Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Καπέλο 500 εκατ. στα τιμολόγια ρεύματος λόγω ρευματοκλοπών


Μπορεί οι χονδρικές τιμές του ρεύματος να έπεσαν τον Μάρτιο, όμως οι λιανικές τιμές σύμφωνα με τα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι παρουσίασαν μικρή αύξηση. Πίσω από το φαινόμενο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, βρίσκεται το γεγονός ότι τα τιμολόγια του
τρέχοντος μηνός και των επόμενων, θα επιβαρυνθούν από το κόστος των ρευματοκλοπών και των τεχνικών απωλειών του δικτύου για το 2021 και το 2022, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάστηκε δύο χρόνια για να κάνει εκκαθάριση του σχετικού κόστους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο λογαριασμός που έλαβαν οι πάροχοι από το ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ κόστος που θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων.

Σημειώνεται ότι κανονικά τα τιμολόγια των παρόχων που ανακοινώνονται την πρώτη κάθε μήνα καθορίζονται με βάση τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Όμως αυτό δε συνέβη με τα τιμολόγια του Απριλίου και η αιτία για αυτό ήταν ότι λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα τιμολόγια , οι πάροχοι έλαβαν από το ΔΕΔΔΗΕ ειδοποίηση για το συντελεστή κανονικοποίησης όπως ονομάζονται τεχνικά οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου του 2022. Οι προμηθευτές για την κατάρτιση των τιμολογίων έχουν λάβει υπόψη τους έναν συντελεστή 13,54% για τις απώλειες της περιόδου 2021 – 2024 που έχει εγκρίνει για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ η ΡΑΑΕΥ από το 2020 βάσει μελέτης που της έχει υποβάλει ο διαχειριστής. Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν σε ενέργεια που καταναλώθηκε αλλά δεν τιμολογήθηκε γιατί αντιστοιχεί σε τεχνικές απώλειες του δικτύου κατά τη μεταφορά της και σε ρευματοκλοπές, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτες καθώς οι σχετικοί έλεγχοι παραμένουν ελλιπείς. 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από τα ειδοποιητήρια του ΔΕΔΔΗΕ , οι πάροχοι διαπίστωσαν ότι ο συντελεστής κανονικότητας αποκλίνει το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 3,28% σχεδόν διπλάσιος από την απόκλιση του αντίστοιχου συντελεστή του πρώτου εξαμήνου του 2021 που ήταν 1,72%. Το επιπλέον ποσό που υποτιμολογήθηκε για τα έτη 2021 και 2022 και θα πρέπει να ανακτηθεί φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση του συντελεστή κανονικοποίησης αποδίδεται από τους παρόχους αφενός στην αύξηση τεχνικών και μη τεχνικών (ρευματοκλοπών) απωλειών, αλλά και στην αδυναμία καταμέτρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ ενός σημαντικού αριθμού μετρητών, με αποτέλεσμα και το κόστος αυτής της ενέργειας να μεταφέρεται στους συνεπείς καταναλωτές.

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου