Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Αυξητικά κρούσματα ρευματοκλοπών εντοπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ

 


Γιώργος Φιντικάκης - energypress.gr

Σε μηνιαία καταμέτρηση έχει πλέον «περάσει» ένα στα τέσσερα ρολόγια πανελλαδικά, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, γεγονός που σημαίνει ότι για τους καταναλωτές αυτές τελειώνουν οι έναντι λογαριασμοί και στο εξής θα λαμβάνουν μόνο εκκαθαριστικούς.

Στις 3 αυτές εκατομμύρια παροχές, ακριβώς επειδή οι λογαριασμοί γίνονται εκκαθαριστικοί, σημαίνει ότι οι καταναλωτές αποκτούν τη δυνατότητα να επιλέξουν τιμολόγιο που να ανταποκρίνεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στις ανάγκες τους, γεγονός που με τη σειρά του θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Στα τέλη Μάρτιου, οι παροχές με μηνιαία καταμέτρηση ήταν περίπου 2 εκατομμύρια, μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν στα 3 εκατομμύρια, με πηγές του ΥΠΕΝ να εκτιμούν ότι είτε στα τέλη εξαμήνου, όπως είχε εκτιμήσει ο ΔΕΔΔΗΕ ή το αργότερο μετά το καλοκαίρι, θα έχει καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.

Σε μια συγκυρία όπου οι χρεώσεις στα περισσότερα τιμολόγια είναι κυμαινόμενες, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλώσεις κάθε μήνα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συχνά μέχρι σήμερα παρατηρούνταν το φαινόμενο, ειδικά αν ο εκκαθαριστικός συνέπιπτε με μήνα υψηλότερων τιμών και είχαν υποεκτιμηθεί οι καταναλώσεις των τριών προηγούμενων μηνών, η «φουσκωμένη» κατανάλωση να διογκώνει περαιτέρω τη συνολική χρέωση. Το τέλος των έναντι λογαριασμών γι’ αυτές τις τρεις εκατομμύρια παροχές πανελλαδικά και η έκδοση ενός και μόνο λογαριασμού σε μηνιαία βάση αλλάζει τη συγκεκριμένη εικόνα.

Ακριβώς επειδή «πυκνώνει» η συχνότητα των μετρήσεων, αυξάνονται, όπως λένε οι πληροφορίες, και τα περιστατικά ρευματοκλοπών που εντοπίζουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος προσεχώς θα είναι σε θέση να δώσει ακριβή ποσοτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάθε μήνα που περνάει με το νέο καθεστώς των μηνιαίων μετρήσεων, εντοπίζεται πολλαπλάσιος αριθμός από λαθροχειρίες, εξέλιξη αναμενόμενη, όταν ο τεχνικός επισκέπτεται μία παροχή κάθε τριάντα μέρες, αντί για 3 φορές το χρόνο (δηλαδή ανά 4μηνο), όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.

Οσο αυξάνεται ο έλεγχος πάνω στο ρολόι, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να εντοπιστεί αποσύνδεση εξαρτημάτων από το ρολόι, αλλοίωση ενδείξεων, τοποθέτηση κάποιου μεταλλικού αντικειμένου στο δίσκο ώστε αυτός να μην περιστρέφεται, πάγωμα ενδείξεων μετά από ψεκασμό με ειδικό σπρέι, όπως μερικές από τις πιο συνήθεις πρακτικές.

Τα πάντα φυσικά θα τελειώσουν με τους έξυπνους μετρητές μέσα σε κάθε σπίτι και επιχείρηση. Όταν ο κάθε καταναλωτής θα έχει εγκατεστημένο ένα ψηφιακό smart meter, που αφενός δύσκολα «πειράζεται», αφετέρου θα δίνει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού των παραβάσεων. Η οποιαδήποτε απόπειρα θα γίνεται αντιληπτή από το κέντρο τηλεδιαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ.

Το άλλο στοιχείο που εκτιμάται ότι θα σφίξει το κλοιό για τις ρευματοκλοπές και τα κυκλώματα που αποκομίζουν απ’ αυτές κέρδη -  πέρα από τις αυστηρότερες ποινές για τους ηλεκτρολόγους που εντοπίζονται να παρανομούν -  είναι όπως είχε γράψει το Energypress, η δυνατότητα διασταύρωσης των ΑΦΜ και των μετρητών, η οποία παρέχεται στον ΔΕΔΔΗΕ μέσω των στοιχείων από την ΑΑΔΕ.

Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα με το νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας για το Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων, όπως ισχύει για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, τις φορολογικές αρχές του εξωτερικού, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κ.ό.κ.

Τα στοιχεία θα τους χορηγούνται εντός του τελευταίου τριμήνου κάθε έτους, έπειτα από την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και θα αφορούν στα μεν φυσικά πρόσωπα, ΑΦΜ, ΔΟΥ υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όνομα, επώνυμο, ΤΚ, καθώς και τους αριθμούς παροχής που το φυσικό πρόσωπο δηλώνει, είτε ως κύριος του ακινήτου, είτε ως κάτοχος αυτού.

Στα δε, νομικά πρόσωπα, τα στοιχεία θα αφορούν ΑΦΜ, ΔΟΥ υποβολής της δήλωσης, επωνυμία, διακριτικό τίτλο, έδρα επιχείρησης, καθώς και τους αριθμούς παροχής που το νομικό πρόσωπο δηλώνει είτε ως κύριος του ακινήτου, είτε ως κάτοχος αυτού.

Αρχειοθήκη ιστολογίου