Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τη ΛΑΡΚΟ

Τελευταία ευκαιρία και μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου δίνεται για τη διάσωση μίας από τις πέντε μεγαλύτερες στον κόσμο παραγωγούς νικελίου, την ελληνική ΛΑΡΚΟ, μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Η πολύπαθη βιομηχανία μετρά σχεδόν κάθε χρόνο ζημιές της τάξης των 75 με 80 εκατ. ευρώ και η υπόθεση της καταδίκης της χώρας μας για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 135,8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με τη μορφή εγγυήσεων και της συμμετοχής του δημοσίου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από το 2008 μέχρι και το 2011, έρχονται να αναδείξουν το σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει όχι μόνο η ίδια η βιομηχανία ως προς τη βιωσιμότητά της, αλλά και το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά
να κληθούν να τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Η κυβερνητική επιλογή για τη ΛΑΡΚΟ που έχει κάθε χρόνο έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ και βαρύνεται με αποτυχημένους διοικητικούς χειρισμούς του παρελθόντος, πληθώρα ρουσφετολογικών προσλήψεων και παχυλών αμοιβών είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί, να περάσει στο Υπερταμείο και να διασωθεί μέσα από τις ακόλουθες κινήσεις όπως τις περιγράφουν στο Euro2day.gr, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες:
1. Σύντομα πρέπει να εξευρεθεί λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ταλαιπωρεί τη νικελοβιομηχανία της Λάρυμνας. Πρόκειται για την παλιά ΛΑΡΚΟ που εδώ και 27 χρόνια δεν έχει εκκαθαριστεί και αποτελεί ουσιαστικά μία εταιρία φάντασμα και τη νέα ΛΑΡΚΟ στην οποία περιλαμβάνονται οι μονάδες παραγωγής και το ανθρώπινο δυναμικό. Το «κομφούζιο» αυτό δεν επιτρέπει στην εταιρία να διεκδικήσει χρηματοδότηση, ενώ η παλιά ΛΑΡΚΟ εγείρει διαρκώς απαιτήσεις έναντι της νέας προσημειώνοντας ακίνητά της.
2. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει προσλάβει εξειδικευμένο σύμβουλο την Oliver Wyman η οποία και ολοκληρώνει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας.
3. Η ΛΑΡΚΟ έχει προσφύγει κατά της απόφασης του 2014 της Κομισιόν που ζητά από το ελληνικό δημόσιο να ανακτηθούν τα ποσά των 135,8 εκατ. ευρώ. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου. Αν το ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αποδεχτεί την επιχειρηματολογία της εταιρίας τότε αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα στο ελληνικό δημόσιο.
Παράλληλα, με παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ εδώ και μήνες έχει επιτευχθεί διακανονισμός των συνολικών χρεών της ΛΑΡΚΟ ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ έναντι της ΔΕΗ.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εταιρίας είναι οι συνεχείς πτωτικές τιμές του νικελίου, αλλά και το κόστος ενέργειας που αντιστοιχεί στο 30%.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου