Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Σταθάκης: Σε δύο εβδομάδες η τελική λίστα για λιγνίτες - Δεν πουλάμε υδροηλεκτρικά, ούτε "πακέτο" πελατών της ΔΕΗ

Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν σχετικά με την κατάρτιση της λίστας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων έκανε προς τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές ότι δεν έχει τεθεί και δεν συζητείται πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και χαρτοφυλακίου πελατών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με όσα είπε, οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και ότι η κατάληξη αναμένεται περίπου σε δύο εβδομάδες, οπότε θα υπάρξει και νέα ενημέρωση της ΓΕΝΟΠ.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πήγες ο υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά πλευρά προσήλθε στην διαπραγμάτευση προτείνοντας, όπως άλλωστε έχει γίνει
γνωστό, την πώληση της μονάδας Μελίτη 1, μίας άδειας για κατασκευή δεύτερης μονάδας στην Μελιτη, την μονάδα του Αμυνταίου , καθώς και τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Βεύη και την Αχλάδα. Η απάντηση, όπως επίσης έχει γίνει γνωστό, των θεσμών ήταν αρνητική για την μονάδα του Αμυνταίου.
Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς, πάντα σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν συνδικαλιστικές πήγες , ήταν μαζί με το Αμύνταιο να προστεθεί και η μονάδα Μεγαλοπολη 3 που όμως ούτε κι αυτή έγινε δεκτή. Κατά τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να επανέλθει με πρόταση για τις μονάδες Μεγαλόπολη 3,4 καθώς επίσης και αίτημα προς την κομισιόν να επιτραπεί στη ΔΕΗ να συνεχίσει να λειτουργεί τις μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς με αύξηση των προβλεπόμενων ωρών λειτουργίας από 17500 σε 32000. Επίσης η ελληνική πρόταση προβλέπει δυνατότητα αναβάθμισης του Αμυνταίου από τη ΔΕΗ είτε μόνη είτε σε κοινοπραξία με άλλον εταίρο. Να σημειωθεί ότι για την μονάδα του Αμυνταίου έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κινεζική εταιρία.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε κατά τη σημερινή συνάντηση ότι το «πακέτο» των Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ, Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 αθροίζει δυναμικότητα πολύ μεγαλύτερη από το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα μείνει κυρίως με τις πεπαλαιωμένες μονάδες.
Η ΓΕΝΟΠ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης υδροηλεκτρικών και εταιρείας πελατολογίου της ΔΕΗ.
Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ έχει ως εξής:
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΝ με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ.κ. Γιώργο Αδαμίδη και Αντώνη Καρρά. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη δέσμευση της Ελλάδας για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικoύ δυναμικού της Δ.Ε.Η. ως αποτέλεσμα της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο Υπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. «Στόχος μας είναι να βρεθεί ένα κοινό πεδίο συμφωνίας», τόνισε και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις με την DG Comp η εκχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ δεν ανήκει στη στοχοθεσία του ΥΠΕΝ η πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ.

https://energypress.gr/news/stathakis-se-dyo-evdomades-i-teliki-lista-gia-lignites-den-poylame-ydroilektrika-oyte-paketo

Αρχειοθήκη ιστολογίου