Με δεδομένη την ελλιπή ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με τα συστήματα των γειτονικών χωρών, γεγονός που επιδρά καταλυτικά, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία των αγορών και στη διαμόρφωση των τιμών ρεύματος, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες αναβάθμισης και διεύρυνσης των δικτύων.
Συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ έχει συστήσει ομάδες εργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη προκειμένου να εξεταστεί η σκοπιμότητα της κατασκευής νέων ή της ενίσχυσης των υφιστάμενων διασυνδέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Διαχειριστής ξεκινά συνεργασία με τον Διαχειριστή της Ιταλίας Terna, συστήνοντας ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης της διασύνδεσης των δύο κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής είτε με δημιουργία νέας. Η εκτιμώμενη ανάγκη ενίσχυσης της διακρατικής διασύνδεσης κυμαίνεται μεταξύ 500 – 1000 MW.
Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Ελλάδας – Ιταλίας λειτουργεί από το 2002 με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 163 χιλιομέτρων, σε τάση 400 kV και με ισχύ 500 MW. Μέσω αυτού του καλωδίου θα γίνει από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά η σύζευξη των χρηματιστηριακών αγορών επόμενης ημέρας των δύο χωρών, στο πλαίσιο του target model.
Όπως έχει ήδη επισημάνει ο ENTSO-E, η σύζευξη των τιμών μεταξύ των δύο χωρών προϋποθέτει την ενίσχυση της μεταξύ τους ηλεκτρικής διασύνδεσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο διαχειριστές έχουν συμφωνήσει ότι οι σχετικές μελέτες για την επιλογή της βέλτιστης λύσης ενίσχυσης πρέπει να ωριμάσουν το ταχύτερο δυνατό.
Για την ακρίβεια, εντός των ερχόμενων μηνών αναμένεται να αποφανθούν οι Διαχειριστές ποια είναι η βέλτιστη λύση και στη συνέχεια αυτή να τεθεί προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές των δύο κρατών.
Σχετική αναφορά, τέλος, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αναμένεται να περιληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031 που θα δημοσιευτεί για από τον ΑΔΜΗΕ για πρώτη φορά στα τέλη του έτους.