Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Protergia: Γιατί επιλέξαμε να κατασκευάσουμε τη νέα μονάδα αερίου των 650 MW

Χάρης Αποσπόρης
Στους λόγους πίσω από την απόφαση της Protergia να κατασκευάσει μια νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 650 μεγαβάτ αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της ΗΑΕΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι "λάβαμε κάποιες αποφάσεις και πάμε για ένα νέο σταθμό 650 MW με αέριο". Όπως εξήγησε, οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία σε αυτή την κατεύθυνση έχουν να κάνουν πρωτίστως με τις μακροπρόθεσμες τάσεις που θα

επικρατήσουν στην εγχώρια αγορά σε βάθος 10-15 ετών.

"Βάσει των σεναρίων του ΑΔΜΗΕ, αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού μετά το 2025, ενώ η ευρωπαϊκή τάση είναι η απανθρακοποίηση και η στροφή προς τις ΑΠΕ. Ως το 2022 που θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας μονάδας μας, αναμένεται να προστεθούν στο σύστημα θερμικές μονάδες ισχύος 1060 μεγαβάτ και να φύγουν 1600-1900 μεγαβάτ ως το 2025".


Ο κ. Μπενρουμπή υπενθύμισε ότι βάσει των παραδοχών του ΑΔΜΗΕ, αυτό σημαίνει πως από το 2022 θα παρατηρηθεί ζήτημα επάρκειας. "Όλοι μαζί θα λύσουμε το θέμα της επάρκειας για τα έτη 2020-2021, αλλά στη συνέχεια η εικόνα είναι ότι θα χρειαστεί θερμική παραγωγή. Σύμφωνα με την Eurelectric, για κάθε 1 μεγαβάτ αιολικών χρειάζεται 1 μεγαβάτ θερμικής εφεδρικής ισχύος ώστε να υπάρχει επάρκεια. Σήμερα, η θερμική παραγωγή επαρκεί για να καλύψει τις σημερινές ΑΠΕ. Το 2025, η μειωμένη θερμική παραγωγή θα επαρκεί για να καλύψει τις τότε αυξημένες ΑΠΕ;"


Ο ίδιος συνέχισε ως εξής: "Δεν εκτιμούμε ότι ως το 2025 η αποθήκευση ενέργειας θα δώσει ουσιαστική λύση. Αυτό θα συμβεί μετά το 2030. Κάπως πρέπει να ζήσουμε ως τότε. Εμείς σαν εταιρεία, πήραμε μια θεωρητική νέα λιγνιτική μονάδα και τη συγκρίναμε με μια νέα μονάδα αερίου. Το συμπέρασμα είναι ότι η λιγνιτική μονάδα με βάση τα σημερινά δεδομένα θα παρήγαγε ενέργεια έναντι 87 ευρώ/μεγαβατώρα ενώ η μονάδα αερίου έναντι 56 ευρώ. Αντίστοιχα, το 2025 με βάση τις παραδοχές για το κόστος καυσίμου και ρύπων, οι τιμές είναι 105 και 67 ευρώ".


Ως εκ τούτου, η εταιρεία κρίνει ότι η κατασκευή της νέας μονάδας είναι και επιβεβλημένη από πλευράς ζήτησης και αναγκών στο σύστημα, αλλά και βιώσιμη.



 https://energypress.gr/news/mpenroympi-protergia-giati-epilexame-na-kataskeyasoyme-ti-nea-monada-aerioy-ton-650-mw

Αρχειοθήκη ιστολογίου