Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σε θέση μάχης οι ιδιώτες πάροχοι ενόψει ΝΟΜΕ - Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς

Χρήστος Στεφάνου
Η πρώτη γεύση είχε δοθεί από τον επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου στο πλαίσιο της ημερίδας της ΡΑΕ για τα ΝΟΜΕ, όταν ανακοινώθηκε ότι το μερίδιο της ΔΕΗ έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 90%. Πράγματι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες η ΔΕΗ έπεσε τον Αύγουστο στο 89,93%, με την κατάταξη των εταιρειών να παραμένει εν πολλοίς η ίδια ως προς τους όγκους της κατανάλωσης (καθώς με βάση τον αριθμό των μετρητών υπάρχουν διαφοροποιήσεις).
Πάντως ανεξάρτητα από τα μερίδια που έχουν ήδη εξασφαλίσει οι επτά
ανεξάρτητοι πάροχοι, γεγονός παραμένει ότι η αγορά του ηλεκτρισμού κινείται αυτήν την περίοδο σε ρυθμούς ΝΟΜΕ. Πέρα από κάποιες προτάσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τη διαδικασία που επελέγη, γεγονός παραμένει ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι παίκτες ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους και εξετάζουν τα σενάρια για τα τιμολόγια της επόμενης ημέρας, με βάση τις τιμές που θα προκύψουν από τις δημοπρασίες.
Τα πάντα βεβαίως θα εξαρτηθούν από την τιμή, αφού σε περίπτωση που αυτή «ξεφύγει» τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι δημοπρασίες να μη φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ πάντως έχουμε και μια άλλη παράμετρο που ίσως να παίξει καθοριστικό ρόλο και οι παίκτες να είναι σχετικά συγκρατημένοι τουλάχιστον στην πρώτη δημοπρασία των 150 +200MW. Ο λόγος για την τιμή των ρύπων που στην πρώτη δημοπρασία καθορίστηκε στα 12,71 ευρώ (υπολογισμένο με τιμή δικαιωμάτων στα 8,47 ευρώ ο τόνος) που σημαίνει ότι καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων βρίσκονται αυτήν την περίοδο στα  4,41 ευρώ ο τόνος , μόνο από το τέλος CO2, θα προκύψει τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας αρκετά χαμηλότερα κατά τη δημοπρασία του Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα δώσουν τη δυνατότητα στους παρόχους να σχεδιάσουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα, με επιλογές για τους καταναλωτές για μια πιο ευρεία γκάμα πελατών, ιδιαίτερα στη χαμηλή τάση. Υπό αυτήν την έννοια τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ ετοιμάζεται και νέος γύρος προωθητικών ενεργειών, προκειμένου να υποστηριχθούν τα νέα προϊόντα που θα λανσαριστούν.
Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος αφορά στις ποσότητες και εδώ στην αγορά εκφράζονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη υπολογίζει ότι τα μερίδια που κατέχουν σήμερα οι εκτός ΔΕΗ παίκτες, ήτοι 10% της αγοράς μεταφράζονται σε αντίστοιχη ισχύ της τάξης των 600 MW που σημαίνει ότι η προς δημοπράτηση ποσότητες υπολείπονται των αναγκών. Η δεύτερη προσέγγιση εκτιμά ότι τα συνολικά 350MW που βγαίνουν στην πρώτη δημοπρασία αποτελούν μια ποσότητα ικανή για να ικανοποιηθούν οι παίκτες της αγοράς και δημιουργεί προοπτικές αντικειμενικά αφού επιτυγχάνεται ο στόχος και οι ιδιώτες πάροχοι αποκτούν πρόσβαση στο φθηνό μείγμα παραγωγής των νερών και του λιγνίτη, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλειστικότητα της ΔΕΗ.
Τα μερίδια
Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ συγκεντρώνει το 59,98% στην Χαμηλή Τάση, το 18,91% στη Μέση και το 10,94% στην Υψηλή. Οι εναλλακτικοί πάροχοι διαθέτουν πλέον ποσοστό 10,17% στην προμήθεια.
Πιο αναλυτικά, οι επτά μεγαλύτεροι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι είχαν τα εξής ποσοστά κατά το εξεταζόμενο διάστημα:
ΗΡΩΝ: 2,73% (με ποσοστό 0,78% στη χαμηλή τάση, υψηλότερο ποσοστό 1,94% στη Μέση και μόλις 0,01% στην Υψηλή, προφανώς από ιδιοκατανάλωση)
PROTERGIA: 2,54% (με ποσοστό 0,68% στη χαμηλή τάση και ποσοστό 1,86% στη Μέση)
ELPEDISON: 2,16% (με 0,01% στην υψηλή τάση, 1,04% στη χαμηλή τάση και 1,11% στη Μέση)
NRG Trading: 0,84% (με 0,21% στη χαμηλή τάση και μεγαλύτερο ποσοστό 0,63% στη Μέση)
WATT + VOLT: 0,58% (με το κύριο ποσοστό της 0,51% στη χαμηλή τάση και μόλις 0,07% στη Μέση)
VOLTERRA: 0,60% (όλο το ποσοστό της είναι στη μέση τάση)
GREEN: 0,44% (με το 0,22% στη χαμηλή τάση και 0,22% στη μέση τάση).

www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου