Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: Τα καλά αποτελέσματα, η Κωτσόβολος και η νέα συμφωνία


Με την αλλαγή στο management προ πέντε ετών, η ΔΕΗ βγήκε επιθετικά στο προσκήνιο και «αναμετρήθηκε» με τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καταφέρνοντας το 2021 να σηκώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας την τελευταία 15εία.

 ως πριν πέντε χρόνια αποτελούσε το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τη χώρα, παρουσιάζοντας ζημιές – βουνό, χάνοντας πελάτες, εγκλωβισμένη μέσα στη… μούχλα της πολιτικής – κομματικής και συνδικαλιστικής εξάρτησης και τοξικότητας.

Χθες, ανακοίνωσε την καλύτερη χρήση τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας, παρουσιάζοντας καθαρή κερδοφορία 485 εκατ. ευρώ, τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, σήμερα υπογράφει την εξαγορά της Κωτσόβολος, ενώ εντός της εβδομάδας πιθανότατα θα ανακοινώσει μια ακόμη καλή επιχειρηματική συμφωνία.

Ο λόγος για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ, η οποία πλέον έχει αλλάξει εντελώς πρόσωπο και προοπτική, αποτελώντας ένα θεαματικό turn around story δεσπόζοντας σε deals και εξαγορές, «παίζοντας» με ίσους όρους στη μεγάλη μάχη της ενεργειακής μετάβασης.

Με την αλλαγή στο management προ πέντε ετών, η ΔΕΗ βγήκε επιθετικά στο προσκήνιο και «αναμετρήθηκε» με τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καταφέρνοντας το 2021 να σηκώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας την τελευταία 15εία, καθώς αποκόμισε 1,35 δισ. ευρώ, ενώ βγήκε και στις αγορές με ομόλογα με δείκτες αειφορίας. Ήταν η πρώτη φορά που τότε έβγαινε η ΔΕΗ στις αγορές μετά από πολλά χρόνια αποκλεισμού.

Σήμερα οι υπογραφές για την Κωτσόβολος

Σήμερα στην Αθήνα θα «πέσουν» οι υπογραφές για την εξαγορά της Κωτσόβολος, με την αλυσίδα που διατηρεί 95 καταστήματα στα πιο κομβικά σημεία της χώρας να περνά στη ΔΕΗ, η οποία θα γίνει ο πέμπτος κατά σειρά ιδιοκτήτης μετά τον Παναγιώτη Κωτσόβολο, τον Μαρίνο Παράβολο, τη Fourlis και την Curry’s. Εύλογα η διοίκηση της Επιχείρησης θα ενημερώσει εκτενέστερα για τους στόχους, τις συνέργειες, αλλά και το πλάνο αξιοποίησης του μεγάλου brand στον τομέα της λιανικής που κουβαλάει η Κωτσόβολος.

Το έτος αφετηρίας αλλά και η μεγάλη ρευστότητα

Χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σε ενημέρωση 93 αναλυτών, επισήμανε μεταξύ άλλων πως η χρήση του 2023 θα είναι η αφετηρία για τη νέα εποχή της Επιχείρησης. Επισήμανε πως η στρατηγική της ΔΕΗ ξεκίνησε να αποδίδει, ενώ παρουσίασε τα ορόσημα που η εταιρεία πέτυχε το 2023 που της αλλάζουν την προοπτική. Συνάμα, έχοντας 2,6 δισ. ευρώ ρευστότητα και επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την ανάπτυξή της υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις τη διετία 2024-2026. Επίσης, επανέλαβε την εκτίμηση ότι τα κέρδη EBITDA του 2024 θα ανέλθουν στα 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Στάσσης επισήμανε στους αναλυτές πως η στρατηγική στόχευση της ΔΕΗ είναι να καταφέρνει να εξασφαλίζει κερδοφορία, ανεξάρτητα αν οι τιμές ενέργειας κινούνται ανοδικά ή πτωτικά.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κ. Στάσσης τόνισε πως «το 2023 ήταν άλλη μια κομβική χρονιά για τη ΔΕH με ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ολοκλήρωση μιας σημαντικής εξαγοράς που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επαναφέρουμε την διανομή μερίσματος μετά από μια δεκαετία ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019.

Έχουμε πλέον εξασφαλίσει σχεδόν το 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για την ισχύ σε ΑΠΕ το 2026, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υλοποίησης του πλάνου μας. Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την καθετοποιημένη θέση μας η οποία παρέχει ανθεκτικότητα στα αποτελέσματά μας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τις επενδύσεις μας στον τομέα των ΑΠΕ. Η στρατηγική που ακολουθούμε έχει αρχίσει να αποδίδει και είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίηση του πλάνου μας θα αυξήσει περαιτέρω την αξία για τους μετόχους, τους πελάτες μας και την κοινωνία».

Καθαρά κέρδη 485 εκατ. ευρώ, μέρισμα 0,25 ευρώ

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 485 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023 από ζημιές 9 εκατ. ευρώ το 2022. Επίσης, ανακοίνωσε μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 0,20 ευρώ. Η Επιχείρηση είχε να δώσει μέρισμα από το 2014.

Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 31,7% καθώς κατήλθε στα 7,7 δισ. ευρώ έναντι 11,25 δισ. ευρώ το 2022, μια εξέλιξη που ήρθε κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών στην ενέργεια.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 622 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 26 εκατ. το 2022, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας. Τα αποτελέσματα προ φόρων επηρεάστηκαν επίσης θετικά από το όφελος εξαγοράς ύψους 234 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε από την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, καταδεικνύοντας την ελκυστική αποτίμηση που πέτυχε η ΔΕΗ στη συναλλαγή.

Επιπλέον, στα κέρδη προ φόρων του 2023 περιλαμβάνεται το κέρδος ύψους 124 εκατ. από την πώληση πρώην λιγνιτικών περιοχών στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο καταγράφηκε στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου του 2023. Το 2022, τα αποτελέσματα προ φόρων επηρεάστηκαν θετικά κατά 198 εκατ., κυρίως λόγω της αντιστροφής της απομείωσης της επένδυσης στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V κατά 177 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκε το χρέος

Βεβαίως, μεγάλη αύξηση κατέγραψε το καθαρό χρέος για την Επιχείρηση, καθώς από τα 1,4 δισ. ευρώ το 2022, εκτοξεύτηκε στα 3,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, κάτι που οφείλεται κυρίως στις μεγάλες εξαγορές που έκανε και στις έκτακτες ανάγκες για κεφάλαια. Πάντως, ο δανεισμός παραμένει χαμηλότερα από το όριο που έχει θέσει το management της εταιρείας. Σημειώνεται πως οι επενδύσεις του 2023 ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,7 δισ. ευρώ το 2022.

Δραστηριότητα Εμπορίας

Το μέσο μερίδιο της ΔΕH στην αγορά προμήθειας στην Ελλάδα μειώθηκε σε 56,5% το 2023 από 62,4% το 2022. Στη Ρουμανία, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 5% το 2023, ενώ το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε σε 18%.

Παραγωγή

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μέσο μερίδιο της ΔΕH στην Ελλάδα μειώθηκε σε 39,1% το 2023 από 43,4% το 2022, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και από τις λιγνιτικές μονάδες λόγω της σταδιακής εξόδου της ΔΕH από το λιγνίτη. Στη Ρουμανία, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή από ΑΠΕ (αιολικά/ηλιακά) διαμορφώθηκε σε 14,1% παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα (που είχε η Enel) σε σχέση με το 2022 (13,5%).

Η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας συνεχίστηκε με μείωση της εγκατεστημένης ισχύος των λιγνιτικών μονάδων κατά 0,9GW, η οποία υπερκαλύφθηκε από την αύξηση της ισχύος σε ΑΠΕ κατά 1,1GW. Παράλληλα, η μείωση των εκπομπών CO2 (Scope 1) κατά 34% οδήγησε σε βελτίωση της έντασης εκπομπών CO2 σε 0,5 τόνους ανά παραγώμενη MWh από 0,66 τόνους ανά παραγώμενη MWh το 2022.

 

www.energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου