Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Πώς η μετοχή της ΔΕΗ "έκαψε" τους short sellers

Η μετοχή της ΔΕΗ στα τέλη Δεκεμβρίου είχε βρεθεί στο 1,95 ευρώ και ενώ το προηγούμενο διάστημα αρκετά μεγάλα funds είχαν πάρει θέσεις short ποντάροντας σε περαιτέρω πτώση. 
Τα short στοιχήματα συνεχίστηκαν και την πρώτη εβδομάδα του έτους παρά το γεγονός ότι η μετοχή της ΔΕΗ έκανε θετικό ποδαρικό το 2018 κινούμενη ανοδικά στα 2,2 ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα και ενώ ξεκίνησε από τα 2,3 ευρώ, η μετοχή κατέγραψε νέα κέρδη φτάνοντας έως και τα 2,89 ευρώ, κίνηση η οποία κράτησε συνολικά το ΓΔ την περασμένη Τετάρτη παρά το κλίμα διόρθωσης σε άλλους τίτλους. 
Καθώς κλείνει ο πρώτος μήνας του έτους η μετοχή της ΔΕΗ αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της αγοράς κλείνοντας χθες στα 3,3 ευρώ και έχοντας ήδη από τις αρχές του έτους γράψει ένα
εντυπωσιακό ανοδικό σερί από το 1,95 ευρώ στα 3,3 ευρώ (69,2%).
Πολλοί στην αγορά έσπευσαν να αποδώσουν την ανοδική κίνηση της μετοχής στις θετικές ειδήσεις για  την εταιρεία και τις προσδοκίες ότι από το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτών θα προκύψουν σημαντικά έσοδα για το ταμείο της εταιρείας. Αυτό πιθανόν να ισχύει εν μέρει. Άλλωστε ακόμη δεν έχει κατατεθεί ο νόμος που θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τους διαγωνισμούς πώλησης, ενώ και στην αγορά υπάρχει προσώρας διστακτικό κλίμα για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Εκτός από τους διαγωνισμούς την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόταση για εξαγορά έως 150 εκατ. ευρώ των ομολογιών που εκδόθηκαν το 2014 και λήγουν το Μάιο του 2019. Η πρόταση εξαγοράς περιορίζει σημαντικά το βάρος των αποπληρωμών και των αναχρηματοδοτήσεων της επόμενης χρονιάς.  Κατέστη εφικτή μετά την καταβολή στη ΔΕΗ ποσού ύψους 480 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα αναδρομικά των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τις χρεώσεις ΥΚΩ παλαιότερων ετών και την προκαταβολή των ΥΚΩ για την επόμενη διετία.
Η συγκεκριμένη πληρωμή, που θυμίζουμε έγινε με το μέρισμα από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού οδηγεί σε μείωση του βάρους για τις δανειακές υποχρεώσεις που θα πρέπει να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει το 2019 η ΔΕΗ και στις οποίες εκτός από το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται και το μεγάλο κοινοπρακτικό δάνειο της εταιρείας από ελληνικές τράπεζες. 
Σε ό,τι αφορά λοιπόν την ανοδική πορεία της μετοχής, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, αυτή αποδίδεται, εκτός από τις θετικές ειδήσεις, στο κλείσιμο θέσεων short, που είχαν πάρει funds, που πόνταραν κόντρα στην ανάκαμψη της αγοράς.
Όπως έχει γράψει το capital.gr σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το βρετανικό fund Lansdowne έχει ανοίξει από τις 29 Νοεμβρίου θέση short. Θυμίζουμε ότι εκτός από τη μετοχή της ΔΕΗ θέσεις short είχαν πάρει και άλλα fund κυρίως σε μετοχές τραπεζών. Ωστόσο το "στοίχημα” για τη μετοχή της ΔΕΗ, χάνεται και πλέον οι  θέσεις short, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αγοράς, κλείνουν έστω και με ζημιά υπό το φόβο ακόμη μεγαλύτερων απωλειών. 
Να σημειωθεί τέλος ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 304,2 εκατ. ευρώ από τα 452,4 εκατ. στα 765,6 εκατ. ευρώ.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου