Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Η επέκταση των δικτύων δε θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές

 

Μάνος: Η επέκταση των δικτύων δε θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές

Στην ανάγκη επέκτασης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να παίξουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια, εστίασε ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενος στους στόχους μείωσης των εκπομπών και διείσδυσης ΑΠΕ, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις στην εξισορρόπηση, καθώς δημιουργείται στοχαστικότητα στην αγορά και γι’ αυτό χρειαζόμαστε κατά τουλάχιστον 10% διείσδυση της αποθήκευσης. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι συνδέσεις στο δίκτυο του Διαχειριστή αυξήθηκαν κατά 3μιση φορές.

Όπως υπογράμμισε, τα δίκτυα θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή του εξηλεκτρισμού, μιλώντας για ανάπτυξη σε διπλάσια έως και τετραπλάσια μεγέθη. «Η διανομή χρειάζεται τις διπλάσιες επενδύσεις από τη μεταφορά», πρόσθεσε αναφορικά με τις ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ταυτόχρονα θα χρειαστούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο μέχρι το 2030.

Σχετικά με τη συζήτηση για επικείμενη αύξηση των τελών σύνδεσης, ο κ. Μάνος σημείωσε κατηγορηματικά ότι η ανάπτυξη των δικτύων θα φέρει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, καθώς σε βάθος χρόνου δε θα αυξήσει, αντίθετα θα μειώσει το τελικό κόστος ενέργειας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου