Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Αυτές είναι οι προβλέψεις της ΡΑΕ για τα θεμελιώδη της αγοράς ρεύματος το 2018

Χρήστος Στεφάνου
Ο κύβος ερρίφθη για το ΕΤΜΕΑΡ καθώς η απόφαση της ΡΑΕ οδηγεί σε μείωση της τάξης των 50 εκ. ευρώ του ειδικού τέλους, η οποία βασίζεται κυρίως στα δεδομένα του ΛΑΓΗΕ για την εξέλιξη του πλεονάσματος του ειδικού λογαριασμού. 
Ποια είναι όμως τα επιμέρους δεδομένα και στοιχεία πάνω στα οποία στήριξε η ΡΑΕ την απόφασή της και ποιες είναι οι εκτιμήσεις της για τα θεμελιώδη της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως αποτυπώνονται στο σκεπτικό για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ;
Καταρχάς για τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, ελήφθη υπόψη το τελευταίο
δελτίο του λειτουργού για το μήνα Νοέμβριο που προβλέπει 32,26 εκ. ευρώ πλεόνασμα το 2017 και 278,3 εκ. ευρώ πλεόνασμα το 2018.
Μια καθοριστική παράμετρος για την απόφαση είναι τα έσοδα από τη χρέωση προμηθευτή. Σύμφωνα λοιπόν με τη ΡΑΕ για το 2018 θα εισπραχθούν από τους προμηθευτές 374,93 εκ. ευρώ.
Ωστόσο δεν είναι μόνο το ΕΤΜΕΑΡ και το ΠΧΕΦΕΛ τα μόνα έσοδα του ΕΛ του ΛΑΓΗΕ. Η ΡΑΕ υπολογίζει ότι από την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων θα εισρεύσουν στο λογαριασμό 169,53 εκ. ευρώ από 151,85 εκ. ευρώ το 2017. Αυτό το ποσό προκύπτει με πρόβλεψη για μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα 7 ευρώ ο τόνος.
Αντίθετα για το 2018 εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα έσοδα από το ειδικό τέλος λιγνίτη από τα 33,54 εκ. ευρώ στα 31,9 εκ. ευρώ.
Επίσης μια άλλη βασική παράμετρος των υπολογισμών του Ρυθμιστή αφορά στη χονδρεμπορική τιμή της αγοράς, η οποία με βάση την πρόβλεψη της ΡΑΕ θα κινηθεί ανοδικά. Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ “βλέπει” αυξημένη τη μέση ΟΤΣ στα 52 ευρώ η μεγαβατώρα.
Τέλος να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ αναφέρει ότι το πλεόνασμα του ΕΛ μπορεί να μειωθεί από τις πληρωμές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, λόγω της ολοκλήρωσης των εκκρεμών οριστικών εκκαθαρίσεων του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών.

 https://energypress.gr/news/aytes-einai-oi-provlepseis-tis-rae-gia-ta-themeliodi-tis-agoras-reymatos-2018

Αρχειοθήκη ιστολογίου