Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Στο αέριο η μεγάλη «μπίζνα» της ΔΕΗ για να αναπληρώσει τις υποχρεωτικές απώλειες από το ρεύμα

Θοδωρής Παναγούλης
Την είσοδό της στην αγορά αερίου, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, φαίνεται ότι θα αξιοποιήσει η ΔΕΗ ως βασικό όχημα προκειμένου να αναπληρώσει το ζωτικό χώρο, τα μερίδια, τους τζίρους και τα κέρδη που θα χάσει νομοτελειακά τα επόμενα χρόνια από τον τομέα του ηλεκτρισμού.
Παρότι η διοίκηση της επιχείρησης έχει διερευνήσει πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, κάποιες εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογήσει και είναι βέβαιον ότι θα υλοποιηθούν, καμία δεν φαίνεται ικανή να δώσει σε σύντομο διάστημα τους απαραίτητους όγκους και τα αναγκαία αποτελέσματα, με εξαίρεση τη δραστηριοποίηση στον τομέα του αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στην οδό Χαλκοκονδύλη φαίνεται ότι έχουν ήδη πειστεί πως η ΔΕΗ μπορεί να πρωταγωνιστήσει, αρχικά, στη λιανική του αερίου. Βάση της αισιοδοξίας
αποτελεί η ίδια η ευρωπαϊκή εμπειρία που δείχνει ότι οι μεγάλοι παίχτες του ηλεκτρισμού κατακτούν μερίδια περί το 30% όταν μπαίνουν στο αέριο. Το γεγονός είναι εξηγήσιμο, δεδομένης της ευρείας πελατειακής βάσης που διαθέτουν οι μεγάλες εταιρείες του ρεύματος.
Στη ΔΕΗ θεωρούν ότι η ιδιαίτερα στενή σχέση που έχουν με τους πελάτες τους και η εμπιστοσύνη που χαίρει η εταιρεία στη συνείδηση των καταναλωτών, όπως άλλωστε δείχνουν όλες οι έρευνες αγοράς που έχουν πραγματοποιηθεί, αποτελούν στοιχεία που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την προοπτική να «χτυπήσει» η ΔΕΗ σύντομα, στο αέριο, τα ποσοστά που δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία. Σε συνδυασμό πάντα με το ρεύμα μέσω και ενεργειακών πακέτων ρεύματος – αερίου.
Σήμερα στο δίκτυο του φυσικού αερίου είναι συνδεδεμένοι περί τους 600 χιλιάδες πελάτες και τα επόμενα χρόνια αναμένεται ένας ρυθμός 30 με 40 χιλιάδων νέων συνδέσεων το χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Το πεδίο, ως εκ τούτου, στο οποίο φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί η ΔΕΗ (έχει ήδη άδεια προμηθευτή) έχει πολλά περιθώρια.
Στο ίδιο πεδίο βεβαίως δραστηριοποιούνται ήδη με ιδιαίτερο μάλιστα δυναμισμό οι «παλιές» ΕΠΑ, (Αέριο Αττικής στην Αττική και ΖeniΘ σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία), οι οποίες μπαίνουν κι αυτές με τη σειρά τους στο ρεύμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ανταγωνισμός αναμένεται πολύ ενδιαφέρων.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η ΔΕΗ έχει ήδη αναθέσει σε συμβούλους την εκπόνηση επιχειρησιακού πλάνου για την είσοδο και δραστηριοποίηση της εταιρείας στην αγορά του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από τη ΔΕΚΟ, επελέγησαν η Boston Consulting και η Σαμαράς και Συνεργάτες, οι οποίοι ανέλαβαν το έργο έναντι 255 χιλιάδων ευρώ και αναμένεται να το παραδώσουν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.
Οι δύο σύμβουλοι καλούνται να αναλύσουν στη ΔΕΗ την αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και να διαμορφώσουν τη στρατηγική δραστηριοποίησης στο retail με την ανάπτυξη συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου. Όμως το έργο των συμβούλων δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αφού επιπλέον καλούνται να προτείνουν στρατηγική δραστηριοποίησης και στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου. Το τρίτο κομμάτι του έργου των συμβούλων που επέλεξε η ΔΕΗ αφορά στην είσοδο της εταιρείας σε νέες αγορές του φυσικού αερίου, όπως είναι το CNG και το LNG αφού θα αναλύσουν τις υποδομές συμπιεσμένου και υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και τα δίκτυα διανομής προτείνοντας την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για είσοδο της ΔΕΗ και σε νέες περιοχές.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιανουαρίου έχει ανοίξει για όλους τους καταναλωτές η αγορά προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ ανοίγονται και νέες δυνατότητες για επέκταση της χρήσης του καύσιμου μέσω της επέκτασης των δικτύων διανομής ή της δημιουργίας νέων δικτύων συμπιεσμένου αερίου.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ πρόσφατα υπέγραψε νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη ΔΕΠΑ αξίας 93 εκ. ευρώ ενώ επιπλέον προχώρησε στη δημοσιοποίηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την υπογραφή πρότυπων συμφώνων πώλησης (Master Sales Agreements) με ενδιαφερόμενους προμηθευτές για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG. Οι συμβάσεις που θα υπογράψει με ενδιαφερόμενους να μπουν στη λίστα των προμηθευτών LNG της ΔΕΗ θα έχουν τριετή διάρκεια με τη ΔΕΗ να εκτιμά ότι θα χρειαστεί κατ᾽ ελάχιστο 300 εκ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.
Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε προ ημερών το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, η ΔΕΗ θα προμηθευτεί το 2018 από τον Προμηθέα ποσότητα 839.500 MWhth, που θα καλύψει ένα μέρος των αναγκών της για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που διαθέτει. 


 https://energypress.gr/news/sto-aerio-i-megali-mpizna-tis-dei-gia-na-anaplirosei-tis-ypohreotikes-apoleies-apo-reyma

Αρχειοθήκη ιστολογίου