Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Θοδωρής Παναγούλης



Η ΔΕΗ δημοσίευσε σήμερα την πρόκσληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και εκείνης στη Μελίτη της Φλώρινας (και της άδειας για καινούργια μονάδα στην ίδια περιοχή). Διαβάστε εδώ ολόκληρη την προκήρυξη που "ανέβασε" η ΔΕΗ.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Μία μέρα πριν την προθεσμία που είχε τεθεί, βγάζει σήμερα η ΔΕΗ την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και καλεί τους ενδιαφερόμενους ομίλους να υποβάλλουν την πρόθεσή τους μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Ενδιάμεσα, και μέχρι τις 11 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία.
Τα υπόλοιπα στάδια του διαγωνισμού για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και εκείνης στη Μελίτη της Φλώρινας (και της άδειας για καινούργια μονάδα στην ίδια περιοχή) με βάση την απόφαση που έχει λάβει το Δ.Σ. της ΔΕΗ, είναι τα εξής:
1. Συνεδρίαση ΔΣ για 
  • Έγκριση προεπιλεγέντων Επενδυτών
  • Καθορισμό διαδικασίας υποβολής Δεσμευτικών προσφορών (3 Ιουλίου)
2. Ανακοίνωση Προεπιλεγέντων Επενδυτών (3 Ιουλίου)
3. Πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (5 Ιουλίου)
4. Συνεδρίαση ΔΣ για 
  • Έγκριση σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA)
  • Καθορισμό διαδικασίας οικονομικής αξιολόγησης (20 Σεπτεμβρίου)
5. Υποβολή δεσμευτικών προσφορών (1 Σεπτεμβρίου)
6. Ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή (17 Οκτωβρίου)
Ποιοι θα προσέλθουν
Το ποιοι θα προσέλθουν στη διαδικασία, αλλά και ποιο θα είναι το προσφερόμενο τίμημα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, τόσο για την ίδια τη ΔΕΗ όσο και για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Προς ώρας πάντως, αναμένονται με σιγουριά να εκδηλώσουν ενδιαφέρον:
  • Ο Όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua
  • Ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ
  • Ο βιομηχανικός Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ρεύματος
Οι συνεργασίες, τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους άγνωστους προς το παρόν παίκτες, είναι κάτι που θα φανεί. Επίσης, το αν θα συνεχίσουν και στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, αν δηλαδή θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, είναι κάτι που εξαρτάται από τα μεταβλητά κόστη των μονάδων που σήμερα δεν είναι γνωστά, από το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο (θα πρέπει να καθοριστεί με βάση το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό), αλλά και από άλλα ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν, όπως το αν θα δικαιούνται και ποια ΑΔΙ οι λιγνιτικές μονάδες.
Τα κριτήρια
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έχει εγκρίνει και τους όρους για τη συμμετοχή στη διαδικασία που ξεκινάει επίσημα σήμερα. Μεταξύ άλλων προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι οικονομικής φερεγγυότητας.
Από την άποψη των χρηματοοικονομικών μεγεθών, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, κατά τα 3 τελευταία διαχειριστικά έτη. Επίσης, στην περίπτωση κοινοπραξιών στα οποία μετέχουν funds, θα πρέπει αυτά να διαθέτουν ενεργά διαθέσιμα ύψους τουλάχιστον 100 εκατ.
Οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλουν τις προσφορές τους για τις δύο θυγατρικές της ΔΕΗ στις οποίες θα εισφερθούν οι προς πώληση μονάδες, τα ορυχεία, ο εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό - μία για τα περιουσιακά στοιχεία του Βορρά (δηλαδή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της Μεγαλόπολης) και μία για του Νότου (του Σταθμού της Μελίτης).
Επίσης προβλέπεται ότι μια εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να μετέχει σε περισσότερα του ενός σχήματα που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό για λόγους ανταγωνισμού. Τέλος όπως διευκρινίστηκε δεν υπάρχει δυνατότητα οι εταιρείες που δημιουργήθηκαν να διαλυθούν και να επανενωθούν με τη ΔΕΗ (πχ σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού).
Παράλληλα, οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να είναι επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες, όπου τουλάχιστον μία από αυτές θα έχει εμπειρία στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, πέρα από την κατοχή ή τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ως εμπειρία θα λογίζεται και η δραστηριοποίηση στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.  Δεν θα υπάρχει κανενός είδους απαγόρευση για εταιρείες από τρίτες χώρες (π.χ. Κίνα).


 https://energypress.gr/news/dimosieytike-i-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-toys-lignites-tis-dei-olokliro-keimeno-sto

Αρχειοθήκη ιστολογίου