Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Κόντρα διοίκησης-ΓΕΝΟΠ για τη νέα σύμβαση εργασίας

Σε σύγκρουση οδηγούνται η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η μεν πλευρά της εταιρίας αποδίδει στους συνδικαλιστές την εμμονή τους στη διατήρηση του περιβόητου τροφείου..., οι δε συνδικαλιστές αντιτείνουν έμμεσες απόπειρες μειώσεις μισθών και κατάργησης θεσμικών κεκτημένων που στρώνουν το έδαφος για τους νέους ιδιοκτήτες των λιγνιτικών μονάδων.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στο Euro2day.gr σημειώνει ότι «αν συνεχιστεί η αδιάλλακτη στάση της διοίκησης τότε οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να συμπέσουν με αυτές για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων».
Ο ίδιος μάλιστα αφήνει και αιχμές κατά του προέδρου της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκη: «Αν ο κ. Παναγιωτάκης πουλάει τις
μονάδες με το πιστόλι στον κρόταφο..., όπως έχει πει, εμείς ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τέτοιες μειώσεις στους μισθούς...»
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά τους. Η τρέχουσα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας λήγει στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, και μέχρι τότε πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Το προεδρείο των συνδικαλιστών που συναντήθηκε χθες με στελέχη της διοίκησης υποστηρίζει ότι κατέθεσαν προτάσεις πέρα από το πλαίσιο, το οποίο είχε συμφωνηθεί τόσο με τον πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη όσο και με τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη.
Συνδικαλιστές λένε, ότι η εταιρία προσπαθεί να φέρει μειώσεις στους μισθούς περίπου 3.000 εργαζομένων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί (ως τεχνίτες) μετά το 1994 μέσω ΑΣΕΠ. Η πλευρά της εργοδοσίας επικαλείται Προεδρικό Διάταγμα του 2013, για να παγώσει τη μισθολογική εξέλιξη τους ή και να ζητηθούν και αναδρομικά ποσά από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων.
Όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ με το Π.Δ. ουσιαστικά δεν επιτρέπεται σε εκείνους που απασχολούνται στο δημόσιο και δεν έχουν ειδικότητα ηλεκτρολόγου να βεβαιώσουν την προϋπηρεσία τους και να ζητήσουν τέτοια επαγγελματική άδεια, ακόμη κι αν για χρόνια εργάζονται έτσι, έχοντας εκπαιδευτεί από παλιότερους συναδέλφους τους.
Το δεύτερο θέμα που αρνούνται οι συνδικαλιστές να διαπραγματευτούν, είναι η πρόταση της εταιρίας να καταργηθεί ο κανονισμός για τα πειθαρχικά όργανα, στα οποία συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό υπερισχύει το διευθυντικό δικαίωμα σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων εργαζομένων.
Κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας, αναφέρουν στο Euro2day.gr, πως οι συζητήσεις διακόπηκαν από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ όταν ήλθε η πρόταση για διακοπή της παροχής του τροφείου στους εργαζομένους. Πάγια θέση, διατυπωμένη και από τον πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δικαιούνται δαπάνη 5 ευρώ ημερησίως για διατροφή και οι συνάδελφοι τους στον ΔΕΔΔΗΕ 2 ευρώ.
Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ ο αντίλογος είναι πως η Ομοσπονδία πρότεινε τη μείωση του τροφείου και το ποσό που θα περικοπεί να διατεθεί για πρόσθετη υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού. Συνολικά, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, οι θέσεις της Ομοσπονδίας δεν προβλέπουν αυξήσεις των μισθών, αλλά επέκταση για άλλα τρία χρόνια της υπάρχρουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Όπως δε, προσθέτει ο κ. Αδαμίδης «ας μας πει η διοίκηση τι απέγιναν οι περικοπές μισθών ύψους 5,5 δισ. ευρώ της τελευταίας πενταετίας...; Γιατί ούτε στα τιμολόγια πήγαν ούτε στα κέρδη της εταιρίας...»
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου