Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Και εφάπαξ και αποζημίωση για τους εργαζόμενους που φεύγουν από τη ΔΕΗ

Θοδωρής Παναγούλης
Στην ικανοποίηση ενός παλαιού αιτήματος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, το οποίο θα στοιχίσει σημαντικά ποσά στην επιχείρηση, προχώρησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νόμου για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων.
Ειδικότερα, στο νόμο που ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα από τη Βουλή, καταργήθηκαν οι μέχρι πρότινος διατάξεις με τις οποίες προβλέπονταν ότι αν καταγγελθεί η σύμβαση ενός εργαζομένου στη ΔΕΗ ή κάποια θυγατρική της, τότε η αποζημίωση απόλυσής του, συμψηφίζεται με το εφάπαξ βοήθημα που αυτός
δικαιούται από το ταμείο του.

Και στο εξής καθιερώθηκε, ότι όποιος εργαζόμενος αποχωρεί από εδώ και πέρα από τον όμιλο ΔΕΗ, είτε λόγω καταγγελίας σύμβασης, είτε λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, είτε για άλλη αιτία που ορίζει ο νόμος, θα εισπράττει και ολόκληρο το εφάπαξ, και αποζημίωση απόλυσης ύψους 15.000 ευρώ. 

Μέχρι σήμερα, ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ που του καταγγέλονταν η σύμβαση δεν εισέπραττε αποζημίωση, εφόσον δικαιούνταν εφάπαξ βοήθημα από το Ταμείο του. Σε περίπτωση μάλιστα που το εφάπαξ υπολείπονταν της αποζημίωσης, του καταβάλλονταν μόνο η διαφορά.

Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που έκανε η επιχείρηση, γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό, έχουν προϋπολογιστεί εφάπαξ ποσά για την ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, ύψους 102 εκατ και 164 εκατ ευρώ αντίστοιχα, τα οποία και θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2018. Τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά σε ειδικό κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο "κατάργηση συμψηφισμού της αποζημίωσης απόλυσης με το χορηγούμενο εφάπαξ βοήθημα", και συνοδεύει τα προ ημερών δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017,

Το τάιμινγκ της απόφασης δεν θεωρείται τυχαίο. Σε συνεννόηση προφανώς με τη ΓΕΝΟΠ, η οποία είχε αποστείλει σχετικές επιστολές στον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο νόμο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών, προκειμένου να περιορίσει όσο αυτό είναι δυνατόν τις αντιδράσεις, και να χαμηλώσουν οι τόνοι για την ίδια την πώληση των μονάδων. 


 https://energypress.gr/news/kai-efapax-kai-apozimiosi-gia-toys-ergazomenoys-poy-feygoyn-apo-ti-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου