Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Σήμερα η teleconferance της ΔΕΗ για την απόσχιση των μονάδων - Σενάρια εξετάζει η ΓΕΝΟΠ για να τη μπλοκάρει

Γιώργος Φιντικάκης
Τηλεφωνικά και όχι μέσω Skype, λέγεται ότι θα γίνει η σημερινή τηλεδιάσκεψη των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο απόσχισης και πώλησης των μονάδων της.
Τα τηλέφωνά τους θα χτυπήσουν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, οπότε και θα συνδεθούν μεταξύ τους, ώστε να ακούσουν την εισήγηση του επικεφαλής της επιχείρησης Μ.Παναγιωτάκη, να συμφωνήσουν ή να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, και τελικά να ψηφίσουν επ' αυτής.
Τακτική που παρόμοιά της, δεν έχει ακολουθήσει ποτέ στο παρελθόν διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, και την οποία η ΓΕΝΟΠ εξετάζει εδώ και ημέρες πως
θα τη μπλοκάρει.
Δίχως να είναι σαφές με ποιό τρόπο μπορεί αυτό να συμβεί, εντούτοις το συνδικάτο δεν αποκλείει εκπλήξεις. Οπως η επί τόπου παρέμβαση σε μέλη του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι μικρά.
Υπό αυτή την έννοια η από εδώ και πέρα τακτική του θα περιλαμβάνει τόσο συμβατικές όσο και μη συμβατικές μεθόδους, με ένα στόχο. Να επιχειρεί, όπως και όπου αυτό είναι δυνατόν, να καθυστερεί την λήψη αποφάσεων, με σκοπό να "τρενάρει" όσο περισσότερο μπορεί την προκήρυξη του διαγωνισμού που βάσει χρονοδιαγράμματος τοποθετείται στις 31 Μαίου.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει από εδώ και πέρα να συνηθήσει σε συνεδριάσεις μέσω … τηλεδιασκέψεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνουν όλες όσες προγραμματίζονται από εδώ και στο εξής να γίνουν, όπως για παράδειγμα αυτή της 23ης Μαίου.
Τότε, θα πρέπει να εγκριθούν ξανά από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, τα σχέδια των όρων απόσχισης και οι σχετικές λογιστικές καταστάσεις, με πιο σημαντική την προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος του διαγωνισμού (express of interest).
Και πιθανότατα, μπλόκο της ΓΕΝΟΠ να δούμε και στις 26 Ιουνίου, όποτε και προγραμματίζεται να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ. Οπως και με τις συνεδριάσεις του ΔΣ, έτσι και τότε, οι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την έγκριση αφενός του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης, αφετέρου της δημιουργίας των καταστατικών και των Δ.Σ. των δύο νέων προς πώληση εταιρειών, όπως και τον ορισμό εκπροσώπων.
Κατενάτσιο
Βέβαια, το μόνο που καταφέρνει αυτή η τακτική, δεν είναι παρά να καθυστερεί τις διαδικασίες, και όχι να τις αποτρέπει, αφού απλώς μεταθέτει όλα τα χρονοδιαγράμματα προς τα πίσω. Αλλά και πάλι, διαφορετικό είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός στις 31 Μαίου, και διαφορετικό αυτό να συμβεί για παράδειγμα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Είναι πάντως προφανές ότι όσο περνά ο καιρός, η υπόθεση θα αποκτά όλο και πιο έντονα στοιχεία σουρρεαλισμού. Ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα τάσσεται υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης των μονάδων, οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι ιδιώτες θα στέλνουν με κάθε ευκαιρία μηνύματα πως δεν πρόκειται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και ενώ η ΓΕΝΟΠ θα δηλώνει αποφασισμένη να μπλοκάρει τη διαδικασία, τυχόν καθυστέρηση ή κύρηξη άγονου του διαγωνισμού, θα απειλεί να φέρει από την πίσω πόρτα, το θέμα των υδροηλεκτρικών.
Εφόσον τα μπλόκα της ΓΕΝΟΠ δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο πρώτος κύκλος επισοδείων στο σίριαλ της ΔΕΗ, θα κλείσει κάπου στα τέλη Ιουνίου.
Στις 26 Ιουνίου, προγραμματίζεται βάσει του αρχικού πλάνου να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ, και ελάχιστες ημέρες μετά, πρόκειται να υπογραφεί και η συμβολαιογραφική πράξη της απόσχισης καθώς και των νέων καταστατικών. Εν συνεχεία θα υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα στο ΥΠΕΝ, ενώ γύρω στις 30 Ιουνίου αναμένεται να έχει δοθεί και η έγκριση από το ΓΕΜΗ, όπως επίσης και να έχουν ιδρυθεί οι νέες προς πώληση θυγατρικές.
Ο δεύτερος κύκλος του σίριαλ, τοποθετείται κάπου προς τα τέλη του 2018. Τότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης των μονάδων, εφόσον υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, και το τίμημα υπερβεί την αποτίμηση.
Ο τρίτος κύκλος επισοδείων, θα ξεκινήσει αν και εφόσον ευοδωθεί ο διαγωνισμός, και οι νέοι ιδιοκτήτες εισέλθουν μέσα στις μονάδες. Η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει ότι δεν θα τους επιτρέψουν να τις λειτουργήσουν.
Εάν πάλι ο επικείμενος διαγωνισμός του Μαίου κηρυχθεί άγονος, το σενάριο θα γραφτεί διαφορετικά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάβουν δουλειά οι Βρυξέλλες, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, σύμμαχό της σε αυτή τη προσπάθεια θα έχει και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ενώ ας μη ξεχνάμε ότι ο παράγοντας πρόωρες εκλογές, μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό.


Αρχειοθήκη ιστολογίου