Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ο ανοιχτός δρόμος για 5,5GW ΑΠΕ και οι συμφωνίες-κλειδί

 (Αναδημοσίευση από το capital.gr)

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ο ανοιχτός δρόμος για 5,5GW ΑΠΕ και οι συμφωνίες-κλειδί

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ακόμη ένα σημαντικό έργο πράσινης ενέργειας βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες υπό κατασκευή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δ. Μακεδονία, με την εταιρεία να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. Στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι μέχρι το 2026 να φτάσει τα 5,5GW έργων ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη σε φάση κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή σχεδόν 3GW, που θα προστεθούν στο 1,5GW που είναι σήμερα σε λειτουργία. 

Πιο αναλυτικά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο "Ακρινή", που ξεκίνησε να κατασκευάζεται την προηγούμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο "Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα" ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη. Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ της μειώνοντας τους λιγνίτες και ταυτόχρονα αυξάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα το 2023 η εταιρεία αύξησε κατά 2% την εγκατεστημένη ισχύ της από τα 10,5 στα 10,7GW προσθέτοντας 1,1GW ΑΠΕ ενώ μειώθηκαν κατά 900MW οι λιγνίτες εν λειτουργία. 

-Την περασμένη χρονιά προστέθηκαν μεταξύ άλλων έξι μεγάλα πρότζεκτ ισχύος περίπου 0,5GW και συγκεκριμένα:
-Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Ηλιακό Βέλος 1 ισχύος 200MW  στην Πτολεμαΐδα 
-Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Αρκαδικός Ήλιος 1 – 2 ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη
-Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Solarlab ισχύος 159MW στην Πτολεμαΐδα
-Το αιολικό πρότζεκ Αέρας Μουζάκι ισχύος 27,6MW στην Καρδίτσα
-Το μικρό υδροηλεκτρικό Μακροχώρι 2 ισχύος 5MW στην Πέλλα
-Το αιολικό πρότζεκτ Κουκούλι ισχύος 13,2MW στην Πτολεμαΐδα

Τα κυριότερα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή είναι: 

-Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Πτολεμαΐδα ισχύος 550MW + 171MW 
-Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Αμύνταιο ισχύος 210MW+280MW+450MW
-Το αιολικό πάρκο Δούκας στην Πτολεμαΐδα ισχύος 26MW

Σημαντικές συμφωνίες

Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά και ενισχύουν το χαρτοφυλάκιό της με νέα έργα σε διάφορες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα οι συμφωνίες του προηγούμενου διαστήματος είναι οι ακόλουθες:

Η συμφωνία με την Ιντρακάτ μέσω της οποίας η ΔΕΗ απέκτησε έξι έργα ΠΑΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 164MW Ταυτόχρονα, η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισήλθε ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις με επιπρόσθετα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Η συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου, με την οποία η ΔΕΗ εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας Θρακική Αιολική 1 που διαθέτει άδεια παραγωγής για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 216MW στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. 

Η συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς, μέσω της οποίας η ΔΕΗ εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ σε λειτουργία ισχύος 46MW (44MW αιολικά και 2MW φωτοβολταϊκά)

Τούτων δοθέντων, το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 1,5GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία καθώς και 3,2GW μεγάλα υδροηλεκτρικά. Ο στόχος για το 2026 είναι η εταιρεία να φτάσει τα 5,5GW ΑΠΕ και τα 3,4GW μεγάλων υδροηλεκτρικών. 
Αυτό θα συμβεί με την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας:

-1,8GW έργων υπό κατασκευή
-1GW έργων έτοιμα για κατασκευή
-0,7GW σε διαδικασία δημοπράτησης
-0,6GW σε φάση εξασφάλισης αδειών και μελετών 

Αρχειοθήκη ιστολογίου