

Στη σημασία των νέων συνεργασιών μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, ως απαραίτητου συστατικού για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά και για προσιτές τιμές ενέργειας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Southeast Europe Energy Forum (SEEF2024)  την  Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024 , στη Θεσσαλονίκη.

«Για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού συστήματος στην περιοχή μας απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Σε αυτή τη νέα εποχή, δεν είναι έκκληση για προστατευτισμό. Είναι ένα κάλεσμα για τη δημιουργία νέων συνεργασιών» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στη ΔΕΗ έχουμε δεσμευτεί να είμαστε μια δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα οδηγούμε την ενεργειακή μετάβαση προς τα εμπρός» συμπλήρωσε.

Σδούκου: Με το ΕΣΕΚ ελαχιστοποιούμε το κόστος της μετάβασης, προτάσσοντας τις ωριμότερες τεχνολογίες


Σδούκου: Με το ΕΣΕΚ ελαχιστοποιούμε το κόστος της μετάβασης, προτάσσοντας τις ωριμότερες τεχνολογίες

Η Ελλάδα τοποθετείται ως κεντρικός ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο. Τα έργα υποδομής και διασύνδεσης αποτελούν βασική διάσταση αυτού του ρόλου, τόνισε η υφυπουργός ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το βήμα του Economist.

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός, η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πράσινη μετάβαση, με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύς των ΑΠΕ κατά σχεδόν 11% μεταξύ 2022 και 2023. 

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπήρξαν οι κυριότεροι συντελεστές αυτής της ανάπτυξης, κυρίως στην ηλιακή ενέργεια. Στην Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 η εγκατεστημένη ισχύς των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων ήταν αυξημένη κατά 43,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο ρόλο της χώρας, η κ. Σδούκου ανέδειξε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. 

"Το αναθεωρημένο Σχέδιο έχει καταρτιστεί, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, προτάσσοντας τις παρεμβάσεις που είναι οι ωριμότερες και φθηνότερες και θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία.

Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στον εορτασμό του Αγίου Μανουήλ του εκ Σφακίων στο Παρεκκλήσι του Σταθμού του ΑΗΣ Χανίων της ΔΕΗ

 

Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στον εορτασμό του Αγίου Μανουήλ του εκ Σφακίων στο Παρεκκλήσι του Σταθμού του ΑΗΣ Χανίων της ΔΕΗ

Στην εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Μανώλη του Σφακιανού, την Τετάρτη 04/09/2024 το απόγευμα, στο ομώνυμο εκκλησάκι στον προαύλιο χώρο του Σταθμού του ΑΗΣ Χανίων στην Ξυλοκαμάρα, παραβρέθηκε το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, ο Πρόεδρος Αντώνης Καρράς, ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Μανιάτης και ο Οργανωτικός Γραμματέας Θανάσης Μάστορας, εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Στη λειτουργία παρευρέθηκαν επίσης εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τις οικογένειές τους, ο HR Head της ΔΕΗ Διονύσης Κλαυδιανός, ο οποίος εκπροσώπησε το Δ.Σ. της επιχείρησης, το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανίων και κάτοικοι της περιοχής.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Με 60% στο μίγμα ηλεκτρισμού λιγνιτικές και μοναδες φυσικού αερίου

 ΡΕΝΑ ΓΑΛΙΩΤΟΥ - www.energymag.gr

Η δε μέγιστη τιμή -στις οκτώ το βράδυ- αγγίζει σήμερα τα 1000 ευρώ/MWh (καθώς διαμορφώνεται στα 942 ευρώ/MWh), μια συνθήκη που έχει προκαλέσει «κόκκινο συναγερμό» στις επιχειρήσεις που έχουν ωριαία τιμολόγηση που παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς και βρίσκονται εκτός του πλαισίου των επιδοτήσεων.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το ράλι διαρκείας των χονδρεμπορικών τιμών στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε έναν διάδρομο που έχει ως σημείο αφετηρίας την Ουγγαρία και κατάληξη την Ελλάδα. Η περιφερειακή ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε τον Ιούλιο, συνεχίστηκε με την ίδια σχεδόν ένταση και συνεχίζεται και το Σεπτέμβριο και μάλιστα σε  περίοδο χωρίς συνθήκες καύσωνα.

Οι λόγοι πίσω από την νέα έκρηξη των τιμών στο ρεύμα - Παρέμβαση από ΕΕ ζητεί η Ελλάδα

 από capital.gr

Οι λόγοι πίσω από την νέα έκρηξη των τιμών στο ρεύμα - Παρέμβαση από ΕΕ ζητεί η Ελλάδα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δύο μήνες συμπληρώθηκαν από τις αρχές Ιουλίου όταν και για πρώτη φορά μετά την ενεργειακή κρίση, οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά εκτινάχθηκαν εκ νέου στα ύψη δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Στο διάστημα που μεσολάβησε, επιβεβαιώθηκαν όσοι προέβλεψαν ότι οι υψηλές τιμές δε θα υποχωρήσουν εύκολα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στην περιφερειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ευθύνεται για το γεγονός ότι η περιοχή μας εμφανίζει συστηματικά υψηλότερες τιμές ρεύματος από τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης. 

Και το φαινόμενο των υψηλών τιμών αντί θα υποχωρεί επανέρχεται στο προσκήνιο ολοένα και εντονότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες και σήμερα είχαμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή: χθες στα 911 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα ακόμη πιο ψηλά στα 942 ευρώ η μεγαβατώρα. Και ενώ οι ανώτατες τιμές της αγοράς οδεύουν ολοταχώς για τα 1000 ευρώ η μεγαβατώρα το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι βρίσκεται πίσω από τις υψηλές τιμές που πλήττουν το ενεργειακό σύστημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. 

Κάλεσμα Σπάρτακου στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας της ΔΕΘ

 


Ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, στεγαστική κρίση,
περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, επισφάλεια και  ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην Ελλάδα του 2024.

Το κύμα ακρίβειας όχι απλά δεν κατευνάστηκε αλλά θέριεψε  εξανεμίζοντας την αγοραστική δύναμη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι που έχουν πληγεί και έχουν πληρώσει πολύ σκληρά τις πολιτικές των τελευταίων ετών, διεκδικούν τη λήψη στοχευμένων μέτρων:

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Απολιγνιτοποίηση: Δυτική Μακεδονία στο περίμενε, για απτά αποτελέσματα/στόχους …τουλάχιστον μέχρι τέλος 2025 και βλέπουμε

 


Στην παρουσίαση αριθμών, στόχων αλλά – ακόμη μια φορά – κι εξαγγελιών, σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Δ. Μακεδονία, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, προχώρησε χθες Δευτέρα 2/9, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, μετά από σχετική ερώτηση από τη βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας πως η αλλαγή του παραγωγικού – αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής δε μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, εξηγώντας, ωστόσο, πως έγιναν και γίνονται πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα από αυτή την κατεύθυνση.

Σκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά/KWh η επιδότηση στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

 

Σκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά/KWh η επιδότηση στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο - Χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση για Ουκρανία

Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα ανέλθει η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε συνέντευξη του το πρωί της Τρίτης 3/9, στο Mega.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι τιμές του ρεύματος στη λιανική αγορά, είναι λίγο κάτω από τον Αύγουστο, ενώ τόνισε πως το φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση και έτσι αναμένεται αποκλιμάκωση τιμής χονδρικής το Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις.

Δυσλειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος

Ο Υπουργός Ενέργειας διαφοροποίησε την τρέχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη που συντελέστηκε το 2022-2023 λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή.

Ράλι στις μετοχές ΑΔΜΗΕ και Nexans έφερε η συμφωνία Ελλάδας -Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση

 


Ράλι στις μετοχές των εταιρειών ΑΔΜΗΕ και Nexans που εμπλέκονται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου έφερε η είδηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας η μετοχή του ΑΔΜΗΕ διαπραγματεύεται τώρα στα 2,19 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 3,55%. Η μετοχή άνοιξε στα 2,16 ευρώ από τα 2,1150 ευρώ που έκλεισε χθες και έχει κάνει υψηλό ημέρας στα 2,22 ευρώ.

Στο χρηματιστήριο Euxonext του Παρισιού η μετοχή της Nexans καταγράφει σημαντική άνοδο 5,16% και διαπραγματεύεται στα 124,3 ευρώ, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό της (124,9 ευρώ).

Αδειοδοτικά κίνητρα σε φωτοβολταϊκά για προσθήκη μπαταρίας και απλοποίηση στη σύνδεση μικρών σταθμών ΑΠΕ

 

Αδειοδοτικά κίνητρα σε φωτοβολταϊκά για προσθήκη μπαταρίας και απλοποίηση στη σύνδεση μικρών σταθμών ΑΠΕ – Όλες οι ενεργειακές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Πληθώρα ενεργειακών διατάξεων με έντονο ενδιαφέρον περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Με τις ρυθμίσεις που έχει στα σκαριά το Υπουργείο επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, καθώς και την προώθηση εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης. Ταυτόχρονα, προβλέπονται και σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων της χώρας.

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται τα εξής:

Πέρκα: Με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και ξέφρενο «πάρτι αισχροκέρδειας» μπήκε ο Σεπτέμβριος

 

Πέρκα: Με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και ξέφρενο «πάρτι αισχροκέρδειας» μπαίνει ο Σεπτέμβριος

Σε ανακοίνωσή της για τα τιμολόγια ρεύματος η Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, σημειώνει:

Να «χρυσώσει το χάπι» των διαρκών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος επιχειρεί με τις πενιχρές επιδοτήσεις που, όπως διαβάζουμε, θα κινηθούν περί το ένα (1) λεπτό ανά κιλοβατώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι αυξήσεις φτάνουν στο 60% σε σχέση με τα τιμολόγια του Μαΐου, πριν δηλαδή από τις Ευρωεκλογές, για την πλειονότητα των παρόχων. 

Τα «πράσινα» τιμολόγια Σεπτεμβρίου στην ιδιωτική κατά πλειοψηφία πλέον ΔΕΗ έχουν αυξηθεί από 106,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν τον Μάιο, στα 159,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για καταναλώσεις κάτω από 500 κιλοβατώρες μηνιαίως. 

Παράλληλα, τα «παιχνίδια εκατομμυρίων» των ηλεκτροπαραγωγών από συμβατικές μονάδες (φυσικό αέριο και λιγνίτη) που ξεκίνησαν τον Ιούλιο με τις μέγιστες ημερήσιες τιμές προς το βράδυ συνεχίζονται.

Προκήρυξη Έκτακτου Προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας, για απασχόληση στη Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

 

Προκήρυξη Έκτακτου Προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας, για απασχόληση στη Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την προκήρυξη

Αρχειοθήκη ιστολογίου