Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης το 2021

 
Την επίσπευση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διαδύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021 ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ η ολομέλεια της ΡΑΕ στην τελευταία συνεδρίασή της, κατά την οποία ενέκρινε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου μετοφοράς του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2017 -2026.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, για την πρώτη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης, η ΡΑΕ αποφάσισε να κατασκευαστεί όπως προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, ενώ για τη δεύτερη, Φάση ΙΙ, η
Ρυθμιστική Αρχή ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να αρχίσει από φέτος την εκπόνηση της μελέτης βυθού και να επισπευστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, το οποίο εντάσσεται στα έργα της πρώτη τριετίας.
Σκοπός είναι η Φάση ΙΙ του έργου να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του 2021 και στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ καλείται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μειωθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής. Παράλληλα θα πρέπει να διευρευνήσει και τις συνέργειες και τις συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου - Ελλάδος, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τον καταναλωτή.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ΡΑΕ στο έργο είναι επίσης ότι ζητά να χαρακτηριστεί ως 'Eργο Μείζονος Σημασίας, με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Μεταφοράς και έργου γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Σε σχέση με τη διασύνδεση των Κυκλάδων η ΡΑΕ καλεί τον ΑΔΜΗΕ να εξετάσει από κοινού με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) την αναγκαιότητα επίσπευης της ολοκληρωσης της Γ' Φάσης του έργου, εκπονώντας μελέτη κόστους -οφέλους, που θα λαμβάνει υπόψη τις διασυνδέσεις των άλλων νησιών των Κυκλάδων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου