Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Τι συμφωνήθηκε για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και αγορά ηλεκτρισμού

Η ΔΕΗ έχει δουλειά να κάνει αλλά θα πάει καλά και θα ανανεώσει τα δάνειά της, πέρυσι μπήκαν στο ταμείο 1,2 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, όταν εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους θεσμούς κλήθηκε να σχολιάσει τις προοπτικές της ΔΕΗ. Στις συζητήσεις που κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία για τα ενεργειακά συμφωνήθηκε να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς η αποεπένδυση των λιγνιτών και επιπλέον συνδέθηκε η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού με τη σταδιακή κατάργηση επιβαρυντικών για την ΔΕΗ μέτρων όπως οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ. 
Σημειώνεται ότι οι δημοπρασίες ενέργειας είναι μέτρο που θεσπίστηκε προκειμένου να επισπευσθεί
η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς. Ανάλογα λοιπόν με το πώς προχωρά ο διαγωνισμός θα αποκλιμακώνονται οι ποσότητες που δημοπρατούνται με στόχο να καταργηθούν πλήρως το Σεπτέμβριο του 2019 όταν και θα αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και θα εναρμονιστεί η Ελλάδα με το μοντέλο στόχος (target model) της ΕΕ. 
Στο σημείο αυτό πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένας αστερίσκος που αφορά στην επίτευξη των στόχων για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ (προβλέπεται περιορισμός στο 50% μέχρι το 2020). Αυτό υπαινίχθηκε και ο ίδιος ο κ. Σταθάκης, λέγοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2019 θα γίνει αξιολόγηση της μέχρι τότε πορείας του ανοίγματος της αγοράς. Τότε λοιπόν θα γίνει αξιολόγηση της πορείας απελευθέρωσης της αγοράς προμήθειας και εάν διαπιστωθεί σημαντική απόκλιση θα ληφθούν αποφάσεις για πιθανή συνέχιση των δημοπρασιών και μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς (target model). 
Πάντως, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τελικά στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε υδροηλεκτρικά ΝΟΜΕ, δηλαδή σε δημοπρασίες ενέργειας που θα προέρχεται μόνο από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Για την εξέλιξη αυτή η ελληνική πλευρά είχε ως πρόσθετο σύμμαχο το επιχείρημα ότι τα νερά δεν είναι ούτε μονάδες βάσης (σταθερή παραγωγή 24 ώρες το 24ωρο) αλλά ούτε και ΑΠΕ, όπως είπε ο κ. Σταθάκης.  "Δεν υπάρχουν νερά, τα νερά έφυγαν", πρόσθεσε. 
ΔΕΠΑ
Εκεί που ακόμη υπάρχει ανοιχτή διαπραγμάτευση αλλά επί της αρχής συμφωνία είναι  για τη ΔΕΠΑ, όπου η ελληνική πλευρά πέτυχε την υιοθέτηση διαφορετικού μοντέλου αποκρατικοποίησης προκειμένου το δίκτυο διανομής να παραμείνει κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου. Έτσι ενώ αρχικά προβλεπόταν η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ, το νέο μοντέλο, που έχει γίνει επί της αρχής αποδεκτό από τους θεσμούς, προβλέπει το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο (εμπορία και δίκτυο διανομής) και την πώληση μεγαλύτερου ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή του εμπορικού κομματιού σε αντίθεση με το δίκτυο διανομής όπου το δημόσιο θα έχει πιο ενισχυμένη παρουσία.
Πάντως ο υπουργός ενέργειας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, αφενός μεν γιατί ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία και βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την Κομισιόν αφετέρου δε γιατί η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να διατηρηθεί ισχυρό ποσοστό του δημοσίου και στο εμπορικό κομμάτι.
Πρακτικά στην αγορά του αερίου με το νέο μοντέλο το δημόσιο επιδιώκεται να συνεχίσει να έχει το πλειοψηφικό πακέτο στο κομμάτι της ΔΕΠΑ που περιλαμβάνει τις εταιρείες διανομής αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τις συμμετοχές σε διεθνή projects. 
Στο εμπορικό κομμάτι θα περάσει η συμμετοχή στην ΕΠΑ Αττικής (μετά την πλήρη αποχώρηση από τη ΖΕΝΙΘ) αλλά και τα συμβόλαια με προμηθευτές και πελάτες. Για το εμπορικό κομμάτι  θα επιδιωχθεί  η πώληση (πιθανότατα πλειοψηφικού μεριδίου) σε στρατηγικό επενδυτή. Στόχος της κυβέρνησης είναι και στο εμπορικό κομμάτι το δημόσιο να διατηρήσει μετοχική παρουσία. 
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου