Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

«Στο φως της δημιουργίας» – Το συλλεκτικό ημερολόγιο της ΔΕΗ για το 2018

Το νέο ημερολόγιο της ΔΕΗ με τίτλο «Στο Φως της Δημιουργίας», κυκλοφόρησε η Επιχείρηση, το οποίο περιέχει αποτυπωμένα, σπουδαία έργα επιφανών καλλιτεχνών με θέμα τη δραστηριότητά της.
Η σκοπιμότητα της έκδοσης αποτυπώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα του Προέδρου Μανόλη Παναγιωτάκη: «Η τέχνη μορφώνει, υψώνει, βαθαίνει. Η ΔΕΗ από τους πρώτους χρόνους της λειτουργίας της επεδίωξε να συντονίσει τον βηματισμό της με τον κόσμο της τέχνης. Θέλησε να προσδώσει στα δημιουργήματα της εκείνη τη διάσταση που μόνο η ματιά των καλλιτεχνών δύναται να αποτυπώσει. Τη διάσταση που καταργεί τα χρονικά όρια και προβάλλει το παρόν στο μέλλον.
Θέλοντας να σηματοδοτήσουμε αυτήν ακριβώς την πτυχή της ΔΕΗ που συναντιέται και συνομιλεί με
εκφραστές; της πρωτοπορίας προχωρήσαμε για 2η χρονιά στην έκδοση ενός συλλεκτικού ημερολογίου. Μέσα από την πέννα, τον φακό ή ακόμα και την σμίλη καλλιτεχνών που εντάχθηκαν στο δυναμικό της ή συνεργάστηκαν μαζί της σε δεδομένες χρονικές στιγμές, χαράσσεται η εικόνα και αποτυπώνεται η Ιστορία της Επιχείρησης.»
Το φετινό συλλεκτικό ημερολόγιο της ΔΕΗ θέλησε να φέρει στο φως ένα δείγμα από τα πορίσματα μιας εν εξελίξει έρευνας. Να προσφέρει μία μόνο γεύση από αυτό το αντάμωμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την Επιχείρηση. Στη θαυμαστή συνάντηση της τέχνης και της ΔΕΗ, εκεί που δύο κόσμοι ανταμώνουν για να προσφέρουν μια άλλη διάσταση, πέρα από τα δεσμά του χρόνου. Τα κείμενα και την επιστημονική επιμέλεια έχει αναλάβει η Ιστορικός Γεωργία Πανσεληνά, ενώ ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός είναι του Θύμιου Πρεσβύτη. Το εικονογραφικό υλικό προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου