Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΡΑΕ: Διαβούλευση για την μεθοδολογία της "νέας" χρέωσης των προμηθευτών ρεύματος

Η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ για την μεθοδολογία χρέωσης στους εκπροσώπους φορτίου, όπως ακριβώς υποβλήθηκε στη ΡΑΕ με το υπ’ αριθμ.Ι-211121/16.09.2016 έγγραφο. Θα ακολουθήσει, σε πολύ σύντομο χρόνο, η δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και των αριθμητικών τιμών των παραμέτρων της μεθοδολογίας που προβλέπονται στις ως άνω διατάξεις νόμου, κατόπιν της σχετικής εισήγησης των αρμοδίων Διαχειριστών.
Όπως αναφέρεται σε απόφαση της Αρχής:
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπερίπτωση (ββ) της περίπτωσης (α) της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του νόμου 4414/2016 (ΦΕΚ Α΄149/9.8.2016) έσοδο του Υπολογαριασμού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Διασυνδεδεμένου
Συστήματος και Δικτύου είναι, μεταξύ άλλων, και «(ββ) Τα έσοδα από τη χρέωση που επιβάλλεται σε κάθε εκπρόσωπο φορτίου για το σύνολο της ενέργειας που απορροφά στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το μέρος που αντιστοιχεί στην ενέργεια που παρέχεται σε όλους τους καταναλωτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Διασυνδεδεμένου Δικτύου, εξαιρουμένων των εξαγωγών.Η χρέωση αυτή προσδιορίζεται βάσει μεθοδολογίας που καθορίζεται στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και προκύπτει από το γινόμενο της ως άνω απορροφώμενης ενέργειας (MWh) επί τη διαφορά (σε €/MWh) μεταξύ της τιμής ενέργειας που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά του διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου και της εκτιμώμενης μεσοσταθμικής τιμής αγοράς ενέργειας που θα χρεωνόταν ο εκπρόσωπος φορτίου, βάσει του ίδιου μηχανισμού ενέργειας της αγοράς αυτής, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες και τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, χωρίς τη συμμετοχή της ενέργειας των Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό. Η χρέωση αυτή μεταβάλλεται ανά περίοδο κατανομής ή άλλη χρονική περίοδο, βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως ιδίως η συμμετοχή των Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στην κάλυψη του φορτίου ή το επίπεδο της συνολικής ζήτησης. Η μεθοδολογία μπορεί να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους οι οποίες καθορίζονται με απόφαση της Ρ.Α.Ε. που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Λειτουργού της Αγοράς και του Διαχειριστή του Συστήματος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι παράμετροι αναθεωρούνται το Δεκέμβριο και τον Ιούνιο κάθε έτους και ισχύουν για το εξάμηνο που ακολουθεί το μήνα έγκρισης/αναθεώρησης. Η μεθοδολογία εφαρμόζεται από τον Λειτουργό της Αγοράς....».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην παρούσα δημόσια διαβούλευση, υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά στο info@rae.gr, μέχρι και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016.
Η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ή/και των απόψεών του.

Αρχειοθήκη ιστολογίου