Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Λαφαζάνης: Αποικιακή η συμφωνία ΔΕΗ-CMEK

Μέγα σκάνδαλο χαρακτηρίζει, σε δήλωσή του, ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνης τη συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEK, καθώς συνιστά «αποικιακή σύμβαση που εγκαινιάζει την παράδοση της ηλεκτροπαραγωγικής βάσης της χώρας σε ξένα και εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα» και τονίζει: «Αυτό που ο Αλ. Τσίπρας θρασύτατα ονομάζει κινέζικη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψήφος διάλυσης της ΔΕΗ και αποικιοποίησης της χώρας».
Συγκεκριμένα ο Παν. Λαφαζάνης δήλωσε:
«Είναι θλιβερό και κατάντημα για τον τόπο να χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της
χώρας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μια κινέζικη επιχειρηματική κίνηση μέσω της οποίας ανοίγεται ο δρόμος για τον τεμαχισμό, την συρρίκνωση, την εκχώρηση και τη διάλυση της ΔΕΗ.
Το μνημόνιο που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη κινεζική κατασκευαστική εταιρεία CMEK αποτελεί μέγα σκάνδαλο και συνιστά μια καθ’ ολοκληρία αποικιακή σύμβαση που εγκαινιάζει την παράδοση της ηλεκτροπαραγωγικής βάσης της χώρας σε ξένα και εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα.
Με αυτές τις νεοαποικιακές συμβάσεις και στο όνομα της κατασκευής νέων λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ θα εκχωρεί λειτουργούσες ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες και εγκεκριμένες αδειοδοτήσεις της για την κατασκευή νέων μονάδων, σε εταιρικά σχήματα, όπως αυτό που προωθείται με την Κινέζικη CMEK και με εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα, έναντι μιας μειοψηφικότατης δικής της συμμετοχής στην εταιρική σύμπραξη.
Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ θα εκχωρεί σταδιακά τις μονάδες της σε συμπράξεις με τρίτους, με την ίδια σε οικτρή μειοψηφία, σε αυτές τις συμπράξεις, ενώ, παράλληλα, με το απαράδεκτο σύστημα των δημοπρατήσεων ΝΟΜΕ, που έχει αποφασιστεί, θα εκχωρεί, άκουσον- άκουσον, σε τιμή κάτω του κόστους και σε ποσοστό μέχρι 50%, την φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στους ανταγωνιστές της. Και αυτά, αφού, ως γνωστόν, έχει προηγηθεί και η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που απέφερε στην τελευταία σίγουρα κέρδη, με σκοπό το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.
Έχουμε ενώπιόν μας το πιο τέλειο και απροσχημάτιστο εγκληματικό μνημονιακό σχέδιο σε βάρος της ΔΕΗ, που οδηγεί ταχύτατα στην συρρίκνωση, στην απαξίωση, στον τεμαχισμό και στην διάλυση του ενεργειακού γίγαντα της χώρας, τον οποίο πάνε να καταντήσουν μουσειακό είδος.
Αυτό το μέγα σκάνδαλο, σε βάρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ και κυρίως σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και του λαού μας, που συντελείται κάτω από ένα περίτεχνο πέπλο σιωπής όλων των συστημικών μνημονιακών κομμάτων και των συνδικαλιστικών παραρτημάτων τους, δεν πρέπει να περάσει και μπορεί να αποκαλυφθεί και να ματαιωθεί με την λαϊκή αντίσταση και με ενωτικούς λαϊκούς αγώνες.
Αυτό που ο Αλ. Τσίπρας θρασύτατα ονομάζει κινέζικη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψήφος διάλυσης της ΔΕΗ και αποικιοποίησης της χώρας».

 http://energypress.gr/news/lafazanis-apoikiaki-i-symfonia-dei-cmek

Αρχειοθήκη ιστολογίου