Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Χοντρό ψαλίδι του ΑΔΜΗΕ στη διακοψιμότητα, έντονος προβληματισμός για τη βιομηχανία

Χρήστος Στεφάνου
Το μέτρο της διακοψιμότητας, αν και αναγκαίο με βάση τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος, αποτέλεσε ένα από τα βασικά κυβερνητικά επιχειρήματα στο πλαίσιο της συζήτησης για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας. Άλλωστε μπορεί η διακοψιμότητα να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο δεν παύει να φέρνει μια οικονομική ανάσα στη βαριά ενεργοβόρο βιομηχανία, η οποία προσφέροντας τις υπηρεσίες που της ζητεί ο διαχειριστής, ουσιαστικά οδηγείται σε περιορισμό του ενεργειακού της κόστους.
Προτού λοιπόν στεγνώσει το μελάνι από τις κυβερνητικές αποφάσεις για την
υλοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας, η προκήρυξη της νέας δημοπρασίας από τον ΑΔΜΗΕ ήδη προκαλεί έντονο σκεπτικισμό στη βιομηχανία, η οποία είδε τις προς δημοπράτηση ποσότητες για τις δύο υπηρεσίες να περιορίζονται σε ποσοστό άνω του 27%. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προκήρυξη του ΑΔΜΗΕ η διακοπτόμενη ισχύς και για τις δύο υπηρεσίες έχει μειωθεί κατά 450MW καθώς από 1650MW στη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης θα βγουν 1200MW.
Συγκεκριμένα για την υπηρεσία διακοπτόμενου φορτίου 1 θα διατεθούν 550MW (από 750MW που είχαν διατεθεί το Μάιο) ενώ στην υπηρεσία διακοπτόμενου φορτίου 2 θα διατεθούν 650 ΜW (από 900MW το Μάιο).
Σημειώνεται ότι οι εγγεγραμμένοι για τις δύο υπηρεσίες φτάνουν τα 1950MW (850MW στην ΥΔΦ1 και 1100 στην ΥΔΦ2).
Χθες πάντως ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε μια λίστα με 4 συμμετέχοντες και των δύο υπηρεσιών, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις (ότι το διακοπτόμενο φορτίο εξαμήνου είναι μικρότερο από το 20% του μέγιστου προσφερόμενου φορτίου).
Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του ΑΔΜΗΕ η μείωση στις προσφερόμενες ποσότητες γίνεται λόγω μειωμένων φορτίων του συστήματος.
Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει και άλλη αλλαγή, αφού οι δημοπρασίες της επόμενης εβδομάδας είναι 3μηνες από 5μηνες, ενώ τα φορτία που θα δοθούν φτάνουν μέχρι και το Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία εμφανίζονται πλέον οι μεγαλύτερες αιχμές του συστήματος.

 http://energypress.gr


Αρχειοθήκη ιστολογίου