Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ


Συναδέλφισσες – οι.
Mε την ψήφιση του νομοσχεδίου 4533/2018 από την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, έκανε άλλο ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Ε.Ε, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΗ στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 23/5/2018 η οποία έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο είχαν αποκλείσει με πρωτοφανείς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φοβούμενοι τις αντιδράσεις των
εργαζομένων, πήρε την απόφαση για την απόσχιση των δύο νέων θυγατρικών.
Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στα επόμενα βήματα αυτής της πολιτικής και είναι βέβαιο ότι στην τέταρτη αξιολόγηση ένα από τα προαπαιτούμενα θα είναι και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Στο απυρόβλητο φυσικά δεν θα μείνει ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχει  έτοιμη οδηγία από την Ε.Ε. που προβλέπει κατ αρχήν τον τεμαχισμό και στην συνέχεια την ιδιωτικοποίηση του. Ήδη η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δουλεύει με συγκεκριμένο σχέδιο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ήδη έχουμε αρνητικές εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ η διοίκηση του οποίου ανοίγει ζήτημα για νέο κανονισμό προσωπικού.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής την επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο τραγικά για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός για όλη την εργατική τάξη στην κατεύθυνση της δημιουργίας  μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας και ένα αποφασιστικό βήμα μπορεί να γίνει με την καθολική συμμετοχή στην  24ωρη απεργία στις  30 του Μάη για την επιτυχία της οποίας η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Συναδέλφισσες – οι.
Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΕΑΜΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε με την διοίκηση της ΔΕΗ σε σχέδιο συλλογικής σύμβασης που δεν είναι τίποτα άλλο παρά:
1.     Η επικαιροποίηση πρώτα απ’ όλα, όλων των μνημονιακών διατάξεων που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις του 2012 και 2015 και προβλέπουν αυτόματο <<κόφτη>>  (δηλαδή νέες μειώσεις) όταν το μισθολογικό κόστος ξεπερνάει το 65% όσων ίσχυαν στο τέλος του 2009 σύμφωνα με τον νόμο 4024/11 που επέβαλε τις τεράστιες περικοπές στους μισθούς μας.
2.     Δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους που μεταφέρονται στις νέες θυγατρικές Μεγαλόπολης και Μελίτης.
3.     Φέρνει την πρόσθετη ιδιωτική υγειονομική ασφάλιση κάνοντας  τους εργαζόμενους πελάτες στα γεράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, βάζοντας ουσιαστικά μπουρλότο σε ότι έχει απομείνει από την δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση, λόγω των αλλεπάλληλων αντιασφαλιστικών  νόμων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ κλπ.
4.     Η δήθεν διόρθωση υπαρκτών αδικιών που υπάρχουν λόγω του άρθρου 4 του κανονισμού ΔΕΗ εμποδίζοντας την μισθολογική εξέλιξη μεγάλου μέρους του προσωπικού.
5.     Η αποδέσμευση της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης από το εφάπαξ, που έτσι και αλλιώς έχει καταργηθεί από του ίδιους τους μνημονιακούς νόμους .
6.     Η διατήρηση ως έχει του ‘’τροφείου’’ που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπολογίζεται στο μισθολογικό κόστος όπως και κάθε άλλη παροχή σε είδος (Ιδιωτική Ασφάλιση) και πως θα είναι πετσοκομμένο αφού ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί για την ιδιωτική ασφάλιση.
Η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διοίκηση της ΔΕΗ   συμφώνησε σε αυτό το πλαίσιο το οποίο άλλωστε είναι  ανώδυνο και ανέξοδο, δείχνοντας μάλιστα <<γενναιοδωρία>>  επεκτείνοντας κατά ένα τα τερματικά κλιμάκια όλων των κατηγοριών χωρίς προϋποθέσεις, εκτός των ηλεκτρολόγων Τ4/Α που έχουν προσληφθεί μετά το 1990 και για να το πάρουν πρέπει να κατέχουν την νέα άδεια εγκαταστάτη που είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων να την αποκτήσουν, διατηρώντας έτσι τις αδικίες. Όλα αυτά όμως θα γίνουν σύμφωνα με τον νέο τρόπο αξιολόγησης (η οποία στη ΔΕΗ ισχύει ήδη από  1/1/2018) και τον νέο πειθαρχικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους, που σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι συνάδελφοι θα αξιολογούνται θετικά προκειμένου να εξελιχθούν μισθολογικά ενώ όλο και περισσότεροι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία του διευθυντικού δικαιώματος και με  διαδικασίες fast-track τιμωρούνται.


Το ψέμα της κυβέρνησης ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο αποδεικνύεται περίτρανα αφού συμφώνησε με την διοίκηση και την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ σε μία σύμβαση τριετούς διάρκειας η οποία δεσμεύεται από όλους τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων χρόνων και κυρίως τον νόμο 4024/2011  που καθορίζει το μισθολογικό κόστος στο 65% - 35%.
Συναδέλφισσες-οι.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Η συλλογική σύμβαση εργασίας που θα υπογραφεί θα πρέπει να περιλαμβάνει πραγματικές αυξήσεις για όλους, που θα καλύπτουν μέρος έστω των τεράστιων απωλειών που είχαμε από το 2010 μέχρι σήμερα.
Αυτό μόνο με έναν τρόπο μπορεί να γίνει, καταργώντας στην πράξη τον νόμο 4024/11 που καθορίζει το μισθολογικό κόστος στο 65%-35%  .
Προτείνουμε:
·        Ανάκτηση σήμερα κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο για όλους τους εργαζόμενους 
·        Άνοιγμα του χρονοεπιδόματος.
·        Διεύρυνση κατά ένα των τερματικών μισθολογικών κλιμακίων όλων των κατηγοριών χωρίς  προϋποθέσεις.
·        Ουσιαστική αντιμετώπιση των αδικιών του άρθρου 4 για όλες τις κατηγορίες χωρίς προαπαιτούμενα που βάζει το σχέδιο ΣΣΕ για τους ηλεκτρολόγους Τ4Α μετά το  1990.
·        Συλλογική Κλαδική Σύμβαση εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας, (ΔΕΗ-ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ-ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ)
·        Ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας στη εργασία για όλους τους εργαζόμενους και τους εργολαβικούς.
·        Όχι στις νέες μειώσεις (εκπλήξεις που μας ετοιμάζουν) με την σύνδεση του μισθού μας με τον νέο τρόπο αξιολόγησης.
·        Όχι στον νέο πειθαρχικό έλεγχο με την παράλληλη εκτόξευση του διευθυντικού δικαιώματος και της τρομοκρατίας.
·        Ναι στην αποδέσμευση της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης από το εφ’ άπαξ που μέχρι σήμερα οι διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ το χρησιμοποιούσαν σαν μέτρο πίεσης προκειμένου να κάνουν απολύσεις.
·        Ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει προκύψει με την ένταξη των Τ4Α του ΔΕΔΔΗΕ στα ΥΒΑΕ,  σύμφωνα με την πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Συναδέλφισσες-οι.
Τώρα είναι η ώρα να αμφισβητήσουμε και να συγκρουστούμε ουσιαστικά με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί και στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες από την Ε.Ε.
Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί  προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.    
Μόνο με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και καλά οργανωμένους αγώνες κάθε μορφής μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε, να αποτρέψουμε σήμερα την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, αύριο των υδροηλεκτρικών και του ΔΕΔΔΗΕ, να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχουμε ήδη στον ΑΔΜΗΕ.
Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε τους μισθούς μας, τα δικαιώματα μας.
Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα αγαθό για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.
Μόνο έτσι θα βρούμε συμμάχους χτίζοντας την μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που θα ανατρέψει αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ  ΣΥΜΒΑΣΗΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΜΑΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου