Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Εντατικοί έλεγχοι από τον ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπές


«Πειραγμένα» ρολόγια που μένουν… ακίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούν καθημερινότητα για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Στα χρόνια της κρίσης το φαινόμενο αποκτά τεράστιες διαστάσεις και φυσικά, είναι υπαρκτό και στην Αμαλιάδα.
Όπως δηλώνει στην Αμαλιάδα-News ο προϊστάμενος  του Πρακτορείου ΔΕΔΔΗΕ Αμαλιάδας, κ Ηλίας Τζιάρος, τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί περίπου 100 κρούσματα ρευματοκλοπής στην πόλη μας. Τα συνεργεία  του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν συνεχείς  ελέγχους και στην Αμαλιάδα για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα ρευματοκλοπής, τα οποία όχι μόνο ζημιώνουν τη ΔΕΗ και τους συνεπείς καταναλωτές, αλλά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Όσο για τους τρόπους που τα ρολόγια της ΔΕΗ «σταματούν» από τις παρεμβάσεις των επιτηδείων, ο κ  Τζιάρος επισημαίνει ότι ο πλέον συχνός είναι η παραβίαση
του μετρητή και οι ανάλογες εσωτερικές παρεμβάσεις..
Ο ΔΕΔΔΗΕ ελέγχει όσα ρολόγια δεν παρουσιάζουν κινητικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα μας λέει ο κ. Τζιάρος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το κριτήριο, χωρίς, όμως, να σημαίνει ότι όλες οι περιπτώσεις αφορούν σε ρευματοκλοπές, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που φεύγουν, αλλάζουν κατοικία, ξενοικιάζουν τα σπίτια τους. κλπ.
Και τι γίνεται όταν ο…νοικοκύρης βρει τον κλέφτη; Ο τελευταίος καλείται να πληρώσει τις κιλοβατώρες που, κατ΄εκτίμηση της ΔΕΗ, δαπάνησε, ενώ,  παράλληλα, διώκεται και ποινικά επισημαίνει ο προϊστάμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην πόλη μας
Κατακόρυφη αύξηση στα χρόνια της κρίσης
Οι περιπτώσεις ρευματοκλοπών που εντόπισε ο ΔΕΔΔΗΕ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς κάθε άλλο παρά «μεταφράζονται» σε σημάδια ύφεσης του φαινομένου, αφού μέσα στο πρώτο δίμηνο η εταιρεία εντόπισε περίπου 1.500 κρούσματα. Ένα νούμερο που, αν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα όλο το 2016, θα σημαίνει πως η χρονιά θα «κλείσει» με 9.000 εντοπισμένες ρευματοκλοπές, δηλαδή κοντά στις περίπου 8.500 που καταγράφηκαν το 2015.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο αριθμός των εντοπισμένων κρουσμάτων δεν αρκεί από μόνος του για να βγουν σαφή συμπεράσματα για τις διαστάσεις του φαινομένου, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ πιο εντατικοί οι έλεγχοι των συνεργείων του σε όλη την Ελλάδα. Με δεδομένο ωστόσο πως το 2008 είχαν βρεθεί 700 περιπτώσεις ρευματοκλοπών, ενώ το αντίστοιχο νούμερο άγγιξε πέρυσι τις 8.500, είναι βέβαιο πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την εποχή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, το 2008, πριν από την κρίση, τα καταγεγραμμένα περιστατικά ήταν 733. Το 2009 υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 1.933, το 2010 τα 2.569, το 2011 τα 3.226, το 2012 τα 4.370 και το 2013 εκτοξεύθηκαν στα 8.429. Μόνο το 2014 διαφάνηκε μια πτωτική τάση καθώς καταγράφηκαν περί τα 6.650 περιστατικά.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αυξάνει συνεχώς τον ρυθμό των ελέγχων κατ’ αρχάς επειδή, όπως έχουν κατά καιρούς επισημάνει άνθρωποι της εταιρείας, ο κόσμος συχνά δεν αντιλαμβάνεται πως τέτοιου είδους παρανομίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, αφού βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με την εταιρεία, εξίσου σημαντικό είναι πως πρόκειται για μία συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον του κοινωνικού συνόλου, αφού τελικά οι συνεπείς καταναλωτές επωμίζονται τα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν πληρώθηκε.
Tα 7 τρικ που μπλοκάρουν τους μετρητές της ΔΕΗ
Μαγνήτες, άγκιστρα, σπρέι και ειδικά λαμάκια επιστρατεύουν ιδιώτες και επιχειρήσεις προκειμένου να «τρελάνουν» τους μετρητές της ΔΕΗ και να γλιτώσουν εκατομμύρια με τη μέθοδο της ρευματοκλοπής.
Η ευρηματικότητα των παρανομούντων είναι αστείρευτη, αφού τα όσα ανακαλύπτουν κατά καιρούς τα συνεργεία της ΔΕΗ ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Η κυριότερη μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η επιβράδυνση της ροής του μετρητή με αφαίρεση κάποιων εξαρτημάτων του και κατά συνέπεια η αλλοίωση των ενδείξεων. Με τη μέθοδο αυτή δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα ο δράστης, αφού ο μετρητής δουλεύει και απλώς καταγράφει μειωμένη κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο «τολμηροί» που μηχανεύονται διάφορα κόλπα, ακινητοποιώντας τη ροδέλα μέτρησης, ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ρεύματος.
Ταρίφα 200 ευρώ
Τα επτά συνήθη «τρικ» που προτείνουν στους ενδιαφερόμενους «έμπειροι» ηλεκτρολόγοι (με αντίτιμο που ξεκινά από 200 ευρώ) είναι τα ακόλουθα:
• Πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή, χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση. Συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, οι δράστες καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ.
• Αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή, επιβραδύνοντας την ταχύτητα κίνησής του. Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη μέθοδο ρευματοκλοπής, που γίνεται μόνο από ηλεκτρολόγους και δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί παρά μόνο εάν υπάρξει καταγγελία.
• Τρύπημα του ρολογιού από το πλάι με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με ένα καρφί ή ξυλάκι, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην καταγράφει ο μετρητής.
• Τοποθέτηση ειδικών μαγνητών που ακινητοποιούν την κλασική ροδέλα του μετρητή του ρολογιού, με αποτέλεσμα αυτός να μη γράφει μονάδες και να μην υπάρχει επιπλέον χρέωση στον λογαριασμό.
• Ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.
• Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
• Ιδιαίτερα δημοφιλής στην επαρχία και ειδικά στις αγροτικές περιοχές είναι η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολόνες της ΔΕΗ.

 Η παράνομη τροφοδότηση αυτού του τύπου είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ δύσκολα εντοπίζεται από τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και η γεωμετρική αύξηση των περιστατικών λειτουργούν υπέρ των παραβατών.

(amaliadanews.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου