Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Σιωπηρές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μέσα από τις ρήτρες αναπροσαρμογής - Πάνω από 20% σε Χαμηλή και Μέση Τάση


Θοδωρής Παναγούλης

Οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος που καταγράφονται στις αγορές του χρηματιστηρίου ενέργειας τις  τελευταίες τέσσερις - πέντε εβδομάδες έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό στους οικιακούς, εμπορικούς, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, παρότι καμία εταιρεία προμήθεια ρεύματος δεν έχει ανακοινώσει αυξήσεις. Αυτό ισχύει για το περίπου 35% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος.

Στη χαμηλή τάση οι εταιρείες προμήθειας στέλνουν "φουσκωμένους" λογαριασμούς, με την έννοια ότι κάθε Κιλοβατώρα κατανάλωσης χρεώνεται υψηλότερα, όπως δηλαδή προβλέπουν οι (συνδεδεμένες με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς) ρήτρες που περιλαμβάνουν οι περισσότερες από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους καταναλωτές.

Οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου στο χαρτοφυλάκιο των ιδιωτών προμηθευτών, καθετοποιημένων και μη, είναι ελάχιστες. Κατά μεγάλη πλειοψηφία είναι εξαρτώμενες από την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς.

Αντίθετα, για τους πελάτες της ΔΕΗ, η οποία έχει περίπου το 65% της κατανάλωσης, αυτό δεν ισχύει. Τα τιμολόγια της δημόσιας εταιρείας είναι σταθερά όσον αφορά τη χονδρεμπορική τιμή και έχουν ρήτρα συναρτώμενη μόνον με την τιμή των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές, μέγεθος που δεν έχει την περίοδο αυτή μεγάλες διακυμάνσεις.

Οι "σιωπηρές" αυξήσεις στη Χαμηλή Τάση εφαρμόζονται σταδιακά και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται στο βαθμό που περνάνε οι εβδομάδες και το χονδρεμπορικό κόστος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ακόμα όμως και αν τις επόμενες εβδομάδες υπάρξει αποκλιμάκωση (κάτι που είναι πιθανόν, καθώς φαίνεται ότι οι θερμικοί ηλεκτροπαραγωγοί ακολουθούν πλέον πιο "συντηρητική" τακτική) οι ρήτρες θα συνεχίσουν να "παράγουν" αυξήσεις για κάποιο διάστημα ακόμα, καθώς υπάρχει μια διαφορά φάσης από την εκκαθάριση της χονδρεμπορικής έως την ενεργοποίηση της ρήτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη καταγγελίες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από οικιακούς καταναλωτές για αυξημένες χρεώσεις, και μάλιστα σε ποσοστά πολύ υψηλά. Όπως είναι μάλιστα σε θέση να γνωρίζει το energypress, τα παράπονα δεν αφορούν μόνον εταιρείες μη καθετοποιημένες, αλλά και εταιρείες που συμμετέχουν στο target model και ως παραγωγοί (αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη), ανεξάρτητα αν επισήμως δηλώνουν ότι δεν αυξάνουν τα τιμολόγιά τους.

Τα παράπονα των καταναλωτών για αυτού του είδους τις αυξημένες χρεώσεις δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς οι χρεώσεις γίνονται με βάση τη ρήτρα χονδρεμπορικού κόστους. Αυτός άλλωστε είναι ο τρόπος για να μπορούν να έχουν οι προμηθευτές τόσο χαμηλές αρχικές χρεώσεις κιλοβατώρας. Συνήθως μάλιστα, όσο χαμηλότερη είναι η αρχική χρέωση κιλοβατώρας, τόσο πιο γρήγορα ενεργοποιείται η ρήτρα χονδρεμπορικής και τόσο πιο μεγάλη είναι.

Όσοι καταναλωτές βλέποντας "φουσκωμένους" λογαριασμούς επικοινωνούν με την εταιρεία τους, λαμβάνουν την αυτονόητη εξήγηση ότι η χρέωση ακολουθεί τις χονδρεμπορικές τιμές, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση μεταξύ των δύο μερών.

Ας σημειωθεί, δε, ότι για τα περισσότερα τιμολόγια των εταιρειών, οι ρήτρες δεν αφορούν μόνο την οριακή τιμή του συστήματος (τιμή που "βγαίνει" από την προημερήσια αγορά) αλλά το σύνολο του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος, δηλαδή περιλαμβάνουν και τους λογαριασμούς προσαυξήσεων της αγοράς εξισορρόπησης. 

Μέση Τάση

Στη Μέση Τάση τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Κατά κανόνα οι συμβάσεις, οι οποίες είναι όλες b2b και όχι οριζόντιες, δεν έχουν ρήτρες χονδρεμπορικής (όποιες έχουν ενεργοποιήθηκαν αμέσως), αλλά οι προμηθευτές προχωρούν σε συναινετική αύξηση της τιμής κάνοντας συνεννόηση με τους πελάτες, αλλιώς, αν δεν υπάρξει συνεννόηση, καταγγέλλουν τις συμβάσεις διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των υψηλών τιμών στη χονδρική επί μακρόν.

Το φαινόμενο είναι σχεδόν καθολικό με τους προμηθευτές να καταγγέλλουν ή τροποποιούν όσες συμβάσεις είχαν τιμές στα επίπεδα των 53 έως 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και οι οποίες αυξάνονται στα επίπεδα των 67 – 68 ευρώ προκειμένου να είναι βιώσιμες με τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Εκτός από τις υφιστάμενες συμβάσεις, η εικόνα στη χονδρεμπορική αγορά επηρεάζει και τις καινούριες συμβάσεις στη Μέση Τάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή οι καινούριες συμβάσεις που υπογράφονται περιλαμβάνουν αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται στα επίπεδα της τάξης του 20%.

Εν ολίγοις, η αύξηση του κόστους ρεύματος για τη Μέση Τάση, από την οποία τροφοδοτείται, ως γνωστόν, ο κορμός της παραγωγικής δραστηριότητας και του τομέα υπηρεσιών της χώρας, στην πράξη έχει ήδη επέλθει.

Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα πελατολόγια της Μέσης Τάσης (στην οποία, ως γνωστόν, η ΔΕΗ δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει στη Χαμηλή Τάση) αφού κάθε επιχείρηση προσπαθεί να βρεί μια συμφέρουσα λύση για την προμήθεια ρεύματος, κινητικότητα που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα μερίδια των εταιρειών στα μελλοντικά δελτία του ΕΧΕ.

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου