Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Γνωστή εταιρεία της Ρόδου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την τακτική διαδικασία προσέφυγε ανώνυμη εταιρεία της Ρόδου, που λειτουργεί πολυκαταστήματα, κατά της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ με αναγνωριστική αγωγή ανυπαρξίας απαιτήσεως και καταψηφιστική αποζημιώσεως από αδικοπραξία και χρηματικής ικανοποίησης από ηθική βλάβη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Δημοκρατική", η επιχείρηση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πλέον υγιείς στο είδος της στη Δωδεκάνησο. Σε κατάστημά της στη Ρόδο, συγκεκριμένα, που ηλεκτροδοτείται από το έτος 1992, η κατανάλωση της ενέργειας καταμετράται σε μετρητή ..
ευρισκόμενο σε εξωτερικό χώρο και δη εντός μεταλλικού κιβωτίου, το οποίο είναι σφραγισμένο με κλειδαριά (λουκέτο), της οποίας τα κλειδιά διατηρούν μόνο υπάλληλοι των αντιδίκων της, αλλά, επιπροσθέτως και κατά κύριο λόγο, με ειδική σφραγίδα της Δ.Ε.Η., η οποία δεν μπορεί να παραβιασθεί από κανέναν χωρίς να διαρρηχθεί (ήτοι να σπάσει). 
Την ως άνω σφραγίδα, κάθε φορά που οι υπάλληλοι αρχικώς της Δ.Ε.Η. και ήδη της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. προβαίνουν σε ελέγχους των μετρητών της ως άνω επιχειρήσεώς τη σπάνε και στη συνέχεια τοποθετούν νέα στη θέση της. Καθ’ όλη τη διάρκεια, εξάλλου, της λειτουργίας του καταστήματος από το έτος 1992 και μέχρι και σήμερα, γίνονται τακτικότατα και σε μηνιαία βάση έλεγχοι από τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. στο μεταλλικό κιβώτιο, όπου κατά τα προεκτεθέντα ευρίσκονται οι μετρητές ρεύματος, χωρίς ουδέποτε οι εκπρόσωποι της επιχειρήσεώς να τους έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση και χωρίς να έχει διαπιστωθεί ποτέ η παραμικρή παράβαση. Περαιτέρω δε, κατά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2010 και μέχρι σήμερα, έχουν αλλαχθεί και αντικατασταθεί με νεωτέρους οι μετρητές καταναλώσεως ηλεκτρικής ενεργείας στο κατάστημα, χωρίς να διαπιστωθεί ποτέ η παραμικρή επέμβαση σε αυτούς.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τον Οκτώβριο του 2015 κοινοποιήθηκαν στην επιχείρησή έγγραφα της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., με τα οποία ενημέρωνε ότι υπήρξε παρέμβαση στον μετρητή και ο λογαριασμός που ακολούθησε ήταν ύψους 601.182,00 €, εκ του οποίου το ποσό των 534.077,48 € είχε αιτιολογία «διάφορες χρεώσεις/πιστώσεις» και το ποσό των 57.192,52 € αποτελούσε τον αναλογούντα σ’ αυτό Φ.Π.Α. χωρίς καμία ανάλυση του τρόπου υπολογισμού ούτε οποιαδήποτε αναφορά σε τι αφορούσαν. Ειρήσθω δε εν παρόδω ότι στο ανωτέρω ποσό των 534.077,48 € συμπεριλαμβάνονταν και τόκοι υπερημερίας ύψους 89.575,25 €, χωρίς όμως να αναφέρεται από πότε καταλογίστηκαν και σε ποίο χρονικό διάστημα αναφέρονται. Στα πλαίσια της δικαστικής αντιδικίας που ακολούθησε, η εταιρεία τονίζει ότι από στοιχεία που προσκόμισαν οι αντίδικοι προέκυψε με γυμνό μάτι ότι δεν υπήρχε καμία κόλλα/βερνίκι ή οποιαδήποτε άλλη ουσία πάνω στο μετρητή!!! Επίσης, πουθενά δε φαινόταν ο αριθμός του εν λόγω μετρητή, ώστε να μπορούν να ελέγξουν, εάν επρόκειτο πράγματι για εκείνον της επιχειρήσεώς.
Η εταιρεία τονίζει ότι η συμπεριφορά των αντιδίκων της υπήρξε προσβλητική και υποτιμητική απέναντί της. Υποστηρίζει μάλιστα, προσκομίζοντας σχετικά στοιχεία ότι οι αντίδικοι της Δ.Ε.Η. και οι Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. έχουν υπολογίσει με παντελώς διαφορετικό μεταξύ τους τρόπο την υποτιθέμενη «διαφυγούσα ενέργεια» από τον μετρητή της επιχείρησης. Μάλιστα, η πρώτη εξ αυτών Δ.Ε.Η., στις ανωτέρω αναφερόμενες επιστολές της, ισχυρίζεται ότι υπήρχε πλήρης απώλεια της καταναλωθείσας ενέργειας, ενώ η δευτέρα εξ αυτών Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. αναφερόταν σε απώλεια των δύο τρίτων αυτής. Επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια κανενός απολύτως «ελέγχου» που υποτίθεται ότι διενεργήθηκαν είτε στις 19-6-2015 είτε στις 3-6-2015 ενώ ισχυρίζονται ότι η ρευματοκλοπή που τους αποδίδεται έγινε σε έλεγχο μετρητή, που είχε αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με άλλον στην επιχείρηση από τις 25-8-2014!
Η εταιρεία ζητά με την αγωγή της να αναγνωριστεί ότι δεν τέλεσε ποτέ καμία «ρευματοκλοπή» εις βάρος των αντιδίκων καθώς και ότι δεν οφείλει κανένα χρηματικό ποσό από την αιτία αυτή. Όλως δε επικουρικώς να αναγνωριστεί ότι η όποια τυχόν οφειλή της δεν μπορεί να αφορά σε διάστημα προ της 21-1-2015 και σε ποσό μεγαλύτερο των 23.706,50 €, έτι δε επικουρικότερον, σε διάστημα προ της 25-8-2014 και σε ποσό ανώτερο των 46.112,88 €, έτι δε περαιτέρω επικουρικότερον σε χρονικό διάστημα προ της 1-6-2013 και να υπερβαίνει το ποσό των 151.791,26 €.
Επίσης:
- Να αναγνωριστεί ότι οι αντίδικοι παρανόμως αιτούνται να τους καταβάλει χρηματικά ποσά για διόρθωση ποσών λογαριασμών καταναλώσεως ηλεκτρικής ενεργείας, ανερχόμενα συνολικώς στο ποσό των 601.182,00 €, στο οποίο μάλιστα περιλαμβάνονται ανύπαρκτοι τόκοι υπερημερίας καθώς και τέλη ΕΤΜΕΑΡ και ΑΠΕ.
- Να υποχρεωθεί να της επιστρέψει το χρηματικό ποσό των 100.896 € που της κατέβαλε χωρίς να οφείλει και να διαταχθεί η καταδίκη τους στην χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη στο ποσό των 150.000 ευρώ.

http://energypress.gr/news/gnosti-etaireia-tis-rodoy-prosefyge-sti-dikaiosyni-kata-dei-kai-deddie

Αρχειοθήκη ιστολογίου