Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Αποφάσεις από τη ΡΑΕ για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ μετά τις ακροάσεις και τα στοιχεία που προέκυψαν

Θοδωρής Παναγούλης
Με σημαντική καθυστέρηση, η οποία αποδίδεται στην έλλειψη προσωπικού και στο μεγάλο όγκο υποχρεώσεων που ανέλαβε τον προηγούμενο χρόνο η Αρχή, η ΡΑΕ επανέρχεται στα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τις επανειλημμένες ακροάσεις των διοικήσεων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ που πραγματοποίησε πριν το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, κατά την αυριανή Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής θα συζητηθεί το θέμα, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις σε σύντομο διάστημα, λαμβανομένων όμως υπόψη και των εξελίξεων που πιθανόν προέκυψαν στο μεσοδιάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά θέματα για τα οποία είχαν κληθεί σε ακρόαση και παροχή εξηγήσεων οι
τρείς φορείς ήταν τα εξής:
Όσον αφορά τη ΔΕΗ ο έλεγχος αφορούσε κατά κύριο λόγο τον τρόπο που πραγματοποιεί τις πληρωμές και ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της, αφήνοντας μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το αντικείμενο της έρευνας σχετίζεται, ειδικότερα, με τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει η ΔΕΗ προς τους δύο διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και τα οποία καθυστερεί να πληρώσει επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας λόγω των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς αυτή.
Φορείς των ΑΠΕ είχαν κατηγορήσει τότε τη ΔΕΗ ότι παρακράτησε χρήματα που εισέπραξε από τους καταναλωτές για ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, τέλη δικτύου κ.λπ.) και αντί να τα αποδώσει στους Διαχειριστές τα χρησιμοποίησε για να πληρώσει άλλες ανάγκες
Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, η βασική κατηγορία ήταν ότι δεν τηρούσε, ως όφειλε, σχετικό λογαριασμό με καταγεγραμμένα τα έσοδα και τα έξοδα που επηρεάζουν τις ΥΚΩ.
Ο Διαχειριστής είχε επικαλεστεί διάφορα τεχνικά και άλλα προβλήματα, είχε μάλιστα απαντήσει αρνητικά σε σχετικές οχλήσεις των αρμόδιων αρχών.
Τέλος, η  αιτία για την οποία είχε κληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν για να παράσχει εξηγήσεις καθώς ως λειτουργός της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα των νησιών, δεν είχε τηρήσει τον κώδικα, δεν είχε δηλαδή φροντίσει να αποτρέψει αντισυμβατικές ενέργειες από τη ΔΕΗ.
Η υπόθεση αφορούσε καταγγελίες παραγωγών ΑΠΕ στα νησιά, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ ούσα ταυτόχρονα ο βασικός παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, κάνει αυθαίρετα συμψηφισμό των ποσών που αφορούν το ΕΤΜΕΑΡ και δεν το αποδίδει, όπως θα έπρεπε, αυτούσιο στον ΔΕΔΔΗΕ.


 https://energypress.gr/news/apofaseis-apo-ti-rae-gia-dei-admie-kai-deddie-meta-tis-akroaseis-kai-ta-stoiheia-poy-proekypsan

Αρχειοθήκη ιστολογίου